6 juli 2013

Het werkgeheugen van een Mac bekijken en eventueel uitbreiden

systeeminformatie

Bijna alle OS X gebruikers zijn erg tevreden met hun Mac, echter kan deze in sommige gevallen wat trager worden naar mate de tijd. Zeker wanneer je vaak 'zware' applicaties zoals Adobe Photoshop en dergelijke gebruikt. Op een bepaald moment kan het een oplossing zijn om het werkgeheugen 'RAM' uit te breiden. Wanneer je Mac is voorzien van een geheugenslot dan is het vaak redelijk eenvoudig om deze te 'upgraden'.

Met behulp van onderstaande stappen kun je controleren of er nog geheugensloten beschikbaar zijn en/of je deze nog kan uitbreiden.

Onderstaand artikel is verouderd, maar biedt wel nog de nodige informatie. Hoe je precies het werkgeheugen van je Mac kunt uitbreiden lees je hier uitgebreid terug voor de MacBook en hier voor de iMac.

Het werkgeheugen (ram) van een Mac bekijken en uitbreiden

• Open de optie 'Over deze Mac' in het -menu
• Klik op 'Meer info'
• Selecteer het tabblad 'Geheugen'

Heb je OS X Yosemite of nieuwer dan kun je de informatie raadplegen door  ▸ Over deze Mac ▸ Systeemoverzicht ▸ Geheugen (in de kolom). Daar vind je extra informatie terug over het geheugen en als deze uitbreidbaar is.

geheugeniMac

In het venster zie je een overzicht van de beschikbare geheugensleuven en hoeveel RAM-geheugen er op dit moment is geïnstalleerd. Met behulp van het serienummer van je Mac (tabblad 'Overzicht') kun je snel achterhalen hoeveel geheugen je Mac maximaal kan aansturen. De details kun je terugvinden op de 'Technische specificaties'-pagina van Apple. Deze kun je hier raadplegen, voer vervolgens in de zoekbalk het serienummer van je Mac in.

techspeci

Hier kun je via de optie 'Processor en geheugen' nagaan tot hoeveel GB het werkgeheugen kan worden uitgebreid. Extra werkgehugen kan via verschillende websites en de Online Apple Store worden aangeschaft. Helaas kan het geheugen van de MacBook Air en MacBook Pro Retina niet worden uitgebreid. Deze keuze dien je (helaas) te maken bij de aanschaf.

Het vervangen of plaatsen van extra geheugen heeft geen invloed op je garantie, geheugenmodules worden door Apple aangemerkt als 'User Replaceable Parts'.

Meer over geheugen kun je hier terugvinden.Reacties


 • Timosha

  6 juli 2013 om 9:35

  “Met behulp van het serienummer van je Mac (tabblad ‘Overzicht’) kun je snel achterhalen hoeveel geheugen je Mac maximaal kan aansturen.”

  En met behulp van Mactracker kan men snel achterhalen hoeveel geheugen een Mac écht kan aansturen.

 • Frank

  6 juli 2013 om 11:21

  Ik zou niet blind afgaan op de informatie van Apple. Zo zou ik in mijn MacBook maar 8Gb max kunnen zetten, maar voorlopig draait ie al maanden zonder te zeuren met 16Gb aan boord en het wordt ook goed aangesproken.

 • Antal

  6 juli 2013 om 11:24

  Hoi, zijn er testen om te kijken of je geheugen goed werkt oid? Ik heb 12 gig totaal geheugen en heb om de haverklap programmas die er erg lang over doen om op te starten en strandballetjes in gebruik.
  Of is het soms het beste om het op een bepaalde manier te installeren? Bij mij zijn ze zo verdeeld;
  4 4
  2 2
  (dus precies andersom als in jouw voorbeeld)

 • Niels

  6 juli 2013 om 13:01

  Eens met Frank en Timosha. Mijn MacBook (13-inch, aluminium, eind 2008) kan volgens Apple maximaal 2x2GB aan, maar ik draai nu al ruim een jaar, zonder problemen, op 2x4GB.

 • Hans van Eijsden

  6 juli 2013 om 15:19

  Antal, er zijn inderdaad testen om te kijken of het geheugen goed werkt. Je kunt een uitgebreide systeemtest van Apple doen, maar handiger is Rember: http://www.kelleycomputing.net/Rember/

 • Patrick

  7 juli 2013 om 12:14

  Een leuk tooltje waar je dit mee kan onderzoeken is MacTracker te downloaden van de Appstore. Het leuke van MacTracker is ook dat het een soort Apple geschiedenisboek is. Behalve dat je informatie van je eigen mac kan lezen, staat er informatie in van alle Mac’s ooit gemaakt.

  Gewoon een leuk hebbenappje.

 • Antal

  7 juli 2013 om 12:29

  Dank je wel Hans, had Rember ook al gevonden. Die geeft geen fouten aan… Misschien toch maar eens door een genius laten nakijken :)

 • bert

  25 augustus 2013 om 11:31

  ik heb nu 2*2 zitten in mijn 15inch mb pro 2011. is het ook mogelijk om 1 van die twee te vervangen door 8 zodat ik 10 heb in totaal? of moet het geheugen in beide sleuven gelijk zijn?

 • Menno

  30 oktober 2013 om 0:26

  Heb me hdd 500gb vervangen voor een ssd 256gb een wereld van verschil!
  Zelfs zware programmas en 3d tekeningen laden is zo gedaan.
  Ben er erg over te spreken.
  Heb nu 8gb ram maar dat laat ik voorlopig zo

 • Gerald

  8 februari 2014 om 14:16

  Ik heb in mijn macbook PRO 5,2 nu 2x2GB DDR3 draaien.
  mijn macbook kan het allemaal niet meer aan en daarom wil ik gaan vervangen.
  ik overweeg 1 of 2 x 8GB.
  Zou 1 x 8GB al een forse verbetering geven? (dus 1xGb en 1x2GB)
  en kan je dit geheugen zelf vervangen?

 • Hanneke

  18 november 2014 om 10:14

  Hoi, ik heb laatst supergoede ervaring opgedaan met uitbreiding van m’n Mac bij http://www.dataio.nl origineel Apple identiek geheugen en staat qua prijs nog niet in de schaduw van geheugen dat Apple dealers zelf leveren. Vervangen is supersimpel, volgens mij staan deze stappen ook op de Data IO site.

 • Slimm

  12 augustus 2015 om 9:41

  2 x 8 GB kan vaak gewoon zonder problemen

 • Roy van Lieshout

  15 oktober 2015 om 20:43

  Hoi,

  Ik heb via de module kiezer van kingston geheugenuitbreiding voor mijn iMac 21,5 inch medio 2010 uitgekozen. Exact type:

  Kingston KTAMB1333S/4G, 4GB 1333MHz SODIMM Single Rank for Apple, oem partnr.: N/A Man. Partnr. KTA-MB1333S/4G

  Het oorspronkelijk geheugen van Hynix (2 x 2gb 2Rx8 PC3 – 10600S -9-10-F2 HMT 125S6TFR8C – H9 NO AA – C 1038) heb ik laten zitten.

  Na installatie starte de mac steeds opnieuw op. Ik heb vanmiddag een tijdje kunnen werken maar vanavond start hij wederom steeds opnieuw op. Ik heb geprobeerd om het Hynix geheugen eruit te halen en alleen op Kingston te draaien maar dan start hij helemaal niet op. Ook het omwisselen van de banken (hynix naar voor en Kingston achter en vica versa) heeft geen effect.

  Nu draai ik weer op het oorspronkelijke geheugen. Kan iemand mij vertellen wat ik fout doe.

  Groeten Roy

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!