14 februari 2017

Oplossing voor een Mac die grijs scherm met hangslot weergeeft

pas op, virus, ransomeware

Soms kan het zijn dat je Mac een grijs scherm toont met een hangslot en wachtwoord dat ingevoerd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je jouw Mac volledig hersteld hebt via een clean install.

Het grijze scherm heeft betrekking tot je firmwarewachtwoord. Dit is een extra beveiliging van de Mac en heb je zelf ooit handmatig ingesteld. Deze voorkomt dat de Mac vanaf andere apparaten zoals bijvoorbeeld een externe USB harddisk kan worden opgestart. Het wachtwoord wordt niet gevraagd wanneer er wordt opgestart van de standaard ingestelde opstartschijf. Hierdoor merk je er eigenlijk niets van.

Een firmwarewachtwoord is dus interessant om in te stellen, maar je moet wel goed het wachtwoord onthouden omdat je deze bijna nooit moet gebruiken. Meer informatie over deze beveiliging lees je hier terug.

oplossing voor Mac met grijs scherm

Grijs scherm met hangslot en wachtwoord op een Mac

Wanneer je Mac een grijs scherm toont met wachtwoord-invoer moet je dus het firmwarewachtwoord invoeren. Deze kan anders zijn dan het standaard gebruikerswachtwoord. Klik op het wachtwoord-veld en vul het wachtwoord in. Druk vervolgens op enter om de Mac te ontgrendelen en verder te laten opstarten.

Wachtwoord vergeten?

Als je het ingestelde wachtwoord niet meer weet of je hebt een tweedehands Mac gekocht waarvan je het wachtwoord niet weet. Dan is er minder goed nieuws. Je moet dan een afspraak maken bij een Apple Store of erkende Apple-serviceprovider. Op vertoon van een aankoopbewijs (origineel ontvangstbewijs of factuur) kan het wachtwoord worden worden verwijderd. Je zal dan wat vragen moeten beantwoorden om te bevestigen dat de Mac van jou is.

Lees ook: System Management Controller (SMC) van een Mac herstellen bij problemenReacties


 • Kees

  15 februari 2017 om 7:45

  Je kunt dit ook zelf doen. Afhankelijk van je type (build) MB(P) moet je enkele simpele handelingen uitvoeren. Waar het in essentie op neerkomt is, dat je het werkgeheugen verwijdert voordat je een geforceerde herstart uitvoert. Daarna de geheugenmodule weer plaatsen et-voilá. Google is your ‘friend’…

 • Wesley Fabry

  15 februari 2017 om 8:03

  @kees als het zo makkelijk was hadden we dit wel vermeld. De Macs waar jij over praat zijn voor 2011 en is overigens niet aan te raden. Een bezoekje aan Apple Support volstaat, de kans dat het overigens voorvalt is erg klein.

 • Kees

  15 februari 2017 om 20:35

  @Wesley: zonder bijdehand te willen zijn… ik heb ’t zelf aan de hand gehad en het werkt. Was echt zo simpel ;-) Is inderdaad wel voor de oudere modellen.

Een reactie toevoegen: