Menu

18 september 2014

iOS 8iOS: Een alternatief toetsenbord installeren en gebruiken

quicktype iosVanaf iOS 8 is het mogelijk toetsenborden van derden te installeren en globaal te gebruiken in iOS. Hierdoor kunnen ontwikkelaars een standaard toetsenbord maken die je in geheel iOS kunt gebruiken in plaats van Apple’s standaard toetsenbord. Dit heeft als voordeel dat ontwikkelaars hun eigen functies en opties kunnen toevoegen die het standaard toetsenbord van Apple mist.

Er zijn een aantal toetsenborden beschikbaar waarmee je kunt vegen over de toetsen en het toetsenbord raad dan welk woord je wilt typen. Handig, maar helaas zijn er nog niet veel Nederlandse uitvoeringen. Toch is het voor ons al mogelijk een alternatief toetsenbord te installeren, hoe lees je in onderstaande procedure:

Download een alternatief toetsenbord, geen idee welke je moet downloaden? Wij hebben onderaan dit artikel een aantal voorbeelden. Open vervolgens deze applicatie en volg de aanwijzingen in de app. Ga vervolgens naar de Instellingen applicatie van iOS.

alternatief toetsenbord

Vervolgens navigeer je naar Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Toetsenborden ▸ Voeg toetsenbord toe. Selecteer het alternatieve toetsenbord bij de optie ‘Toetsenborden van derde’, tap hierop en activeer de optie ’Geef volledige toegang’ vanaf dit moment is het toetsenbord actief.

Deze kun je vervolgens gebruiken door of wel alle andere toetsenborden te verwijderen (veeg over het toetsenbord van rechts naar links in het overzicht) of via de volgende methode. Open een applicatie waar je tekst kunt invoeren, bijvoorbeeld Notitie, tap op het tekstveld en het toetsenbord verschijnt. Vervolgens kun je via het wereldbolletje het alternatieve toetsenbord raadplegen en gebruiken. Zoals al eerder gemeld zijn de functies verschillend, lees daarom de app omschrijving voor het downloaden van de app/toetsenbord.

Update: Een aantal iOS 8 gebruikers melden dat de alternatieve toetsenborden ineens verdwijnen. Zorg ten eerste dat je het alternatieve toetsenbord volledige toegang geeft zoals hierboven staat omschreven. Mocht deze toch nog verdwijnen dan heeft dit te maken met de optie ‘Begeleide toegang’, deze dien je voorlopig uit te schakelen. Dit kun je doen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Schakel ‘Begeleide toegang’ uit. Stond deze uit, zet hem dan eerst aan en vervolgens weer uit. Mocht dit niet helpen is het aan te raden de originele toetsenborden te gebruiken tot Apple dit probleem oplost.

Lees ook: Hoe een alternatief toetsenbord verwijderen in iOS

Brightkey Keyboard - Designer Themes
Brightkey Keyboard - Designer ThemesCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: Brightkey Limited
iPad & iPhone  4+  46 MB DOWNLOAD GRATIS
SwiftKey Keyboard
SwiftKey KeyboardCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: TouchType Ltd
iPad & iPhone  4+  82 MB DOWNLOAD GRATIS
Swype
SwypeCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: Nuance Communications
iPad & iPhone  4+  38 MB DOWNLOAD  € 0.99
TextExpander 3 + custom keyboard
TextExpander 3 + custom keyboardCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: SmileOnMyMac, LLC
iPad & iPhone  4+  51 MB DOWNLOAD  € 4.99
TouchPal Keyboard - Type Fun With Emoji & Themes & Fonts
TouchPal Keyboard - Type Fun With Emoji & Themes & FontsCategorie: Utilities, Social Networking
Ontwikkelaar: TouchPal HK Co., Ltd.
iPad & iPhone  4+  72 MB DOWNLOAD GRATIS
Minuum - The Little Keyboard for Big Fingers
Minuum - The Little Keyboard for Big FingersCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: Whirlscape Inc
iPad & iPhone  4+  78 MB DOWNLOAD  € 3.99

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.
Gerelateerde tips:
Reacties


  • Denny 30 september 2014 om 23:37

    En hoe zit het met de privacy? Ze kunnen precies zien wat je typt.

  • Ruud 9 oktober 2014 om 23:08

    Leuke functie maar ga deze niet gebruiken. Alles wat je intikt creditcard nummer, banknummer etc. wordt allemaal geregistreerd en wat ze ermee doen??

    Hier had wel wat over in het artikel mogen staan.

Een reactie toevoegen: