10 juni 2017

SwiftKey: Uitgebreid alternatief toetsenbord met Nederlandse suggesties

SwiftKey icon

Sinds iOS 8 kunnen we alternatieve toetsenborden installeren, SwiftKey was één van de eerste toetsenborden die beschikbaar kwamen. De basis van SwiftKey is het vegen over de toetsen zonder te typen om zo tekst in te voeren. Toch schuilt er meer in het toetsenbord dan je in eerste instantie zou denken.

Vorige maand heeft SwiftKey een update gekregen en deze was bijzonder interessant. Zo is de interface van het toetsenbord opgeschoond en lijkt deze veel meer op de standaard iOS variant. Dat was niet de enige reden om het toetsenbord te testen. SwiftKey biedt, in tegenstelling tot Apple zelf, ondersteuning voor Nederlandse suggesties. Wanneer je aan het typen bent zal het toetsenbord raden wat je wilt gaan typen om zo sneller teksten te maken.

SwiftKey toetsenbord installeren in iOS

Download SwiftKey
• Open de app en maak eventueel een account aan
• Navigeer naar de standaard Instellingen app in iOS
• Open Algemeen ▸ Toetsenbord
• Selecteer Toetsenborden ▸ Voeg toetsenbord toe

Tik daarnaar op het SwiftKey toetsenbord bij de optie 'Toetsenborden van derden' om deze te activeren. Het toetsenbord wordt toegevoegd aan de lijst met toetsenborden. Tik op het SwiftKey toestenbord en schakel de optie 'Geef volledige toegang' in om deze te activeren. Open daarna de SwiftKey applicatie, open 'Languages' en voeg de talen toe die je wenst. Het voordeel van dit toetsenbord is het feit dat je meerdere talen tegelijkertijd kunt gebruiken zonder dat je steeds moet wisselen tussen toetsenborden.

SwiftKey installeren als alternatief toetsenbord

Via de optie 'Design' kun je de interface van het toetsenbord aanpassen, de Nickel-serie lijkt het meeste op iOS en is in het begin zeker aan te raden om over te schakelen. Via de optie 'Settings' kun je het toetsenbord persoonlijker maken door bijvoorbeeld autocorrect uit te schakelen, maar ook instellingen beheren zoals het dubbel tikken op de spatiebalk om snel een punt te typen (quick period), toetsenbordgeluiden en het vegen over de toetsen uit te schakelen (SwiftKey Flow).

Het is aan te raden 'Quick Emoji Key' in te schakelen, deze zal de wereldbol in het toetsenbord vervangen door een snelkoppeling naar de emoji's. Hierdoor blijf je in de SwiftKey omgeving en kun je eenvoudiger wisselen tussen het gewone en emoji-toetsenbord. Je kunt eventueel een account aanmaken, maar dat is niet verplicht. Wanneer je gebruikmaakt van een account worden je instellingen bewaard, maar ook meest gebruikte woorden en je schrijfstijl. SwiftKey zegt dat deze gegevens beveiligd en anoniem worden opgeslagen.

Nederlandse suggesties gebruiken via SwiftKey

Zodra je het toetsenbord hebt geïnstalleerd kun je deze gebruiken. Open een app waar je tekst kunt invoeren en tik op de wereldbol (of emoji-icoon) in het toetsenbord tot SwiftKey verschijnt. Vanaf dat moment staat het toetsenbord 'vast' en kun je deze alleen wisselen door je vinger op het emoji-icoon te leggen en te kiezen voor 'Next Keyboard'. Wanneer je nu woorden gaat typen krijg je bovenaan het toetsenbord suggesties te zien. Tik op de suggestie om deze onmiddellijk toe te voegen. Dit is ontzettend handig en ook gemakkelijk wanneer je lange woorden wilt typen of niet precies weet hoe je het woord moet schrijven. Als je meerdere talen hebt geselecteerd kun je deze door elkaar gebruiken zonder te moeten wisselen, erg handig!

Nederlandse suggesties in SwiftKey

Hoe zit het met mijn wachtwoorden en privacy?

Veel mensen zullen nu denken, dan weet SwiftKey mijn wachtwoorden toch? Het antwoord daarop is nee. Apple heeft namelijk wel toegang gegeven tot alternatieve toetsenborden, maar zodra je een wachtwoord moet invoeren schakelt iOS automatisch over naar het standaard iOS toetsenbord. Hierdoor kunnen alternatieve toetsenborden nooit een wachtwoord koppelen aan een e-mailadres. Uiteraard kun je bij 'gevoelige informatie' gewoon overschakelen naar het standaard Apple toetsenbord door de emoji-knop ingedrukt te houden en te kiezen voor 'Next Keyboard'.

Conclusie

Ik zocht al enige tijd naar een goed alternatief voor het standaard toetsenbord, ik gebruikte heel vaak het standaard Engels en Nederlands toetsenbord, het continue wisselen was erg vervelend. Bovendien vind ik het jammer dat Apple nog steeds geen Nederlandse suggesties kan geven, zelfs niet in iOS 11. SwiftKey is een goed alternatief die het gewoon mogelijk maakt meerdere talen in één toetsenbord te gebruiken en heel goed suggesties kan geven. Ik raad aan SwiftKey te proberen, in het begin is het wennen en je moet het ook de kans geven.

SwiftKey Keyboard
SwiftKey KeyboardCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: TouchType Ltd
iPad & iPhone  4+  89 MB DOWNLOAD GRATIS

Lees ook: Wees spam en onbekende telefoonnummers te slim af met TrueCallerReacties


 • Dennis Schoenmaker

  10 juni 2017 om 13:32

  Gboard van Google heeft ook NL suggesties en vind ik zelf wat prettiger in gebruik. Belachelijk trouwens dat Apple nog steeds geen NL ondersteuning biedt.

 • Joost

  10 juni 2017 om 14:15

  Mis hier toch ook de vergelijking met Swipe.
  Of is dit een verkapte reclame uiting?
  Swiftkey voor de update geprobeerd maar voldeed helaas niet.
  Ook Swipe heeft zijn beperkingen maar was iig beter dan swiftkey.
  Zal de update nog eens een kans geven.

 • Joost

  10 juni 2017 om 14:17

  Oei, heb je die recensies gelezen in de app store? Dat belooft niet veel goeds.

 • Wesley Fabry

  10 juni 2017 om 14:20

  Swipe heb ik nog niet geprobeerd, google wel, maar ik gebruik SwiftKey vooral voor om meerdere talen door elkaar te gebruiken. Jammer dat het gelijk bestempeld wordt als verkapte reclame, is niet zo. In de beginjaren heb ik SwiftKey al gebruikt, maar de verschillen tussen de interface was te groot. Dit is nu niet meer het geval.

 • Dennis Schoenmaker

  10 juni 2017 om 15:07

  Bedoelde dus Google Gboard ipv Geboord 😂

 • Wesley Fabry

  10 juni 2017 om 15:22

  @dennis lol ik heb er ook overheen gelezen, maar heb het even voor je aangepast 😁
  @Joost in de recensies van de laatste update kan ik me niet vinden, overigens heeft het toetsenbord een grote update gehad. reacties van 2 jaar geleden vind ik niet meer relevant.

 • Joost

  10 juni 2017 om 15:51

  Recensies zijn van deze versie en helaas niet erg goed.
  Zoals gezegd heb ik het geïnstalleerd en moet mijn mening herzien.
  Het loopt erg vloeiend en wat grappig zeg dat je twee talen door elkaar heen kunt gebruiken.

  Ik ben aangenaam verrast door deze update en laat hem voor alsnog als default staan in plaats van swipe.
  Uiteindelijk dus een goede tip! Bedankt Wesley.

 • Wesley Fabry

  10 juni 2017 om 16:17

  @Joost dat is ook wat ik aangeef, het is even wennen en vooral uitproberen. Met het swipen heb ik zelf niets, daarom dat ik het ook bijna niet bespreek. Voor mij werkt dat niet echt.

Een reactie toevoegen: