18 maart 2021

Zo versleutel je bestanden op je Apple-apparaten

3 min leestijd
Zo versleutel je bestanden op je Apple-apparaten
macOS
3 min leestijd

Cybercriminaliteit is helaas aan de orde van de dag. Niet alleen grote, commerciële bedrijven worden regelmatig slachtoffer van deze vorm van criminaliteit. Ook de argeloze particuliere gebruiker dient altijd op zijn hoede te zijn voor hackers en oplichters. Om je persoonlijke gegevens te beschermen, kun je zelf een aantal stappen nemen. In dit artikel lees je hoe je je bestanden op je Apple-apparaten kunt versleutelen.

Door bestanden te versleutelen of te coderen, maak je de gegevens onleesbaar voor derden. Je kunt dit op een aantal manieren doen. Je hoeft hier geen IT-expert voor te zijn. Om te beginnen kun je een VPN inschakelen. Dit kan op alle apparaten die je gebruikt om te internetten. Vooral als je wel eens gebruik maakt van een openbaar netwerk, is dit een goede manier om hackers buiten de deur te houden.

VPN versleutelt al het verkeer

Met een VPN voeg je een extra laag bescherming toe aan je verbinding met de openbare server dan wel de internet service provider (ISP). Het internetverkeer verloopt via een versleutelde tunnel tussen je apparaat en de VPN-server. De VPN-server codeert de uitgewisselde gegevens en stuurt deze vervolgens door naar de openbare server of de ISP.

Voor een VPN hoef je dus niet noodzakelijk een Apple-apparaat te hebben. Als je deze wel hebt, volgen hieronder nog een paar stappen die je kunt nemen om gegevens te versleutelen.

NordVPN vpn dienst filevault

FileVault voor Mac

Iedere Mac is uitgerust met een ingebouwde FileVault. File Vault zorgt voor de encryptie van de volledige schijf, zowel bestaande bestanden als nieuwe bestanden. Je kunt alleen toegang krijgen tot deze bestanden met een wachtwoord. Dit geldt ook in het geval iemand de schijf verwijdert of wanneer je het apparaat verkoopt of kwijtraakt. Het is dan niet meer nodig om alle bestanden te wissen, want zonder het wachtwoord van File Vault zijn deze per definitie niet toegankelijk.

Om FileVault in te schakelen, ga je naar het menu ‘Systeemvoorkeuren Preferences’. Selecteer ‘Veiligheid & Privacy’ en open het venster met je gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'FileVault' en schakel deze optie in.

filevault instellen

Let er wel op dat je je wachtwoord goed bewaart, bijvoorbeeld via een wachtwoordmanager. Daarbij genereert FileVault automatisch een herstelsleutel. Als je zowel je wachtwoord als deze herstelsleutel vergeet, kun je geen toegang meer krijgen tot de versleutelde gegevens. Het is ook mogelijk om de herstelsleutel op te slaan in je iCloud. Je kunt deze dan alleen ophalen als je verbonden bent met het internet. Ben je offline, dan kun je de schijf niet openen.

Als je FileVault inschakelt, moet je ervoor zorgen dat je apparaat is aangesloten op het lichtnet. Het kan een aantal uur of zelfs een paar dagen duren voordat FileVault alle bestanden heeft gecodeerd. Dit gebeurt op de achtergrond, dus je kunt in de tussentijd gewoon verder werken op je Mac.

ook interessant
Aanrader: Mac en persoonlijke gegeven optimaal beveiligen met FileVault
Aanrader: Mac en persoonlijke gegeven optimaal beveiligen met FileVault

Het is iedereen met een Mac aan te raden deze te beveiligen met FileVault 2! Hierdoor kan niemand bij je persoonlijke gegevens of je Mac gebruiken. Hoe?

Bestanden

Als je je apparaat hebt beveiligd met een wachtwoord, worden bestanden in principe automatisch standaard versleuteld. Dit komt erop neer dat je bestanden gecodeerd zijn totdat je je wachtwoord hebt ingevoerd. Als je dit eenmaal hebt gedaan, zijn de bestanden toegankelijk totdat je je apparaat afsluit of opnieuw opstart. Ook kun je handmatig een bestand of map beveiligen via onderstaande stappen:

  • Open Finder
  • Navigeer naar een map of bestand
  • Klik met een secundaire klik op het bestand
  • Kies voor 'Toon info'
  • Open 'Delen en bevoegdheden'
  • Kies bij 'Everyone' de optie 'Geen toegang'

Eventueel kun je de optie 'Beveiligd' ook inschakelen via de 'Algemeen' optie.

Bestanden beveiligen op een Mac

Verwisselbare media

Een externe harde schijven en USB-sticks zijn nog steeds één van de veelgebruikte media om veel gegevens op te slaan. Je kunt de bestanden dan eenvoudig overzetten op een ander apparaat. Het kan echter gebeuren dat je deze verwisselbare media onderweg kwijtraakt of dat deze wordt gestolen. Het is daarom aan te raden om deze gegevensdragers te versleutelen, zodat alleen bevoegde personen toegang krijgen tot de opgeslagen informatie. Hoe je een USB of externe harde schijf kunt beveiligen lees je hier terug.

info
Auteur appletips redactie
Bijgewerkt11/05/2022 11:11
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  reacties zijn gesloten



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store