10 december 2022

Bescherm je iCloud met een goed wachtwoord

3 min leestijd
Bescherm je iCloud met een goed wachtwoord
3 min leestijd

Misschien herinner je het nog: het grootste naaktfotoschandaal ooit. Foto’s van beroemdheden werden van iCloud gestolen. Hoewel jij misschien geen beroemdheid bent met pikante foto’s op je account, heb je waarschijnlijk toch liever geen pottenkijkers. Daarom is het belangrijk dat je je iCloud beveiligt met een goed wachtwoord. Hoe log je veilig in op je iCloud account?

Zo kies je voor een veilig wachtwoord

Wil je een veilig wachtwoord gebruiken die je óók kunt onthouden en dus nergens hoeft op te schrijven? Maak dan gebruik van een wachtzin. Je kunt een combinatie van bijvoorbeeld twee woorden gebruiken, die je helemaal verandert. Denk aan de combinatie: ‘Witte ijsbeer’. Eerst verander je wat letters in cijfers. De i zou een 1 kunnen worden, en voor de e zou je een 3 kunnen gebruiken. ‘W1tt3 IJsb33r’, dus. Dat wachtwoord is nog steeds te eenvoudig.

iCloud website overzicht apps



Daarom maken we het wachtwoord nog wat moeilijker door koppeltekens toe te voegen. Bijvoorbeeld tussen ‘Witte’ en ‘IJsbeer’ en tussen ‘IJs’ en ‘beer’. W1tt3-IJs-b33r, maken we ervan. Dat is al een stuk lastiger. Maar laten we het nog wat ingewikkelder maken door ook symbolen toe te voegen. #W1tt3-IJs-b33r! is een voorbeeld van een prima wachtwoord. Het is niet zo ingewikkeld dat je het niet kunt onthouden, er zitten hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen in. Die # aan het begin kun je onthouden als ‘hashtag’, zoals je ook op sociale media doet. Dat uitroepteken kun je onthouden als iets uitschreeuwen. Dit wachtwoord is niet binnen een paar seconden gekraakt.

Inloggen met tweefactorauthenticatie

Om in te loggen op iCloud, moet je een Apple ID gebruiken. Wanneer je inlogt met je Apple ID, wordt op een ander Apple-apparaat een verificatiecode getoond. Deze code kun je gebruiken om in te loggen. Dit is een vorm van tweefactorauthenticatie, oftewel inloggen in twee stappen.

Wanneer je Face ID gebruikt op je Apple-apparaten, logt Face ID je vaak automatisch in. Je kunt dan nog steeds tweefactorauthenticatie naast Face ID gebruiken.

Apple ID twee-factor-authenticatie

Sleutelhangers gebruiken

Het is misschien wat ironisch te noemen, maar iCloud heeft zelf een sleutelhanger waar al je wachtwoorden in zitten. Die zou je kunnen gebruiken om mee in te loggen in… iCloud. Toch raden we het je aan om voor het inloggen op iCloud een andere wachtwoordmanager of sleutelhanger te gebruiken. Het liefst gebruik je een manager of sleutelbos die zelf sterke wachtwoorden kan aanmaken.

Het sterkste wachtwoord is namelijk eentje die je niet zelf aanmaakt, maar door de computer wordt aangemaakt. Er wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om het slimste wachtwoord voor dat moment samen te stellen. Zo weet je zeker dat, tenzij je je wachtwoord met iemand deelt, de kans heel erg klein is dat er inbreuk wordt gemaakt op je iCloud-account.

Een goed wachtwoord is je eigen verantwoordelijkheid

De meeste mensen denken dat ze een veilig antwoord gebruiken. Onderzoek toont aan dat dit in de praktijk nogal tegenvalt. Een goed wachtwoord bedenken is in beginsel je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een bedrijf aansprakelijk stellen omdat je wachtwoord is gelekt. Zo kun je bijvoorbeeld niet Apple voor de rechter slepen als je iCloud wordt gehackt omdat je een onveilig wachtwoord gebruikt. De aansprakelijkheid begint dus bij jezelf.


Stel dat Apple gehackt zou worden en alle iCloud-wachtwoorden op straat komen te liggen. Dan verandert de zaak. Apple heeft namelijk in Nederland ook een zorgplicht. Dat houdt in dat het bedrijf als IT-leverancier de zorg van een goed opdrachtnemer in acht moet nemen. Gelukkig is de kans niet zo groot dat Apple zomaar gehackt wordt. Maar als de beveiliging van het bedrijf te wensen over zou laten, zou je best naar de rechter kunnen.

Laat het niet zover komen. Verander regelmatig je wachtwoord en denk na over de veiligste manieren om in te loggen. Gebruik voor elke dienst een ander wachtwoord en gebruik aanvullende maatregelen op je computer, zoals een goede virusscanner en firewall om bijvoorbeeld keyloggers te voorkomen.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt13/12/2022 09:56
Categorie iCloud
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  3 reacties

Reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store