29 mei 2017

Gastaccount inschakelen op een Mac

gastaccount activeren in OS X macOS op een Mac

In macOS (OS X) is het mogelijk je Mac te voorzien van een gastaccount. Deze gastgebruiker kan dan inloggen op je Mac zonder wachtwoord.

Een gastaccount is handig voor Mac’s in publieke ruimtes of gewoon thuis wanneer niet iedereen van de Mac gebruikmaakt maar wel soms deze wil raadplegen. De gastgebruiker kan de Mac gebruiken als een normale gebruiker, echter zodra de gast uitlogt worden alle gegevens verwijderd van de Mac.

Gastaccount of gastgebruiker activeren op een Mac

• Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren
• Open het paneel 'Gebruikers en groepen'
• Klik op het hangslotje en vul je wachtwoord in
• Selecteer in de kolom de optie 'Gastgebruiker'

gastaccount op een mac activeren en gebruiken

Vervolgens moet je de optie 'Sta toe dat gasten op deze computer inloggen' in te schakelen, vanaf dat moment is het gastaccount actief. Met behulp van ouderlijk toezicht kun je meerdere opties in of uitschakelen voor de gastgebruiker. Denk hierbij aan de toegang tot bepaalde apps en functies uitschakelen.

Wie gebruikmaakt van een Gastaccount in een openbare ruimte of bedrijf doet er goed aan om een 'Policy-banner' te activeren op deze Mac. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer je filevault hebt ingeschakeld op je Mac dan kan een gastgebruiker alleen maar Safari raadplegen. Finder en overige content is dan afgeschermd voor de gastgebruiker.

Lees ook: Een Mac optimaal beveiligen met FileVault 2Reacties


 • Ilie

  29 mei 2017 om 20:15

  Ik had graag even geïnformeerd over het aanmaken van een 2de gebruiker. Ik had voor mijn partner een acc. aangemaakt. Maar had ook met haar acc. ingelogd op iTunes en dergelijke. Ik had een nieuwe iPhone voor haar en wou een back up zetten op mac van haar gegevens. Als gevolg hiervan kon ik op m’n master account niet meer inloggen op iTunes en dergelijke mijn mac was dan ook voor een 80 tal dagen geblokt omwille van wissel van gebruiker terwijl ik dacht dat dit volledig afzonderlijk zou zijn geweest haar als gebruiker en ik als master (ik was hier totaal niet van op de hoogte ) kan je hieraan bvb geen artikel over schrijven hoe je als 2 de persoon een reservekopie kan plaatsen op mac zonder een andere account dan te gebruiken want ik ben bang dat ik mijn eigen reservekopie zou overschrijven en ik dan mijn gegevens kwijt ben … alvast bedankt

 • Wesley Fabry

  30 mei 2017 om 9:36

  Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!