29 september 2017

High SierramacOS High Sierra: Een installatie USB stick maken

macOS High Sierra is nu gratis te downloaden vanuit de Mac App Store. Je hoeft dus geen fysiek product te kopen, hier zit echter ook een nadeel aan. Mocht je Mac opeens problemen ondervinden, dan heb je geen CD/DVD om macOS te herinstalleren.

Je kan je Mac dan herinstalleren via cmd⌘+R tijdens het opstarten, meer uitleg over deze schone installatie vind je hier terug. Daarnaast is het altijd handig om een bootable USB stick te maken waarmee je macOS High Sierra kunt herinstalleren. Het maken van zo'n bootable USB stick is zeer eenvoudig en kan worden gedaan in slechts enkele stappen.

macOS High Sierra
macOS High SierraCategorie: Utilities, Lifestyle
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
Mac OS X  4+  4578 MB DOWNLOAD GRATIS

Wat heb je nodig? Een USB stick of externe harddisk/SSD van minimaal 8 GB (groter mag natuurlijk ook) en een Mac met OS X 10.6.8 of hoger.

1. Download macOS High Sierra in de Mac App Store

Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de macOS High Sierra installatie nodig. Deze kun je downloaden in de Mac App Store. Mocht je al gebruikmaken van de nieuwe macOS dan kun je het installatie-bestand gewoon opnieuw downloaden in de Mac App Store via 'Aankopen'.

Wanneer je macOS eenmaal gedownload hebt, zul je zien dat het installatiebestand automatisch word opgestart. Dit kun je afsluiten door met de secundaire muisklik (rechtermuisknop) te klikken op de installer in het dock of via de menubalk. Het rode kruisje in het venster zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

macOS high sierra installeren

2. Een macOS High Sierra bootable USB Stick maken

Koppel de USB stick aan je Mac, open Finder en klik in de navigatiekolom met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de USB stick. Kies voor 'Toon info', je ziet nu bovenaan de volledige naam van de USB stick, deze heb je zo dadelijk nodig.

Om een Bootable USB stick te creëren, heb je het Terminal nodig, deze kun je terugvinden in: Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Terminal. Start Terminal en gebruik het onderstaande commando.

Let op dat je op de plaats van 'appletips', exact dezelfde naam typt als de naam van je USB stick. Je kunt onderstaande commando eenvoudig aanpassen in bijvoorbeeld Teksteditor. Kopieer daarna het volledige commando en plak deze in een leeg terminal venster. Wil je het commando niet aanpassen geef je usb stick dan de naam 'appletips'. Dit kan door de stick te formatteren via deze stappen.

USB stick formatteren

Het commando:

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/appletips --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/

Wanneer je het commando juist hebt ingevuld, druk je op enter. Terminal zal vervolgens om je wachtwoord vragen voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Vul deze in, het is normaal dat er geen letters of sterrentjes worden getoond tijdens het invullen van het wachtwoord.

Het maken van een bootable USB stick met macOS, zal flink wat tijd in beslag nemen (15 a 30 minuten, afhankelijk van hoe snel je USB stick kan schrijven). In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces actief te blijven. De voortgang zal als volgt gaan:

bootable usb stick macOS High Sierra

Installatie USB Stick maken zonder ingewikkeld commando

Mocht bovenstaande je te ingewikkeld zijn kun je ook een handig tooltje gebruiken. Download 'Install Disk Creator' van MacDaddy. Sluit de USB-Stick aan op je Mac, start de applicatie op en selecteer bovenin in het drop-down menu de USB-stick. Klik vervolgens op 'Select the OS X installer' en navigeer in Finder naar de app (vaak in de map 'Programma's). Klik op 'Open' om macOS High Sierra toe te voegen aan de app. Klik daarna op 'Create installer' om de bootable USB stick te maken.

macOS high sierra installer disk

Hoe zit het met een Fusion Drive?

Heb je een Mac met een officiële Fusion Drive? Dan kun je het beste een clean install uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Het kan zijn dat dan macOS Sierra (of eerder) opnieuw wordt geïnstalleerd, dan kun je daarna via de Mac App Store updaten naar macOS High Sierra.

Vanaf een installatie USB stick opstarten en installeren

yosemite usb drive iconWanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met macOS Sierra aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als 'Install macOS High Sierra'. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en wil je hem opnieuw installeren met de bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

• Plaats de USB stick met macOS in je Mac en start je Mac op
• Schakel je Mac in en houd de option⌥- toets ingedrukt
• Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben)
• Start de procedure voor een schone installatie

Let op: Op een iMac, Mac Mini of Mac Pro is een bedraad toetsenbord en muis vereist!

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken om zo snel een schone installatie uit te voeren.

Lees ook: Een Mac opnieuw installeren via een clean installReacties


 • Jeroen

  25 september 2017 om 16:22

  Misschien een onwijze Noob vraag maar de beta versie die ik heb is de GM versie die vorige week al uit kwam. Conform de teksten is deze gelijk aan die te releasen versie van vanavond. Maar er staat wel beta in de versie omschrijving. Verdwijnt die pas nadat of ik weer een nieuwe beta krijg van 10.14 of 10.13.1?

 • Jochen

  25 september 2017 om 16:26

  Stel, ik heb een Fusion Drive en wil graag een clean install doen.
  Is er een mogelijkheid om mijn sleutelhanger te kopiëren of te backuppen om die dan na de clean install terug te plaatsen? Of zal die sowieso terug geplaatst worden eens er bij iCloud is ingelogd?

 • Wesley Fabry

  25 september 2017 om 16:33

  @jeroen klopt die verdwijnt pas als je een gewone versie hebt geinstalleerd of de Mac app Store versie van vanavond hebt gedownload.

  @jochen inderdaad de icloud sleutelhanger kan dat: https://www.appletips.nl/icloud-sleutelhanger-ios-mac/ of handmatig: https://www.appletips.nl/sleutelhangertoegang-mac-kopieren/
  Ik raad iCloud-sleutelhanger aan.

 • Jeroen

  25 september 2017 om 17:13

  Ok Tx. Maar maakt verder toch niet uit de GM versie en die van vanavond @wesley?

 • Wesley Fabry

  25 september 2017 om 18:10

  @jeroen die is normaal gelijk aan de uiteindelijke versie, vorig jaar kwamen er twee gm’s uit voor de uiteindelijke release, afwachten.

 • Don

  25 september 2017 om 19:33

  “udo” …

 • Richard IJzermans

  25 september 2017 om 19:36

  Oops dat moet ‘sudo’ zijn, aangepast!

 • Jeroen

  25 september 2017 om 20:25

  Blijkbaar is de GM toch een oudere dus net alle drie de macbook pro’s voorzien van de finale versie. Die je niet via update maar via uitgelicht en dan high Sierra moet downloaden en installeren. Maar alles is weer up and running.

 • Kor

  25 september 2017 om 21:24

  Bootable USB-stick gemaakt en nu is mijn MacBook Air bezig High Sierra te installeren, iMac is pas over een aantal weken aan de beurt.

  Bedankt heren.

 • Wesley Fabry

  25 september 2017 om 21:41

  @kor fantastisch! Graag gedaan

 • escom

  26 september 2017 om 10:54

  Ik ben eens benieuwd of High Sierra na installatie wél in je App Store “aankopenlijst” zal verschijnen. Alles systemen vanaf Lion tot en met El Capitan staan in mijn aankopenlijst behalve Mac OS Sierra. Waarom niet? Geen idee. Je kan natuurlijk een usb stick maken maar waarom laat Apple je werk en kosten doen terwijl het in de aankopenlijst beschikbaar zou moeten blijven. Verdienen ze nog niet genoeg ? Als ze een DSVD te verouderd vinden laat ze er dan gratis een usb stick met het systeem bijdoen ofwel het oude systeem telkens in de aankopen zetten .

 • Wesley Fabry

  26 september 2017 om 11:36

  @escom de updates komen alleen in de lijst als je ze ook echt ‘gekocht’ hebt in de store. Heb je bijvoorbeeld een Mac gekocht waar standaard als Sierra op stond dan en je vorige Mac had je Sierra niet gedownload dan komt ie niet in de lijst. Hetzelfde geldt voor Beta’s, als je de Golden Master hebt geïnstalleerd en niet de originele versie en daarna een x.x.1 update uitvoert dan zal ook dan Sierra niet in de aankopenlijst verschijnen.

 • escom

  26 september 2017 om 17:34

  @Wesley
  Op mijn laatste iMac stond bij aankoop El Capitan. Bij het uitkomen vanMacOS Sierra heb ik die vanuit de appstore geïnstalleerd . Dat heb ik ook op dezelfde manier met mijn tweede iMac gedaan. Daar stond Snow leopard op en nadien heb ik steeds geïnstalleerd via de appstore naar Lion , mountain lion , maverick,yosemite en el capitan. Die staan allemaal wél bij mijn aankopen. Wat is dan het verschil ?

 • rob

  27 september 2017 om 8:52

  Wat is nu het verschil tussen High sierra en sierra dan? En ik las hier in de comments dat het voor iMac pas over een aantal weken uit komt? Klopt dit?

  Want heb nu zelf problemen om een schone installatie te verrichten via cmd + r en dan installeer maxosx opnieuw. Hier geeft hij dan aan “tijdelijk niet beschikbaar”. Komt dit wellicht omdat ze het aan het overzetten zijn naar high sierra?

 • Wesley Fabry

  27 september 2017 om 8:55

  @Rob High Sierra is de nieuwe ‘grote’ update voor macOS, met toevoegingen voor een aantal nieuwe opties en verbeteringen. Ook APFS maakt zijn opwachting. High Sierra is nu voor iedereen beschikbaar voor alle ondersteunende apparaten, meer info: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-faq/

  Extra info:
  https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-aankondiging/
  https://www.appletips.nl/apple-file-system-apfs/
  https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-tips/

 • escom

  29 september 2017 om 12:21

  @Wesley
  Heb je misschien enig idee waarom Sierra niet in mijn “aankopen” staat ? ( Ik hoopte dat bij het uitkomen van het nieuwe High Sierra misschien het oude Sierra in die aankopenlijst zou komen , maar neen dus. Zoals al gezegd , vanaf Lion tot en met El Capitan staan alle systemen in mijn aankopen, alles behalve Sierra. En de iMac is dus gekocht met El Capitan en geupdated via de appstore naar Sierra , dus voor Apple heb ik die dan toch gekocht ? Of kan het helpen dat ik mijn andere iMac ook upgrade naar Sierra , degene die met Snowleopard gekocht werd ? Liever nier want daat El Capitan nog goed op maar voor Sierra heb ik twijfels want het is al een beestje van 2008.

 • Martin

  29 september 2017 om 12:24

  Dank voor dit mooie artikel!

  Toch lukt het niet bij mij. Ik krijg melding dat het volume niet gevonden wordt. Bij diskmakerX krijg ik ook een foutmelding wat met volume te maken heeft. zie onderstaand. gebruik lege 20gb partitie op usb schijf.

  De download vaker gedaan om problemen uit te sluiten. Is het juist dat het
  bestand in programma’s/applications ‘Sierra:Install macOS’ maar ca 20mb is na download? dus de werkelijk download wordt in andere map geplaatst?

  Zou mooi zijn als iemand me hiermee op weg kan helpen, zou dit weekend graag m’n macbook weer helemaal klaar willen hebben!

  error “touch: /Volumes/Install macOS High Sierra/mach_kernel: No such file or directory” number 1
  end tell
  tell application “Finder”
  set position of alias “Install macOS High Sierra:Install macOS High Sierra.app” to {425, 76}
  –> error number -1728 from alias “Install macOS High Sierra:Install macOS High Sierra.app”
  end tell
  tell application “Script Editor”
  display dialog “The disk could not be created because of an error: An error occured: -10006. Finder kreeg een fout: alias \”Install macOS High Sierra:Install macOS High Sierra.app\” kan niet worden ingesteld op {425, 76}.”
  –> {button returned:”OK”}
  end tell

 • Wesley Fabry

  29 september 2017 om 13:34

  @Escom Apple heeft besloten om vanaf macOS de updates niet meer te linken aan het Apple ID, dit houdt in dat de updates op een later moment niet meer te downloaden zijn. Iedere Mac gebruiker heeft nu een jaar de tijd om zijn of haar Mac te updaten naar de nieuwe versie. Wie dat niet wil blijft op zijn huidige versie zitten. Als de volgende macOS ook jouw Mac ondersteund kun je weer updaten, wanneer dat niet het geval is blijf je op de huidige versie en kun je ook niet de één na nieuwste versie installeren.

  @Martin je kunt dit niet op een partitie doen op een externe schijf, de gehele stick/schijf moet hier helaas voor gebruikt worden. Daarom dat dit vaak op een stick of SD-kaart wordt geplaatst.

 • escom

  29 september 2017 om 16:45

  @Wesley
  Bedankt , dat is een duidelijke uitleg waar ik al lang naar zoek. Ik kan dus maar best een bootable superduperkopie van de laatste systemen na El Capitan bijhouden op een externe schijf voor het geval je ze ooit eens nodig hebt.

 • martin

  29 september 2017 om 21:03

  @Wesley,

  Op die partitie ha dik een werkende bootdisk El capitan. Is het offficieel dat dat bij High Sierra niet meer mag?

  Overigens is dat niet de oorzaak van mijn probleem, ook op usb getest.

  erg benieuwd of he tklopt dat de installer file in programma’s maar 20mb groot is, zelfs na de download van ca 5 gig (die dus ergens anders staat?)

 • martin

  30 september 2017 om 9:01

  Wesley, sierra niet beschikbaar? je reageert denk ik hier op een ander.

  maar goed, als het klopt dat de installer zo klein is (waarom duurt het dan 1 uur om HS te downloaden? en heb ik een paar gig minder ruimte op schijf) hoe kan je dan een bootable disk maken van zo’n klein bestand? het blijft een raadsel voor me, wat ik ook google….

 • Wesley Fabry

  30 september 2017 om 9:31

  Bij de lancering van High Sierra was het bestand klein en werden alle componenten gedownload zodra je de installatie startte. Wanneer je nu High Sierra download is het bestand ±5,2GB. Als het niet lukt, HS verwijderen en opnieuw downloaden. Bovenstaande tip meerder malen getest en uitgevoerd en het werkt gewoon volgens de omschreven stappen. Geen harde schijven opdelen in partities of wat doen ook. Ook andere gebruikers geven aan dat het lukt.

 • martin

  30 september 2017 om 16:31

  Dank je wel! lukt nu. Ik had uiteindelijk HS geinstalleerd (niet-clean dus) en nu kwam wel hele download binnen.
  Artikel leek zo compleet maar miste voor mij essentiele info. (partities werken niet meer bij HS en bestand wissen indien maar 20mb)

 • Ilie

  30 september 2017 om 18:21

  Waarom stelt mijn Mac niet voor om te updaten naar high sierra zelfs niet als ik zoek naar updates ?

 • Ruud von Faber

  1 oktober 2017 om 8:40

  Ik wil een clean install doen van MacOS High Sierra vanaf een bootable USB. Nu heb ik al een bootable USB met daarop MacOS Sierra. Kan ik het installatie pakket van High Sierra hier gewoon overheen kopiëren of moet ik de USB ook eerst met een High Sierra machine bootable maken?

 • Wesley Fabry

  1 oktober 2017 om 10:27

  @Ruud daar kun je gewoon overheen kopiëren, dat kan via bovenstaande tip. De stick wordt dan automatisch geformatteerd en klaargemaakt voor High Sierra.

 • Els

  13 oktober 2017 om 9:33

  Ik had HS al geïnstalleerd, maar wil het opnieuw doen maar dan clean install. Ik had alle stappen uitgevoerd via terminal. ik krijg als melding: /Volumes/opstart is not a valid volume mount point. (Een ssd 16 GB). De naam is wel gewijzigd in na het wijzigen van de naam opstart in Install macOS High Sierra en het bestand (19MB) staat er op, verder niks geloof ik. Nog een keer commando uitgevoerd met gewijzigde naam naar krijg nu:
  /Volumes/Install is not a valid volume mount point.
  Ik weet niet wat nu te doen..

 • Els

  13 oktober 2017 om 9:43

  Ik vraag me ook af.. Ik heb het volledige install bestand ook op een partitie staan van 20 GB, zou ik die partitie als opstart-medium kunnen maken? Of formateert ie gewoon de hele schijf?

 • Wesley Fabry

  13 oktober 2017 om 11:28

  19 MB is inderdaad niet voldoende, dan heeft de Mac App Store niet de volledige installatie gedownload. In dit geval kun je het beste dit toepassen: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-clean-install/

 • Els

  13 oktober 2017 om 15:55

  ’t is wel gelukt met installeren, maar met command R. Maar ik had een partitie waar ik van af wou. Ik ben er vanaf, maar de ruimte is er niet bij gekomen op Macintosh HD. Ik vind het helemaal nergens meer terug.

 • Els

  14 oktober 2017 om 19:36

  Nu is het helemaal gelukt. Het probleem met de verdwenen ruimte na verwijderen van partitie, daar was eigenlik een simpele oplossing voor. Je moet het alleen even weten.
  In schijfhulp programma kun je in de navigatie kolom kiezen voor – Toon alle volumes of voor – Toon alle apparaten.
  Bij mij stond het op volumes, toen ik daar achter kwam en kon kiezen voor alle apparaten hoefde ik enkel maar de bron schijf te selecteren om het probleem op te lossen. Ik meld het hier nog even voor het geval er meer mensen zijn die zonder computer kennis wel altijd zelf hun problemen oplossen.. Dan kan dit handig zijn om te weten als je het toevallig ook tegenkomt :D.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!