3 december 2017

macOS High Sierra installatie USB stick maken

6 min leestijd
macOS High Sierra installatie USB stick maken
Gevorderden
6 min leestijd

macOS High Sierra is nu gratis te downloaden vanuit de Mac App Store. Je hoeft dus geen fysiek product te kopen, hier zit echter ook een nadeel aan. Mocht je Mac opeens problemen ondervinden, dan heb je geen CD/DVD om macOS te herinstalleren.

Je kan je Mac dan herinstalleren via cmd⌘+R tijdens het opstarten, meer uitleg over deze schone installatie vind je hier terug. Daarnaast is het altijd handig om een bootable USB stick te maken waarmee je macOS High Sierra kunt herinstalleren. Het maken van zo'n bootable USB stick is zeer eenvoudig en kan worden gedaan in slechts enkele stappen.

macOS High Sierra
macOS High Sierra
Categorie: Diensten, Lifestyle
Ontwikkelaar: Apple
macOS 10.8
Nederland 4+  4 GB
DOWNLOAD GRATIS

Wat heb je nodig? Een USB stick of externe harddisk/SSD van minimaal 8 GB (groter mag natuurlijk ook) en een Mac met OS X 10.6.8 of hoger.

1. Download macOS High Sierra in de Mac App Store

Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de macOS High Sierra installatie nodig. Mocht je al gebruikmaken van de nieuwe macOS dan kun je het installatie-bestand gewoon opnieuw downloaden in de Mac App Store via 'Aankopen' of via deze link .

Wanneer je macOS eenmaal gedownload hebt, zul je zien dat het installatiebestand automatisch word opgestart. Dit kun je afsluiten door met de secundaire muisklik (rechtermuisknop) te klikken op de installer in het dock of via de menubalk. Het rode kruisje in het venster zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

macOS high sierra installeren

macOS downloaden met behulp van Mist

Lukt het niet om de installer van macOS te downloaden? Dan kun je ook de Mac applicatie MIST gebruiken. Met deze app kun je eenvoudig eerdere versies van macOS downloaden en gebruiken voor o.a. bootable USB-stick. Klik hier voor meer informatie over MIST en hoe je deze moet gebruiken. Eric, bedankt voor de tip!

ook interessant
CleanMyMac X: macOS opruimen en scannen op malware
CleanMyMac X: macOS opruimen en scannen op malware

Met de CleanMyMac X van MacPaw kun je macOS een grondige schoonmaakbeurt geven en tegelijkertijd scannen op aanwezige malware.

Volledige installatie downloaden uit de Mac App Store

In sommige gevallen kan het zijn dat je niet het volledige macOS installatiebestand kunt downloaden uit de Mac App Store. Je krijgt dan slechts een installatie-patch van 22MB groot. Hoe dit komt is nog steeds een raadsel, wellicht heeft het te maken met de huidige internetverbinding en taken die de Mac uitvoert. Gelukkig is het toch mogelijk om een volledige installatie te downloaden via de gratis tool: macOS High Sierra Patcher.

Download macOS High Sierra Patcher (directe link)
• Installeer de tool en open deze
• Klik in de menubalk op 'Tools'
• Selecteer 'Download macOS Mojave'
• Bevestig door op 'Yes' te klikken
• Kies een gewenste opslaglocatie voor het bestand

Het installatiebestand komt direct van de Apple servers en kun je gebruiken om een bootable USB Stick te maken. Als na het openen de app weer wordt afgesloten door GateKeeper dan kun je de app openen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en Privacy ▸ Algemeen ▸ klik nu onderaan op 'Open toch' (meer info).

2. Een macOS High Sierra bootable USB Stick maken

Koppel de USB stick aan je Mac, open Finder en klik in de navigatiekolom met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de USB stick. Kies voor 'Toon info', je ziet nu bovenaan de volledige naam van de USB stick, deze heb je zo dadelijk nodig.

Om een Bootable USB stick te creëren, heb je het Terminal nodig, deze kun je terugvinden in: Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Terminal. Start Terminal en gebruik het onderstaande commando.

Let op dat je op de plaats van 'appletips', exact dezelfde naam typt als de naam van je USB stick. Je kunt onderstaande commando eenvoudig aanpassen in bijvoorbeeld Teksteditor. Kopieer daarna het volledige commando en plak deze in een leeg terminal venster. Wil je het commando niet aanpassen geef je usb stick dan de naam 'appletips'. Dit kan door de stick te formatteren via deze stappen.

USB stick formatteren

Het commando:

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/appletips --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/

Wanneer je het commando juist hebt ingevuld, druk je op enter. Terminal zal vervolgens om je wachtwoord vragen voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Vul deze in, het is normaal dat er geen letters of sterrentjes worden getoond tijdens het invullen van het wachtwoord.

Het maken van een bootable USB stick met macOS, zal flink wat tijd in beslag nemen (15 a 30 minuten, afhankelijk van hoe snel je USB stick kan schrijven). In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces actief te blijven. De voortgang zal als volgt gaan:

bootable usb stick macOS High Sierra

Installatie USB Stick maken zonder ingewikkeld commando

Mocht bovenstaande je te ingewikkeld zijn kun je ook een handig tooltje gebruiken. Download 'Install Disk Creator' van MacDaddy. Sluit de USB-Stick aan op je Mac, start de applicatie op en selecteer bovenin in het drop-down menu de USB-stick. Klik vervolgens op 'Select the OS X installer' en navigeer in Finder naar de app (vaak in de map 'Programma's). Klik op 'Open' om macOS High Sierra toe te voegen aan de app. Klik daarna op 'Create installer' om de bootable USB stick te maken.

macOS high sierra installer disk

Hoe zit het met een Fusion Drive?

Heb je een Mac met een officiële Fusion Drive? Dan kun je het beste een clean install uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Het kan zijn dat dan macOS Sierra (of eerder) opnieuw wordt geïnstalleerd, dan kun je daarna via de Mac App Store updaten naar macOS High Sierra.

Vanaf een installatie USB stick opstarten en installeren

yosemite usb drive iconWanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met macOS Sierra aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als 'Install macOS High Sierra'. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en wil je hem opnieuw installeren met de bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

• Plaats de USB stick met macOS in je Mac en start je Mac op
• Schakel je Mac in en houd de option⌥- toets ingedrukt
• Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben)
• Start de procedure voor een schone installatie

Let op: Op een iMac, Mac Mini of Mac Pro is een bedraad toetsenbord en muis vereist!

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken om zo snel een schone installatie uit te voeren.

Lees ook: Een Mac opnieuw installeren via een clean install

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt25/01/2024 08:16
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Jeroen
    25 september 2017 om 16:22

    Misschien een onwijze Noob vraag maar de beta versie die ik heb is de GM versie die vorige week al uit kwam. Conform de teksten is deze gelijk aan die te releasen versie van vanavond. Maar er staat wel beta in de versie omschrijving. Verdwijnt die pas nadat of ik weer een nieuwe beta krijg van 10.14 of 10.13.1?

  • Jochen
    25 september 2017 om 16:26

    Stel, ik heb een Fusion Drive en wil graag een clean install doen.
    Is er een mogelijkheid om mijn sleutelhanger te kopiëren of te backuppen om die dan na de clean install terug te plaatsen? Of zal die sowieso terug geplaatst worden eens er bij iCloud is ingelogd?

  • Wesley Fabry
    25 september 2017 om 16:33

    @jeroen klopt die verdwijnt pas als je een gewone versie hebt geinstalleerd of de Mac app Store versie van vanavond hebt gedownload.

    @jochen inderdaad de icloud sleutelhanger kan dat: https://www.appletips.nl/icloud-sleutelhanger-ios-mac/ of handmatig: https://www.appletips.nl/sleutelhangertoegang-mac-kopieren/
    Ik raad iCloud-sleutelhanger aan.

  • Jeroen
    25 september 2017 om 17:13

    Ok Tx. Maar maakt verder toch niet uit de GM versie en die van vanavond @wesley?

  • Wesley Fabry
    25 september 2017 om 18:10

    @jeroen die is normaal gelijk aan de uiteindelijke versie, vorig jaar kwamen er twee gm’s uit voor de uiteindelijke release, afwachten.

  • Don
    25 september 2017 om 19:33

    “udo” …

  • Richard IJzermans
    25 september 2017 om 19:36

    Oops dat moet ‘sudo’ zijn, aangepast!

  • Jeroen
    25 september 2017 om 20:25

    Blijkbaar is de GM toch een oudere dus net alle drie de macbook pro’s voorzien van de finale versie. Die je niet via update maar via uitgelicht en dan high Sierra moet downloaden en installeren. Maar alles is weer up and running.

  • Kor
    25 september 2017 om 21:24

    Bootable USB-stick gemaakt en nu is mijn MacBook Air bezig High Sierra te installeren, iMac is pas over een aantal weken aan de beurt.

    Bedankt heren.

  • Wesley Fabry
    25 september 2017 om 21:41

    @kor fantastisch! Graag gedaan

  • escom
    26 september 2017 om 10:54

    Ik ben eens benieuwd of High Sierra na installatie wél in je App Store “aankopenlijst” zal verschijnen. Alles systemen vanaf Lion tot en met El Capitan staan in mijn aankopenlijst behalve Mac OS Sierra. Waarom niet? Geen idee. Je kan natuurlijk een usb stick maken maar waarom laat Apple je werk en kosten doen terwijl het in de aankopenlijst beschikbaar zou moeten blijven. Verdienen ze nog niet genoeg ? Als ze een DSVD te verouderd vinden laat ze er dan gratis een usb stick met het systeem bijdoen ofwel het oude systeem telkens in de aankopen zetten .

  • Wesley Fabry
    26 september 2017 om 11:36

    @escom de updates komen alleen in de lijst als je ze ook echt ‘gekocht’ hebt in de store. Heb je bijvoorbeeld een Mac gekocht waar standaard als Sierra op stond dan en je vorige Mac had je Sierra niet gedownload dan komt ie niet in de lijst. Hetzelfde geldt voor Beta’s, als je de Golden Master hebt geïnstalleerd en niet de originele versie en daarna een x.x.1 update uitvoert dan zal ook dan Sierra niet in de aankopenlijst verschijnen.

  • escom
    26 september 2017 om 17:34

    @Wesley
    Op mijn laatste iMac stond bij aankoop El Capitan. Bij het uitkomen vanMacOS Sierra heb ik die vanuit de appstore geïnstalleerd . Dat heb ik ook op dezelfde manier met mijn tweede iMac gedaan. Daar stond Snow leopard op en nadien heb ik steeds geïnstalleerd via de appstore naar Lion , mountain lion , maverick,yosemite en el capitan. Die staan allemaal wél bij mijn aankopen. Wat is dan het verschil ?

  • rob
    27 september 2017 om 8:52

    Wat is nu het verschil tussen High sierra en sierra dan? En ik las hier in de comments dat het voor iMac pas over een aantal weken uit komt? Klopt dit?

    Want heb nu zelf problemen om een schone installatie te verrichten via cmd + r en dan installeer maxosx opnieuw. Hier geeft hij dan aan “tijdelijk niet beschikbaar”. Komt dit wellicht omdat ze het aan het overzetten zijn naar high sierra?

  • Wesley Fabry
    27 september 2017 om 8:55

    @Rob High Sierra is de nieuwe ‘grote’ update voor macOS, met toevoegingen voor een aantal nieuwe opties en verbeteringen. Ook APFS maakt zijn opwachting. High Sierra is nu voor iedereen beschikbaar voor alle ondersteunende apparaten, meer info: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-faq/

    Extra info:
    https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-aankondiging/
    https://www.appletips.nl/apple-file-system-apfs/
    https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-tips/

  • escom
    29 september 2017 om 12:21

    @Wesley
    Heb je misschien enig idee waarom Sierra niet in mijn “aankopen” staat ? ( Ik hoopte dat bij het uitkomen van het nieuwe High Sierra misschien het oude Sierra in die aankopenlijst zou komen , maar neen dus. Zoals al gezegd , vanaf Lion tot en met El Capitan staan alle systemen in mijn aankopen, alles behalve Sierra. En de iMac is dus gekocht met El Capitan en geupdated via de appstore naar Sierra , dus voor Apple heb ik die dan toch gekocht ? Of kan het helpen dat ik mijn andere iMac ook upgrade naar Sierra , degene die met Snowleopard gekocht werd ? Liever nier want daat El Capitan nog goed op maar voor Sierra heb ik twijfels want het is al een beestje van 2008.

  • Martin
    29 september 2017 om 12:24

    Dank voor dit mooie artikel!

    Toch lukt het niet bij mij. Ik krijg melding dat het volume niet gevonden wordt. Bij diskmakerX krijg ik ook een foutmelding wat met volume te maken heeft. zie onderstaand. gebruik lege 20gb partitie op usb schijf.

    De download vaker gedaan om problemen uit te sluiten. Is het juist dat het
    bestand in programma’s/applications ‘Sierra:Install macOS’ maar ca 20mb is na download? dus de werkelijk download wordt in andere map geplaatst?

    Zou mooi zijn als iemand me hiermee op weg kan helpen, zou dit weekend graag m’n macbook weer helemaal klaar willen hebben!

    error “touch: /Volumes/Install macOS High Sierra/mach_kernel: No such file or directory” number 1
    end tell
    tell application “Finder”
    set position of alias “Install macOS High Sierra:Install macOS High Sierra.app” to {425, 76}
    –> error number -1728 from alias “Install macOS High Sierra:Install macOS High Sierra.app”
    end tell
    tell application “Script Editor”
    display dialog “The disk could not be created because of an error: An error occured: -10006. Finder kreeg een fout: alias \”Install macOS High Sierra:Install macOS High Sierra.app\” kan niet worden ingesteld op {425, 76}.”
    –> {button returned:”OK”}
    end tell

  • Wesley Fabry
    29 september 2017 om 13:34

    @Escom Apple heeft besloten om vanaf macOS de updates niet meer te linken aan het Apple ID, dit houdt in dat de updates op een later moment niet meer te downloaden zijn. Iedere Mac gebruiker heeft nu een jaar de tijd om zijn of haar Mac te updaten naar de nieuwe versie. Wie dat niet wil blijft op zijn huidige versie zitten. Als de volgende macOS ook jouw Mac ondersteund kun je weer updaten, wanneer dat niet het geval is blijf je op de huidige versie en kun je ook niet de één na nieuwste versie installeren.

    @Martin je kunt dit niet op een partitie doen op een externe schijf, de gehele stick/schijf moet hier helaas voor gebruikt worden. Daarom dat dit vaak op een stick of SD-kaart wordt geplaatst.

  • escom
    29 september 2017 om 16:45

    @Wesley
    Bedankt , dat is een duidelijke uitleg waar ik al lang naar zoek. Ik kan dus maar best een bootable superduperkopie van de laatste systemen na El Capitan bijhouden op een externe schijf voor het geval je ze ooit eens nodig hebt.

  • martin
    29 september 2017 om 21:03

    @Wesley,

    Op die partitie ha dik een werkende bootdisk El capitan. Is het offficieel dat dat bij High Sierra niet meer mag?

    Overigens is dat niet de oorzaak van mijn probleem, ook op usb getest.

    erg benieuwd of he tklopt dat de installer file in programma’s maar 20mb groot is, zelfs na de download van ca 5 gig (die dus ergens anders staat?)

  • martin
    30 september 2017 om 9:01

    Wesley, sierra niet beschikbaar? je reageert denk ik hier op een ander.

    maar goed, als het klopt dat de installer zo klein is (waarom duurt het dan 1 uur om HS te downloaden? en heb ik een paar gig minder ruimte op schijf) hoe kan je dan een bootable disk maken van zo’n klein bestand? het blijft een raadsel voor me, wat ik ook google….

  • Wesley Fabry
    30 september 2017 om 9:31

    Bij de lancering van High Sierra was het bestand klein en werden alle componenten gedownload zodra je de installatie startte. Wanneer je nu High Sierra download is het bestand ±5,2GB. Als het niet lukt, HS verwijderen en opnieuw downloaden. Bovenstaande tip meerder malen getest en uitgevoerd en het werkt gewoon volgens de omschreven stappen. Geen harde schijven opdelen in partities of wat doen ook. Ook andere gebruikers geven aan dat het lukt.

  • martin
    30 september 2017 om 16:31

    Dank je wel! lukt nu. Ik had uiteindelijk HS geinstalleerd (niet-clean dus) en nu kwam wel hele download binnen.
    Artikel leek zo compleet maar miste voor mij essentiele info. (partities werken niet meer bij HS en bestand wissen indien maar 20mb)

  • Ilie
    30 september 2017 om 18:21

    Waarom stelt mijn Mac niet voor om te updaten naar high sierra zelfs niet als ik zoek naar updates ?

  • Wesley Fabry
    30 september 2017 om 19:08

    @ilie https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-bugs/#installeren

  • Ruud von Faber
    1 oktober 2017 om 8:40

    Ik wil een clean install doen van MacOS High Sierra vanaf een bootable USB. Nu heb ik al een bootable USB met daarop MacOS Sierra. Kan ik het installatie pakket van High Sierra hier gewoon overheen kopiëren of moet ik de USB ook eerst met een High Sierra machine bootable maken?

  • Wesley Fabry
    1 oktober 2017 om 10:27

    @Ruud daar kun je gewoon overheen kopiëren, dat kan via bovenstaande tip. De stick wordt dan automatisch geformatteerd en klaargemaakt voor High Sierra.

  • Els
    13 oktober 2017 om 9:33

    Ik had HS al geïnstalleerd, maar wil het opnieuw doen maar dan clean install. Ik had alle stappen uitgevoerd via terminal. ik krijg als melding: /Volumes/opstart is not a valid volume mount point. (Een ssd 16 GB). De naam is wel gewijzigd in na het wijzigen van de naam opstart in Install macOS High Sierra en het bestand (19MB) staat er op, verder niks geloof ik. Nog een keer commando uitgevoerd met gewijzigde naam naar krijg nu:
    /Volumes/Install is not a valid volume mount point.
    Ik weet niet wat nu te doen..

  • Els
    13 oktober 2017 om 9:43

    Ik vraag me ook af.. Ik heb het volledige install bestand ook op een partitie staan van 20 GB, zou ik die partitie als opstart-medium kunnen maken? Of formateert ie gewoon de hele schijf?

  • Wesley Fabry
    13 oktober 2017 om 11:28

    19 MB is inderdaad niet voldoende, dan heeft de Mac App Store niet de volledige installatie gedownload. In dit geval kun je het beste dit toepassen: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-clean-install/

  • Els
    13 oktober 2017 om 15:55

    ’t is wel gelukt met installeren, maar met command R. Maar ik had een partitie waar ik van af wou. Ik ben er vanaf, maar de ruimte is er niet bij gekomen op Macintosh HD. Ik vind het helemaal nergens meer terug.

  • Els
    14 oktober 2017 om 19:36

    Nu is het helemaal gelukt. Het probleem met de verdwenen ruimte na verwijderen van partitie, daar was eigenlik een simpele oplossing voor. Je moet het alleen even weten.
    In schijfhulp programma kun je in de navigatie kolom kiezen voor – Toon alle volumes of voor – Toon alle apparaten.
    Bij mij stond het op volumes, toen ik daar achter kwam en kon kiezen voor alle apparaten hoefde ik enkel maar de bron schijf te selecteren om het probleem op te lossen. Ik meld het hier nog even voor het geval er meer mensen zijn die zonder computer kennis wel altijd zelf hun problemen oplossen.. Dan kan dit handig zijn om te weten als je het toevallig ook tegenkomt :D.

  • Gerard
    7 november 2017 om 13:40

    Ik kreeg ook alleen maar de installatie file van 19MB. Als je je mac update naar de nieuwste versie van Sierra en daarna de installatie file opnieuw download krijg je wel de volledige versie.

  • reuze
    3 december 2017 om 13:47

    Is het niet handig om even te wachten tot all ROOT problemen en andere bugs zijn ontdekt en verholpen – zeg versie v4.

    Ik hoor ook geluiden dat APFS niet zo snel is als wordt beweerd en zelfs tot een serieus langzamer werkende computer kan leiden ( wellicht de combinatie APFS en HFS+ schijven)

  • AR
    7 december 2017 om 16:29

    Wat raar dat er opeens weer een bedraad toetsenbord en muis vereist is…

  • Roos
    9 december 2017 om 21:38

    Na het invoeren van de command krijg ik de melding /Volumes/Install is not a valid volume mount point.
    Ik las dat een bootable USB niet perse nodig is, maar ik zou graag ook een USB willen hebben voor het geval dat. Ik kon wel het bestand Install macOS High Sierra vinden met een grootte van 5,21 GB. USB stick is 16GB, alle gegevens gewist, dus alles zou goed moeten zijn, maar wat doe ik of wat gaat er fout? Bestand was te vinden onder programma’s.

  • L. Fransen
    10 december 2017 om 11:58

    Heb van diverse versies van OSX al booteble USB sticks gemaakt.Dat is gelukt. Het is mij echter nog nooit gelukt om een mac os opnieuw te installeren vanaf een USB stick. Loopt op het einde altijd vast om onbekende reden. Ik heb dit ook op verschillende Apple computers geprobeerd. Nooit gelukt. Volgens mij heb je hier niets aan.

  • Wesley Fabry
    10 december 2017 om 11:59

    Wij hebben al vaak de usb gebruikt om te herstellen en installeren, dus werkt gewoon.

  • Stephanie
    8 januari 2018 om 17:43

    Bij mij werkt het niet. Hij geeft aan dat macOS High Sierra.app/ does not appear to be a valid OS installer application.
    Ik heb het op 2 MacBooks geprobeerd en via het programma, maar hij wil de usb niet maken :( kan iemand mij helpen?

  • Herman
    4 maart 2018 om 23:46

    Probeer verschillende usb sticks of verschillende mac’s. Het correct formatteren van een 16G stick lukte me niet met High Sierra maar wel op mijn oude macmini met OS 10.6 waarna de stick weer leesbaar bleek te zijn op een mini High Sierra. En soms lukte het ook helemaal niet met de ene stick maar om onverklaarbare redenen wel met een andere.

  • Herman
    7 maart 2018 om 1:05

    MacMini 1.4. 500G 4G. Aug 2017
    Hele weekeinde en vandaag bezig geweest om niet opstarten van MacMini te verhelpen. Externe USB harddisk 150Gb van Freecom aangesloten en via netwerkinstall tot externe opstartdisk gemaakt. Vervolgens gegevens van interne HD gemigreerd. Daarna op interne HD opnieuw High Sierra geïnstalleerd en wederom gegevens van Freecom disk gemigreerd.
    Alles functioneert weer.
    Met appletips protocol installer usb gemaakt en dat lukte ook.
    Nu nog een zelfstandig werkende usb-stick die als externe disk mijn Mini kan laten functioneren als een gewone computer in het geval de interne hd wederom problemen oplevert. Dan kan ik namelijk doorwerken en de probleemoplossing uitstellen naar een geschikter moment.
    Kortom: Hoe maak ik een bootable High Sierra USB-stick die niet uitsluitend een installer is maar die mijn MacMini normaal (zij het tijdelijk) kan laten functioneren?

  • Wesley Fabry
    7 maart 2018 om 6:35

    @herman je wilt macOS dus op een externe schijf installeren en gebruiken? Kan op deze manier: https://www.appletips.nl/macos-sierra-extra-partitie/ (alleen ipv beta gebruik je de originele macos)

    Problemen en vragen kunnen jullie beter stellen op https://genius.appletips.nl

    Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

  • Herman
    9 maart 2018 om 16:10

    Wesley,

    Dank voor je aanwijzingen,
    Het is me gelukt om een bootable high siërra stick aan te maken maar ik kan het niemand aanraden!
    Allereerst de stick: Een Kingston DT SE9 G2 van 32G met een leessnelheid van 100mb/sec. Waar het aan ligt weet ik nog niet maar het ding is niet vooruit te branden, de leessnelheid of misschien de schrijfsnelheid zal wel te laag zijn. Het werkt maar daar is alles mee gezegd.

    Enkele tegenslagen die niet onvermeld mogen blijven:
    Bij het opstarten met ALT ingedrukt krijg ik de keus tussen de origine HD of de stick maar die blijkt twee gezichten te hebben. Een oude naam is kennelijk niet gewist en die blijft als icon rondspoken.
    Verder heb ik de stick eerst geformatteerd op een mini 10.6 als MacOs journaled maar de installatie van High Sierra wilde daarna toch niet lukken zonder aanwijsbare oorzaak.
    Toen heb ik dezelfde stick opnieuw gewist met High Sierra en een AFPS structuur gekozen. De installatie is toen zonder haperen (nou ja!) verlopen. Er gaat veel wachttijd in zitten, enkele uren is normaal.
    Ik vermoed dat een razendsnelle stick beter zal werken maar ik heb voorlopig genoeg geëxperimenteerd.
    Bij A-mac zei men dat een 8G stick voldoende is en dat klopt als het een installatie-stick betreft. Een bootalbe-stick die High Sierra zelfstandig kan draaien moet zeker 32G zijn.
    Na installatie blijft overigens bijna de helft van de ruimte over op die 32G stick.

    Voor wat de redding van gegevens betreft heb ik vooral baat gehad van het maken van een bootable usb-harddisk zoals eerder beschreven.
    De mini is nu weer vlot en start binnen 100 seconden op. Eerder duurde het soms vijf minuten of meer.
    Kennelijk is het opnieuw installeren van High Sierra, met daarna slecht één update, een zegen geweest

  • Ronald
    22 maart 2018 om 17:58

    Zodra ik een usb plaats in de laptop die opnieuw gedaan moet worden krijg ik dat de sierra versie op usb is beschadigd terwijl ik hem net gedownload heb.

    iemand tips ?

  • Joop
    17 juni 2018 om 18:33

    Ik heb deze methode vorig jaar met succes toegepast. Vandaag wilde ik het opnieuw doen, lijkt allemaal goed gegaan, maar bij de herstart met de Option key gaat die niet naar het start menu. En ook met Option R en een nieuwe installatie wordt de usb disk niet herkend. Doe ik iets niet goed? Ik zie de schijf wel gewoon als ik Hogh Sierra start (ik wil graag een clean Install op mijn nieuwe -refurbished – macbook.

  • Joop
    17 juni 2018 om 18:38

    Laat maar. de verkeerde Option key. Grr..

  • Bert
    24 september 2018 om 2:42

    Vandaag is mijn back-up iMac gecrashed. (OS X El Capitan 10.11)
    Hierna heb ik een clean re-install geprobeerd, maar kreeg ik de melding dat er fouten in S.M.A.R.T. waren gevonden.
    Heb een bijna ongebruikte windows HDD gevonden welke nog nagenoeg nieuw is, alleen een windows 10 versie staat erop, deze in de back-up iMac gezet.
    Gelukkig doet de werk iMac het nog prima dus heb ik daar een opstart USB op gemaakt (8GB) zoals hierboven staat beschreven met het simpele programma.
    Na alles weer in elkaar gezet te hebben en opgestart te zijn met de option toets ingedrukt, zie ik keurig de windows schijf en de opstart USB.
    Als ik de opstart USB selecteer, dan krijg ik een grijs scherm (met een verboden parkeer bordje) en gaat de back-up iMac uit.
    Enig idee wat ik fout doe?

  • Wesley Fabry
    24 september 2018 om 9:21

    @Bert Lijkt iets niet goed te gaan met de USB, weet je zeker dat de volledige installatie van High Sierra is gedownload? Mac App Store ▸ High Sierra ▸ Download ▸ bestand moet zeker een aantal GB’s zijn.

    Heb je de iMac al eens opnieuw opgestart met CMD+R en dan macOS opnieuw installeren gekozen? Werkt dit? Daarnaast kun ook altijd Internet Recovery proberen om je iMac opnieuw te installeren: https://www.appletips.nl/mac-internet-recovery/

  • Bert
    24 september 2018 om 14:40

    Beste Wesley,

    Heb de volledige install gedownload, en als ik op de USB kijk is deze voor 5,2 GB beschreven.
    Uiteraard heb ik voor de schijfwissel ook CMD+R geprobeerd, maar daar kon ik niets mee installeren omdat de oude schijf beschadigd is.
    Heb tevens al meerdere keren de opstart USB aangemaakt.
    Zal straks nog even gaan kijken naar de mac internet recovery.
    Eerst ga ik proberen om de oude schijf via een USB -> SATA kabel opnieuw aan te sluiten of ik op die manier de schijf in de Mac kan formateren.

  • Lucas Hooijer
    4 juni 2019 om 0:05

    Hey allemaal,

    bij mij wil het niet lukken. Ik heb het commando precies gekopieerd, maar hij zegt ‘not a valid Command’. Ik heb het ook met die Install disk creator geprobeerd, maar die zegt :

    The selected item does not appear to be a valid macOS Installer.

    It is lacking the file “Contents/SharedSupport/InstallESD.dmg”

    wat nu?

  • Iet
    16 oktober 2019 om 17:57

    Zelfde vraag:

    Heb van alles geprobeerd om de volledige versie van High Sierra installer te downloaden (5,2 GB) om een installatie USB stick te maken, maar het lukt niet, krijg alleen de 22,7 MB versie. Disk Creator komt consequent met de opmerking dat het een “Invalid macOS installer is lacking the file “Contents/SharedSupport/InstallESD.dmg”.

    Dan maar installatie stick kopen in de winkel?

  • Wesley Fabry
    18 oktober 2019 om 9:15

    Je kunt de macOS High Sierra patcher eens proberen: http://dosdude1.com/highsierra/

  • persijn
    4 maart 2020 om 9:30

    Ik maak een bootable usb voor een andere mac. Mijn eigen MacBook staat op Catalina maar heeft niet in de aankoopgeschiedenis High Sierra staan. Een versie van buitenaf is niet mogelijk volgens de pitcher die ik via hier heb geïnstalleerd. wat moet ik doen?

  • Wesley Fabry
    5 maart 2020 om 7:15

    Je kunt High Sierra hier downloaden: http://dosdude1.com/highsierra/

    Andere reactie: https://www.appletips.nl/bootable-usb-stick-high-sierra/#comment-267656

  • persijn
    4 maart 2020 om 9:35

    wil High Sierra installeren via de App Store maar dit is niet mogelijk omdat ik op Catalina zit. heb al een 3e partij gedownload maar de pitcher vind dat niet geldig. wat te doen?

  • Wesley Fabry
    5 maart 2020 om 7:13

    Dat kan alleen als je jouw mac volledig wist en dan via een installatie usb-stick High Sierra er op zet.
    https://www.appletips.nl/bootable-usb-stick-high-sierra/
    https://www.appletips.nl/clean-install-mac/

  • Jos
    26 oktober 2020 om 16:04

    Ik heb maar 1 MacBook Air uit 2998. Daar moet een nieuwe schijf is, Ik heb geen andere mogelijkheid dan dit met een windows pc te doen.Met het programma Transmac.Het formateren naar HSF + is geen probleem. Maar dan? Moet ik daar de hele gecomprimeerde map in uitpakken of alleen het.dmg schijfcopie bestand. Ik zie ze namelijk ook wel als iso. Welke moet ik in Transmac plakken? En moet ik op de usb partities maken? Ik heb nu via CMD eeb primaire partitie gecreeerd maar is dat genoeg? Of moet er ook nog een swao en een root partitie op en zo ja, hoe groot moeten zeze zijn en moet elke partitie een eigen schijfletter hebben. Of dot de mac dat zelf met instaleren. En past MacOS high sheira op dit oude beestje uit 2008? De OS komt op een lege, geformateerde schijf.

  • Hans
    24 november 2020 om 17:20

    Ik wilde een clean install van mijn ouwe Imac doen om aan de dochter te geven, maar de internet recovery instaal van Capitan loopt vast. Vervolgens maar met Diskmaker een bootable High Sierra USB’tje gemaakt, maar de usb is helemaal niet te zien in het opstartmenu…….

  • Et
    20 februari 2021 om 15:36

    Het kan veel eenvoudiger hoor. Eerst een USB stick (32 GB, want 16 is te klein) wissen. Opgelet: dit moet volgens de GUID methode. Gewoon Schijfhulpprogramma opstarten, “Weergave” (links bovenaan) aanklikken, dan “wissen”. Kies “Mac OS Uitgebreid(journaled) en daaronder “GUILD-partitie-indeling”. Klik nu op “WIS” (uiteraard de USB stick selecteren). Nu kan je de USB stick gebruiken om macOS te installeren. Op een 3.1. USB stick gaat dat trouwens vrij vlug. Succes ermee!

  • Mo
    13 juni 2023 om 19:59

    Hoi ben iets te ver gegaan met het leeg halen van mij iMac. Er staat nu niks meer op. Als ik macOS Sierra opnieuw wil installeren geeft hij aan geen verbinding te hebben met herstelserver. Tijd datum enz staat goed. Internet is verbonden. Wat zou ik hier nog aan kunnen doen?

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store