11 december 2013

OS X Gatekeeper: Niet gecertificeerde applicaties installeren

gatekeeper-iconSinds Mountain Lion kun je door Gatekeeper veiliger software installeren op je Mac, hoe gatekeeper precies werkt kun je hier terugvinden. Wanneer je gebruik van de optie 'Mac App Store en/of bij bekende ontwikkelaars' is het alleen mogelijk applicaties te installeren vanuit de Mac App Store en van Apple gecertificeerde ontwikkelaars.

Deze optie is het interessantste omdat je niet beperkt bent tot de Mac App Store. Het kan echter voorkomen dat je een bepaalde applicatie hebt gedownload en deze niet gecertificeerd is door Apple. Waneer je deze wilt installeren krijg je onderstaande melding:

gatekeepermeld

Wanneer je er zeker van bent dat de applicatie 'veilig' is en dat je deze alsnog wilt installeren zal je in principe de optie 'Elke willekeurige bron' moeten activeren bij de instellingen van Gatekeeper. Er is echter een trucje dat ervoor zorgt dat je een applicatie zonder certificering toch kunt installeren zonder hiervoor de algemeen instellingen van Gatekeeper te wijzigen.

Open het context-menu door met behulp van de rechtermuisknop op de applicatie te klikken kun je vervolgens 'Open’ selecteren. Je krijgt dan een melding te zien met de vraag of je de App toch wilt openen. Klik dan op open om deze vooralsnog te installeren en te openen.

Wanneer OS X de toegang tot een app ontzegt kun je deze ook toestemming geven tot installatie via de systeemvoorkeuren. Ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Algemeen.

gatekeeperactief

Hier vind je onder de instellingen van Gatekeeper de melding ‘Het openen van app is geblokkeerd, omdat het programma niet van een ontwikkelaar afkomstig is waarvan de indentiteit bekend is’. Om deze toch toestemming tot installeren te geven volstaat het om op de knop ‘Open toch’ te klikken. Vervolgens kun je de app openen en installeren. Pas deze truc alleen toe als je zeker weet dat het om een veilig bestand gaat.

Meer over Gatekeeper kun je hier terugvinden.Reacties


Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!