30 juni 2017

High SierramacOS High Sierra beta installeren op extra partitie of externe harde schijf

Nu macOS High Sierra ook publiek beschikbaar is zullen veel gebruikers deze versie willen installeren op hun Mac. De publieke versies zijn stabieler, maar let op het blijft een beta-versie!

Ongetwijfeld bevat deze de nodige bugs, applicaties zullen (nog) niet correct werken, je Mac is trager dan normaal en er bestaat een kans op regelmatig crashen. Mocht het helemaal verkeerd gaan kan dan dit leiden tot een volledige herstel van je Mac, dat hoort er nu eenmaal allemaal bij. Om die reden testen ontwikkelaars een beta op een extra Mac of maken ze gebruik van een extra partitie.

Dit houdt in dat je op je huidige harde schijf extra ruimte vrij maakt waarop je macOS High Sierra kunt installeren. Hierdoor kan er geen schade toegebracht aan je huidige macOS/OS X installatie en kun je deze achteraf verwijderen. Een andere 'veilige' optie is gebruikmaken van een externe harde schijf.

macOS High Sierra installeren op een extra partitie

• Open Schijfhulpprogamma via Programma's ▸ Hulpprograma’s
• Selecteer de bovenste harddisk in de lijst vaak SSD of HD (zie pijl op onderstaande foto)
• Klik op het tabblad 'Partitioneer'

macOS Sierra beta installeren op extra partitie

Er opent een pop-up venster waarin je kunt aangeven hoeveel ruimte je wilt gebruiken voor de extra partitie. Voor je dit doet moet je onderaan de cirkeldiagram op de plus-knop klikken. Je zal merken dat de harddisk wordt opgedeeld in twee delen. Sleep nu het bolletje om de harde schijf op te delen of vul bij 'Grootte' de gewenste GB's in. Voor macOS heb je ongeveer 35GB vrij ruimte nodig. Controleer of bij de optie 'Structuur' of 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' is geselecteerd. Vul een herkenbare naam in, bijvoorbeeld High Sierra, en klik op de knop 'Pas toe'. Wacht tot je Mac de nieuwe partitie heeft aangemaakt. Hieronder lees je terug hoe je de beta kunt installeren op deze partitie.

Een externe USB harddisk gebruiken (USB drive)

Het is ook mogelijk om macOS Beta te installeren op een externe harde schijf (bijvoorbeeld een USB-stick/harddisk) deze kun je dan ook als opstartschijf gebruiken. Volg hiervoor de onderstaande stappen, nauwkeurig:

• Sluit een externe harde schijf aan op je Mac (minstens 30GB aan opslagruimte)
• Open Schijfhulpprogramma via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s
• Selecteer in de kolom je externe harde schijf (tweede HD, zie pijl)
• Open het tabblad 'Wis'
• Kies als structuur Mac OS Uitgebreid (journaled) en kies een naam vb: High Sierra
• Bevestig door op 'Wis' te klikken

macOS Sierra beta externe harde schijf

macOS installeren op een nieuwe partitie

Download de macOS High Sierra installer via het officiële Apple macOS Beta Programma (klik hier voor meer info) of via de developer pagina. Wanneer je het installatie programma van macOS Sierra opstart, kies je voor de aangemaakte partitie of externe harde schijf in plaats van je huidige 'Macintosh HD'. In de meeste gevallen moet je dan klikken op 'Toon alle schijven'. Vervolgens wordt macOS High Sierra op de extra of externe partitie geïnstalleerd, volg nauwlettend de aanwijzingen tijdens de installatie.

macOS high sierra beta

Niet in het bezit van een macOS installer?

Als publieke tester moet je eerst de installer downloaden via beta.apple.com. Log in met je Apple ID en klik bovenin op 'Enroll Your Devices'. Kies voor de optie (tabblad) 'macOS' en ga naar stap 2. Klik op 'Redeem code', direct wordt de Mac App Store geopend. Hier kun je de code inwisselen voor de publieke beta om de installer te downloaden.

Hoe macOS High Sierra opstarten?

Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ opstartschijf kun je de gewenste harde schijf selecteren en opnieuw opstarten. Kies hier voor de extra of externe partitie om macOS op te starten en te gebruiken.

Hoe verleidelijk het ook klinkt, installeer de beta alleen wanneer je daadwerkelijk weet waar je mee bezig bent. Vragen en problemen over Sierra kunnen hier op appletips genius worden gesteld.

Extra partitie verwijderen

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om de partitie weer te verwijderen, volg hiervoor de volgende stappen:

• Open Schijfhulpprogramma via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s
• Selecteer in de kolom je harde schijf met daarop de macOS Partitie
• Selecteer deze partitie en klik op de '-' knop
• Bevestig de wijziging door op 'Verwijder' te klikken
• Nadat de partitie is verwijderd kun je grootte van de overige partities aanpassen.

Lees ook: Alle vragen over macOS High Sierra beantwoord


Bijgewerkt artikel, origineel van 08/07/2016Reacties


 • G,Kazen

  20 november 2016 om 17:37

  Als je een nieuwe partie maakt wordt dan de bestanden die er nu opstaan
  verwijderd??

 • Wesley Fabry

  20 november 2016 om 18:03

  Als je de onderdelen op je huidige harde schijf bedoeld niet. Alleen bij het verwijderen van een partitie worden de onderdelen gewist.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!