29 juni 2017

iOS 11iOS 11 downgraden naar iOS 10 op een iPhone of iPad

feedback assistant beta

Nu iOS 11 beschikbaar is zijn er een aantal iPhone en iPad gebruikers die graag terug willen naar de vorige versie van iOS. De huidige iOS versie bevat een aantal bugs en kan bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op de batterijduur van je toestel.

Alle bugs en problemen in iOS 11 hebben verzameld in een uitgebreid artikel met oplossingen, deze vind je hier terug. Mocht dat geen oplossing bieden dan kun je nog altijd iOS 11 downgraden naar iOS 10.

Let op! het is niet meer mogelijk om terug te keren naar iOS 10.3.3 of eerder. Apple heeft dit vanaf 5 oktober 2017 stopgezet. Ook terugkeren naar iOS 11.0 is niet meer mogelijk. Het is gebruikelijk dat Apple stopt het met digitaal signeren van oudere iOS-versies o.w.v. de veiligheid en compatibiliteit. Wie problemen ervaart met iOS 11 zal moeten wachten tot iOS 11.1 die eind oktober wordt verwacht, meestal lost deze update alle problemen op.

Downgraden van iPhone en iPad en oudere iOS-versie installeren

Download hier de laatste ipsw versie
• Sluit je iDevice aan op je Mac of PC en open iTunes
• Navigeer naar je iDevice en open het overzicht
• Houd de option⌥(alt) (windows: shift⇧) -toets ingedrukt en selecteer 'Zoek naar update'
• Selecteer het iOS 10 .ipsw bestand en bevestig door op 'open' te klikken
• Start de installatie door ‘Werk bij’ te selecteren

Je iDevice wordt onmiddellijk gedowngrade naar iOS 10 zonder hiervoor een herstel proces uit te voeren. Mocht dit niet lukken dien je bovenstaande stappen opnieuw te doorlopen, maar klik dan in plaats van 'Zoek naar update' op 'Herstel iDevice'. Je toestel zal dan volledig worden gewist en opnieuw geïnstalleerd met de 'oude' software.

iOS 11 downgraden op een iPhone of iPAd

iOS 11 downgraden in herstelmodus

Wanneer bovenstaande procedure niet werkt dien je onderstaande stappen te volgen:
• Schakel zoek mijn iPhone/iPad uit via iOS Instellingen ▸ iCloud
• Sluit je iDevice aan op je Mac of PC
• Houd de thuisknop en aan- uitknop ongeveer 10 seconden ingedrukt
• Laat de knoppen los wanneer je het iTunes logo op je iDevice ziet verschijnen

iTunes zal hierna je iDevice detecteren in 'herstelmodus', hierdoor wordt het mogelijk je iDevice te herstellen naar iOS 10. Heb je een iPhone 7 (Plus) dan kun je de herstelmodus activeren door je iPhone uit te schakelen. Druk de volume 'min-knop' in van je iPhone en sluit deze aan op je Mac of PC met de USB-kabel terwijl je de volume min-knop blijft indrukken. Laat de volumeknop los wanneer je het iTunes logo ziet verschijnen op je iPhone.

• Klik vervolgens op herstel terwijl je de option(alt)⌥-toets indrukt (windows: shift⇧)
• Selecteer het zojuist gedownloade iOS 10 .ipsw bestand
• Klik op 'Open' en bevestig door op 'Herstel' te klikken

Je iDevice zal worden hersteld en de laatste versie van iOS 10 zal opnieuw worden geïnstalleerd, het is hierna mogelijk opnieuw een back-up (reservekopie) terug te plaatsen. Let op, je kan alleen een iOS 10 back-up terug plaatsen en geen back-up van iOS 11 (hier te lezen).

Let op: Downgraden kan slechts ±14 dagen na het uitbrengen van een nieuwe iOS versie, je kunt dan alleen terug naar de vorige versie. Is er beta-software geïnstalleerd op je iDevice dan kun je altijd terug naar de laatste officiële versie van iOS

Bekijk ook: Alles over de compleet vernieuwde App Store

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • JJ

  1 juli 2017 om 12:15

  Ik heb iOS 11 uitgeprobeerd, maar bepaalde apps werken er nog niet onder. Daarom wilde ik iOS 10 terugzetten volgens bovenstaande methode. De iPhone 6s blijft echter steeds dezelfde melding geven, nadat de nieuwe installatie is gedaan blijft hij foutmelding geven en moet hij weer hersteld worden. Echter hersteld hij niet maar blijft in deze foutmelding hangen. Iemand nog andere tips? Toestel is nu dus helemaal niet bruikbaar.

 • joost

  2 juli 2017 om 21:06

  ik zit met exaxt hetzelfde probleem als de reageerder hierboven mij.
  als iemand een oplossing weet, kan die gene dat misschien mailen: *******

  Mijn toestel is onbruikbaar nu…

 • Wesley Fabry

  2 juli 2017 om 21:22

  Herstellen in DFU-mode werkt altijd: https://www.appletips.nl/iphone-ipad-of-ipod-touch-herstellen-via-dfu-of-recovery-mode/

  @jooar nooit je e-mailadres plaatsen op websites, kan ‘gestolen’ worden en in een spam lijst terrecht komen.

 • Chris

  3 juli 2017 om 12:56

  Ik zat ook op iOS 11 en terug naar iOS 10.3.2. is onmogelijk op deze manier.. Apple staat dat niet toe. Ik ben van iOS 11 terug gegaan naar 10.3.3. en dat lukt wel.. Alleen nu heb ik beta profile verwijderd alleen staat nog steeds bij software update iOS 11 public beta. Iemand oplossing?

 • Albert

  5 juli 2017 om 9:18

  Niet terug naar 10.3.2
  Ik had het zelfde. Je moet naar https://beta.apple.com/sp/betaprogram/restore#ios daar kun je 10.3.3 downloaden. Mijn ipad werkt weer. Nu nog naar 10.3.2 ~~

 • Albert

  5 juli 2017 om 9:44

  Gelukkig, ik ben weer op 10.3.2

 • knw

  6 juli 2017 om 13:08

  Ik heb exact hetzelfde probleem als JJ en Joost. Ik zit te twijfelen om naar een Apple store te gaan, maar ik weet niet of zij het dan wel kunnen oplossen, en ik ben bang dat als ze dat kunnen dat je dan alles kwijt bent. Iemand een oplossing?

 • Wesley Fabry

  6 juli 2017 om 13:10

  Het lijkt er inderdaad op dat je alleen terug naar de beta 10.3.3 kunt. Dit is natuurlijk een nadeel van de beta’s en dit zijn risico’s die het met zich meebrengen. Of je kunt op de publieke beta blijven die wellicht volgende weer een update krijgt of je probeert terug te keren naar 10.3.3 beta: https://beta.apple.com/sp/betaprogram/restore#ios

 • Anne

  7 juli 2017 om 10:13

  Oeiiiiiiii, ik krijg hem niet meer in DFU modus en vanuit iTunes kan ik alleen maar de 10.3.2. (en die pakt ie niet dus..)

  Wat nu te doen? :(

 • Ray

  17 juli 2017 om 18:14

  Helaas zelfde probleem als de andere hier. De oplossing is voor nu, downloaden van de BETA 10.3.3. Weinig problemen met deze beta. Meer stabiel dan de publieke IOS 11 beta..

  Mocht er een oplossing zijn om terug te gaan een stable versie van IOS, let me know :)-

 • Ray

  17 juli 2017 om 18:23

  Intussen is het gelukt. Eenmaal op ios beta 2 kun je niet terug naar ios 10.3.2

  Je zult eerst terug moeten naar ios 11 beta 1 en vanuit daar terug naar 10.3.2

 • Ray

  17 juli 2017 om 19:09

  Nog een aanvulling. Of eigenlijk de beste oplossing. Download de BETA 10.3.3 installeer deze. na de installatie download je handmatig de 10.3.2 versie en installeer je deze. Probleem opgelost mensen..

  Succes!

  https://beta.apple.com/sp/betaprogram/restore#ios (downloaden versie 10.3.3)

  https://istheapplestoredown.com/ios (downloaden versie 10.3.2)

 • richard

  9 augustus 2017 om 21:48

  mijn zoon zijn se is vastgelopen en zit vast in herstelmodus, switch wilt er niet aan werken omdat er blijkbaar ios 11 beta opstaat. via itunes herstellen naar ios 10.3.3 en 10.3.2 lukt ook niet, ik krijg steeds foutmelding 9.

  weet er iemand wat ik moet doen.

 • Wesley Fabry

  10 augustus 2017 om 8:37

  @richard heb je deze hersteld via DFU-mode? https://www.appletips.nl/iphone-ipad-of-ipod-touch-herstellen-via-dfu-of-recovery-mode/

 • Patrick

  20 september 2017 om 14:34

  downgrade via itunes methode van 11 naar 10.3.3 ging goed maar de helft van de apps werken niet meer (ik had deze geupdate op 11) , berichten (SMS) staat ! en werkt niet meer, alle foto’s weg… hij gooit dus veel van je phone bij deze downgrade! houd daar rekening mee!

  Ga nu maar alle niet werkende apps verwijderen en opnieuw installeren. Al hoe wel nu bijwerken van 2 apps ook al vastloopt via appstore..

 • Ester

  21 september 2017 om 0:43

  Gisteravond iOS11 op mijn iPhone 6s gezet maar toch niet echt tevreden over. Rollback naar iOS 10.3.3 mislukt keer op keer. Geeft tijdens installatieproces error 6. Laatste keer in DFU modus geprobeerd, lukt ook niet. Geeft dit keer foutcode 29 als ik me niet vergis.

 • Boris

  23 september 2017 om 14:15

  @Ester, ik heb hetzelfde probleem, ben erg benieuwd naar een oplossing.

 • Wesley Fabry

  23 september 2017 om 14:38

  DFU-mode zou in principe altijd moeten werken, kiezen jullie voor ‘update’ of ‘herstel’ in iTunes? Beste is Herstel te proberen.

 • Peter

  23 september 2017 om 14:39

  Iphone 6: met iOs 11 kon ik niet meer bellen, naast alle andere bugs die ’t had, zoals regelmatig vastlopen, gedoe met volumeknoppen etc. Dus teruggegaan naar iOs 10.3.3 volgens bovenstaande methode. Nu is m’n telefoon helemaal een baksteen, want weliswaar heeft ‘ie alle apps bewaard, niets werkt nog en de meeste apps hebben een blanco icoon. De “telefoon” app is niet te openen, “berichten” is niet te openen en heeft een uitroepteken, en al m’n foto’s zijn weg… Dat ondanks dat ik in verkenner kan zien dat nog steeds de helft van de 60 GB gevuld is, maar itunes laat dat zien als “Other” ipv foto’s, video’s, apps, etc.

  Het zal wel een factory reset worden waarbij ik echt alles kwijtraak, ondanks dat ik nog een backup heb van m’n 5c en ook een van m’n 6 met iOs 11. Ik ben dus niet blij…

 • Boris

  23 september 2017 om 16:24

  Ik heb het eerst geprobeerd door te kiezen voor update, maar toen kreeg ik een foutmelding (onbekende fout 26).

  Toen kreeg ik de optie om te herstellen en heb ik gekozen voor de 10.3.3 versie, het lijkt erop dat het nu wel gelukt is want ik heb een reservekopie terug kunnen zetten en ben nu bezig met het downloaden van al mijn apps.

  @Patrick, foto’s stonden er bij mij meteen weer op, maar ik heb ook iCloud-fotobibliotheek ingeschakeld.

 • wil

  23 september 2017 om 22:37

  ik heb ios11 op iphone 7 gezet en nu zijn er een paar apps die het niet meer doen?
  staan ook niet meer in de store, dus niet ondersteund denk ik, maar er staan gegevens in die ik nodig heb?
  iemand een idee

 • Janne

  23 september 2017 om 23:17

  Ik heb hetzelfde probleem als Wil. Heb 6S. Had een notes+ app waarin ik gegevens had staan die ik nu niet meer weet. Ik heb de maker gemaild echter die geeft niet thuis. Ik vind het wel schokkend dat zo maar apps niet meer werken zonder waarschuwing.

 • Wesley Fabry

  23 september 2017 om 23:54

  Problemen met iOS 11 kunnen op deze pagina besproken worden, zie artikel voor eventuele oplossingen: https://www.appletips.nl/ios-11-bugs-problemen/

 • hans

  27 september 2017 om 8:04

  sedert de IOS 11 op mijn iPhone 7 is geïnstalleerd heb ik een probleem met mijn nr herkenning.
  iedere dag moet ik het de nr herkenning eens uit en terug aan leggen en iedere daarna dag later bel ik terug anoniem .Dus moet ik terug de nr herkenning een uit en aanleggen.
  Heeft iemand hier een oplossing voor ?

 • Pieter Klinkenberg

  27 september 2017 om 15:54

  Na update naar IOS 11 legt de telefoon geen contact meer met Apple Carplay (Volvo)

 • MAP

  29 september 2017 om 21:23

  Heb probleem na installeren IOS 11 op iPhone 6s. Overschakelen van WiFI naar 4G gaat niet. Krijg foutmelding dat geen verbinding kan maken met mobiele netwerk. Na zelf opnieuw aanmelden op datnetwerk doet hij het wel door middel van flight modus aan/uit.

 • Rutger

  30 september 2017 om 22:25

  ik heb hetzelfde probleem als Peter. Toch wil ik heel graag mijn foto’s terug. Is er een mogelijkheid waarop dat kan lukken?

 • Wesley Fabry

  5 oktober 2017 om 9:19

  het is niet meer mogelijk om terug te keren naar iOS 10.3.3 of eerder. Apple heeft dit vanaf 5 oktober 2017 stopgezet. Ook terugkeren naar iOS 11.0 is niet meer mogelijk. Het is gebruikelijk dat Apple stopt het met digitaal signeren van oudere iOS-versies o.w.v. de veiligheid en compatibiliteit. Wie problemen ervaart met iOS 11 zal moeten wachten tot iOS 11.1 die eind oktober wordt verwacht, meestal lost deze update alle problemen op.

 • F Schot

  5 oktober 2017 om 11:24

  Dag Mensen,

  Het verhaal van Peter (en anderen) is mij ook overkomen. Niks aan foto’s in de iCloud. Apple support meende dat alleen herstellen mogelijk was. Maar nu voor wie het nog nodig heeft WERKENDE mobiel ZONDER data verlies!

  Zoals jullie wel weten kan je in iTunes ‘downgraden’ door shift+updates zoeken te klikken (ja ik heb Windows PC). Download nu de iOS11.0.3. (bij mij laatste versie) zoals je dit ook voor iOS10.x gedaan hebt. Door op dezelfde manier (shift+updates zoeken) installeert iTunes nu de telefoon terug naar iOS11 en voila: Bij mij alles weer beschikbaar!!! Dit werkt wel in tegenstelling tot alleen updates zoeken, waarbij een foutmelding ontstaat doordat er geen reservekopie kan worden gemaakt.

  BTW ik heb op 04/10 het probleem gemaakt en op 05/10 opgelost.

 • Erika

  9 oktober 2017 om 9:53

  Onlangs ook een update naar ios11.0.0 en 0.1 gedaan en nu staat mijn fototoestel icoontje ondersteboven en de fotos die ik nu trek zet hij ook op zijn kop! filmen idem! waarom laten ze de mensen een update doen als die updat niks dan problemen mee brengt? zijn wij proefpersonen of wa? Gisteren 3 uur met apple support aan de lijn gehangen allerlei dingen moeten doen, niet hielp, nu zou ik mijn iPhone moeten binnen doen bij hun wa wil zeggen 10 dagen zonder iPhone want een vervangtoestel geven doen ze niet! dikke vodde ja dat ze ns eerst zorgen dat het deftig werkt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!