9 april 2017

iOS 10iOS 10: Kleurfilters gebruiken om intensere kleuren weer te geven

kleuren logo kleurfilter

Het Retina scherm van de iPhone en iPad geven details haarscherp weer. In de loop der jaren zijn de kleuren van het scherm ook extreem verbeterd. De nieuwe iPhone 7 heeft bovendien een nieuw Retina HD-display met brede kleurweergave.

Toch hoor je nog steeds de kritiek dat het scherm van zowel de iPhone als iPad geen mooie kleuren weergeeft. Als je deze vergelijkt met bijvoorbeeld de OLED-schermen van andere smartphones zoals Samsung Galaxy S8 lijkt de het scherm van de iPhone erg flets. OLED geeft namelijk intenser de kleuren weer, maar maakt deze ook donkerder.

Het is een kwestie van smaak, ook al zijn de kleuren van een OLED scherm intenser. De kleuren van de iPhone of iPad zijn op één of andere manier natuurlijker. Vanaf iOS 10 kun je de kleuren van het scherm aanpassen met behulp van kleurfilters, een optie normaal bedoeld voor personen met een visuele beperking.

Kleurfilters gebruiken vanaf iOS 10

Met behulp van de filters kun je de kleuren van het scherm aanpassen en zelfs een OLED-scherm nabootsen. Hierdoor worden de kleuren van het scherm intenser weergegeven, hoe je dit instelt lees je hieronder terug.

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'Algemeen'
• Tik op 'Toegankelijkheid'
• Open de optie 'Aangepaste weergave'
• Tik op 'Kleurfilters' en schakel de optie in

kleurfilters gebruiken in iOS 10 voor intensere kleuren

Vink hier de optie 'Blauw/geel-filter (Tritanopie)' aan, scroll naar beneden en past de intensiteit aan. Met ongeveer een intensiteit van 10-15% merk je al een beduidend verschil. De potloden bovenaan geven aan hoe de kleuren reageren op de kleurenfilter.

Omdat er een extra instelling wordt geactiveerd hebben we dit een aantal dagen getest, de batterijduur wordt hierdoor gelukkig niet drastisch verminderd. Op onderstaande afbeelding kun je het effect bekijken, links is met de kleurfilter, rechts zonder.

kleurfilters ios

Kleurfilters voor personen met een visuele beperking

Personen met een visuele beperking kunnen deze filters ook gebruiken wanneer ze bepaalde kleuren niet goed kunnen zien. Kies een filter die het beste bij je past en wijzig de intensiteit tot het voor jouw gevoel prettig is. Ook kun je temperatuur van het scherm aanpassen door de optie 'Kleurtint', via de schuifbalk kun je dan de kleur aanpassen van het gehele scherm.

@Wesley, bedankt voor de tip!

Lees ook: Interactieve meldingen gebruiken, aanpassen en uitschakelen

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • sciletto

  1 oktober 2016 om 12:24

  Ik heb de instellingen inderdaad getest maar het wordt dan weer onnatuurlijk. Mijn tv staat ook op standaard ipv dynamisch maar mensen houden van hele felle, onechte kleuren wat er eigenlijk niet realistisch uit ziet op een scherm. Ik houd van wat natuurlijkere kleuren maar wel van scherpte ;) hoge resoluties zijn (hartjes in de ogen)

  Wat ik wel aan OLED schermen mooi vind zijn mhz die verdwijnen. Het beeld is zoooooo vloeiend. Echt mooi!

 • Ruud

  17 november 2016 om 17:32

  Mooi, heel Mooi !!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!