10 september 2017

iOS 10iOS: iPhone of iPad gebruiken als vergrootglas

toegankelijkeheid Apple Watch

Vanaf iOS 10 is het mogelijk om je iPhone of iPad te gebruiken als vergrootglas. Deze functie is vooral bedoeld voor personen met een visuele beperking, maar kan door iedereen gebruikt worden.

De functie gebruikt de camera van je iDevice en maakt het mogelijk om haarscherp in te zoomen op tekst, foto's of wanneer dan ook je het wilt gebruiken. Daarnaast kun je de kleur van het scherm tijdens het gebruik aanpassen.

Het vergrootglas in iOS activeren

• Open 'Instellingen'
• Ga naar 'Algemeen'
• Navigeer naar de optie 'Toegankelijkheid'
• Open 'Vergrootglas'
• Schakel vervolgens beide opties in.

Vergrootglas gebruiken in iOS 10

De optie is nu geactiveerd en kan gebruikt worden door driemaal te drukken op de thuisknop. Wanneer je geen extra opties hebt gekoppeld aan de thuisknop (bijvoorbeeld extra donkere weergave) dan wordt het vergrootglas onmiddellijk geactiveerd. Als dit niet zo is moet je de optie kiezen uit de mogelijkheden.

Het vergrootglas tijdens het gebruik aanpassen

Via de schuifschakelaar kun je in- of uitzoomen, via het bliksemschicht kun je de flitser (indien aanwezig) activeren. De functie zal automatisch scherpstellen, deze autofocus kun je vastzetten door op het hangslot te tikken. Via de drie bolletjes kun je de helderheid en contrast aanpassen, maar ook een kleurenfilter kiezen om optimaal te kunnen lezen of bekijken.

Snel toegang tot het vergrootglas vanaf iOS 11

Vanaf iOS 11 kun je nog sneller toegang krijgen tot het vergrootglas dankzij het bedieningspaneel. Open Instellingen ▸ Bedieningspaneel ▸ Pas regelaars aan ▸ Tik op de plus-knop naast 'Vergrootglas'. Daarna kun je deze raadplegen door met één vinger langzaam omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm en te tikken op het vergrootglas in het bedieningspaneel.

Lees ook: Kleurfilters gebruiken om intensere kleuren weer te geven


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Bijgewerkt artikel, origineel van 18/08/2016

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Maarten

  10 september 2017 om 9:56

  Allemachtig wat een super-tip!!! Mijn vrouw vergeet haar leesbril weleens en dan kan ik opeens de hele menukaart op gaan lezen?!?! THX

 • Peter Cornelis

  11 september 2017 om 15:13

  Ja, prima tip . Alleen de laatste optie bij “Instellingen ▸ Bedieningspaneel ▸ Pas regelaars aan” heb ik niet (iPhone 6, iOS !0.3.3)

 • Bas

  11 september 2017 om 15:40

  Peter even beter lezen, staat duidelijk vanaf iOS 11.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!