19 september 2017

iOS 11Aanrader: Een iPhone, iPad of iPod updaten via iTunes

nieuw itunes logo voor Apple Music

Je hebt het ons al vaker horen zeggen, wanneer er een nieuwe versie van iOS is kun je deze het beste installeren via iTunes. Het klinkt vreemd, omdat je via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update de update ook kunt uitvoeren.

Echter kan dit nadelen met zich meebrengen, er blijft altijd 'rotzooi' achter op je iDevice van de vorige software. Dit zijn vaak cache-bestanden (tijdelijke bestanden om bijvoorbeeld apps sneller te laten opstarten) en instellingen. Ook kan het voorkomen dat de nieuwe software niet goed kan worden weggeschreven omdat de oude 'corrupt' is.

Daarnaast heb je tijdelijk extra vrije opslagruimte nodig om de update over-the-air uit te kunnen voeren. Dit komt omdat iOS de gehele update eerst dient te downloaden, dan moet uitpakken en dit terwijl de vorige software ook nog aanwezig is op je iDevice. Updaten via iTunes zorgt er voor dat alles op je iDevice schoon wordt geïnstalleerd.

Aanrader: Bereid je iPhone, iPad of iPod Touch voor op iOS 11

iDevice updaten via iTunes

iOS updaten via iTunes

Met dit in het achterhoofd is het dus aan te raden (met voorkeur alle) iOS-updates uit te voeren via iTunes. Sluit hiervoor je iPhone, iPad of iPod Touch aan met de bijgeleverde USB-kabel op je Mac of computer. Open iTunes en navigeer in de knoppenbalk naar je iDevice (te herkennen aan de miniatuur versie, meer info).

Selecteer in de kolom 'Overzicht' en klik op de knop 'Zoek naar update' of 'Werk bij'. iTunes gaat opzoek naar de update en installeert deze vervolgens op je iDevice, bovendien gaat dit iets sneller dan wanneer je de software-update uitvoert via iOS. Het is aan te raden dit altijd te doen voor grote updates zoals een geheel nieuwe iOS en een vervolg hierop bijvoorbeeld; iOS 11, iOS 11.1, iOS 11.2. Kleinere updates zoals iOS 11.0.1 kun je eventueel wel uitvoeren via iOS zelf.

Lees ook: Alles over iOS 11 lees je terug in de appletips FAQ

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Philip

  12 september 2016 om 20:45

  Naar mijn ervaring is die manier niet de beste. In de afgelopen jaren gebeurde het regelmatig dat iTunes “in de war” was en de iPhone of iPad in een oneindige lus stuurde van updates en restarts. Sindsdien doe ik alle updates over the air en heb ik nog nooit problemen gehad …

 • David

  12 september 2016 om 20:49

  Met iOS 8 had ik ook veel problemen na over the air update, sindsdien doe ik alle grote updates via iTunes. Gaat goed en stukken sneller dan OTA.

 • Jan

  15 september 2016 om 16:56

  Heb je enig idee welke iTunes er compatible is met iOS10? Ik heb al mijn devices altijd nog als backup op mijn oude iMac maar daar kom ik niet hoger dan 12.2.2. Werkt die met iOS10 samen?

 • Chiel

  19 september 2017 om 10:15

  Ik vind als je wijnig ruimte he op je c schrijf
  Van windows 7 dan kan je het beste op je iPhone de update doen

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!