6 mei 2017

Kleine handige tips voor je Mac (#3)

macOS logo

Gebruik Spotlight om snel applicaties te openen

Wanneer je een applicatie wil openen kun je dit in macOS (OS X) op verschillende manieren doen. Via Finder, via Launchpad of misschien heb je wel een speciaal tooltje geïnstalleerd zodat je dit met een toetscombinatie kunt doen. Maar eigenlijk is het via Spotlight de meest eenvoudige manier.

Voor Finder en Launchpad geldt, je moet eerst opzoek gaan naar de app in een lijst, via Spotlight is dit niet het geval. Voer de toetscombinatie command⌘ + spatiebalk uit of klik op het vergrootglas in de menubalk. Vul de hele of een gedeelte van de app-naam in die je wil openen in. Druk op enter om de app direct te openen.

mac tips met spotlight

De staat van je MacBook batterij bekijken

Werkt de batterij van je MacBook nog naar behoren? Eenvoudig kun je dit controleren via je Mac zelf. Druk de option⌥-toets in en klik tegelijkertijd op het batterij-icoon in de menubalk. Bovenaan het menu vind je de staat van je batterij terug, klik er op voor meer informatie.

De opslagruimte van je Mac bekijken per categorie

De opslagruimte van je Mac kun je op verschillende manieren bekijken, denk hierbij aan Finder zelf of schijfhulpprogramma. Toch kan het ook via een snellere methode. Ga naar  ▸ Over deze Mac ▸ Opslag. Je Mac wordt geanalyseerd en de gebruikte opslagruimte wordt zichtbaar in het overzicht. Met kleuren wordt aangegeven hoeveel opslag een bepaalde categorie gebruikt. Plaats je muisaanwijzer op de kleur om details te bekijken. Vanaf macOS Sierra kun je via deze weg je Mac-opslag optimaliseren.

niet storen mac tips

Niet storen activeren voor het berichtencentrum

Via het berichtencentrum blijf je op de hoogte van al je inkomende meldingen. De pushnotificaties komen binnen en zullen geplaatst worden in dit overzicht. Het berichtencentrum open je via de drie horizontale strepen in de menubalk. Of veeg met twee vingers vanaf de rechterkant van het trackpad naar links. Wanneer je even geen melding wil ontvangen kun je in het berichtencentrum omlaag vegen en bovenaan de optie 'Niet storen' activeren. Daarnaast kun je dit ook inschakelen door de option⌥-toets ingedrukt te houden en tegelijkertijd op de drie horizontale strepen in de menubalk te klikken.

Kleine handige tips voor je Mac:
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige tips voor macOS en OS X worden besproken. De verschillende delen, kun je hier bekijken.Reacties


 • dirk

  6 mei 2017 om 12:27

  Hoe kan het dat ik Spotlight nu moet openen met ctrl+spatiebalk ?Ik ben er bijna zeker van dat dit met laatste update naar Sierra is gekomen. Ben benieuwd of meerdere mensen dit herkennen .

 • Wesley Fabry

  6 mei 2017 om 16:24

  @dirk het is toch nog steeds command⌘ + spatiebalk. Misschien zelf aangepast met een app/tool of via  – systeemvoorkeuren – toetsenbord – toetscombinaties

 • dirk

  6 mei 2017 om 19:25

  Dank Wesley,

  Klopt “naar vorige invoerbron” had deze combinatie overgenomen. Via standaardinstellingen herstellen weer goed gekomen. Enige wat ik kan bedenken is dat Firefox dit gedaan heeft, want die moest ik ook opnieuw installeren.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!