27 januari 2017

macOS: Fn-toets wijzigen bij gebruik Touch Bar

macbook pro uitgelicht als icon

Apple heeft in de MacBook Pro de functietoetsen vervangen door de Touch Bar. Dit is een Retina multi-touch scherm waarmee je snel acties kunt uitvoeren en opties kunt activeren. De Touch Bar kun je in zijn geheel aanpassen naar persoonlijke wensen volgens deze stappen.

De Touch Bar laat standaard de programmaregelaars zien met enkele snelkoppelingen naar de mediatoetsen. De regelaars zijn opties en snelkoppelingen die dynamisch worden aangepast aan het geopende programma. Als je de 'oude' functietoetsen wilt gebruiken dien je de fn-toets in te drukken. Direct worden alle F1, F2, etc. toetsen getoond. Het gedrag van de fn-toets kun je wijzigen.

Instellen wat de Touch Bar moet weergeven na de fn-toets

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar het voorkeurenpaneel 'Toetsenbord'
• Open het tabblad 'Toetsenbord'
• Klik op het drop-down menu naast 'Functie Fn-toetst'
• Kies nu een gewenste optie (wordt hieronder uitgelegd)

fn-toets wijzigen op een Mac met touch bar

Wanneer je de fn-toets indrukt kun je de F-toetsen weergegeven door te kiezen voor de optie 'Toont toets 'F1, 'F2', enz.'. Als je kiest voor 'Vouw Control Strip' uit' dan worden de mediatoetsen geactiveerd die je ziet wanneer je in de Touch Bar tikt op de meer (<) knop.

De weergave voor de Touch Bar aanpassen

De standaard weergave van de Touch Bar kun je ook aanpassen naar alleen snelkoppelingen voor de apps, alleen maar de mediatoetsen of beide. Dit kun je aanpassen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Toetsenbord ▸ Touch Bar toont. ▸ Vouw regelbalk uit.

Lees ook: Altijd de functietoetsen weergeven in de Touch Bar voor bepaalde appsReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: