29 januari 2017

Applicaties verwijderen van je Mac

macOS logo

Het is vanzelfsprekend dat je op een Mac zelf programma's gaat installeren. Dit kunnen standaard applicaties van Apple zijn zoals iMovie of Pages, maar ook apps van derde. Op den duur wil je misschien wel één of meerdere applicaties verwijderen.

Het verwijderen van Mac App Store applicaties is erg eenvoudig en kan het makkelijkste via Launchpad. Heb je applicaties van derde geïnstalleerd dan is het een ander verhaal. Deze kun je standaard niet zomaar verwijderen zoals Mac App Store apps, vaak blijft er nog 'rommel' achter.

Mac App Store applicaties verwijderen

• Open Launchpad via Dock of Finder ▸ Programma's
• Navigeer naar de app die je wilt verwijderen
• Druk de option⌥
• Er verschijnt een kruisje boven de apps
• Klik op het kruisje om de app te verwijderen
• Kies voor de optie 'Verwijder' om deze definitief te wissen

mac app store applicaties verwijderen

Overige applicaties wissen via Finder

Apps van derde, maar ook Mac App Store applicaties kun je verwijderen via Finder. Open de app in Programma's en klik met behulp van een secundaire klik (rechtermuisknop) op de app. Kies in het contextmenu voor 'Verplaats naar prullenmand'. Leeg daarna de prullenmand om de app definitief te verwijderen.

Helaas is deze wijze van verwijderen niet ideaal om dat vaak gegevens en bestanden achter blijven op je Mac. Wanneer de applicatie een uninstaller heeft moet je deze gebruiken, in plaats van het verwijderen naar de prullenmand.

apps verwijderen via Finder

Applicaties verwijderen via speciale app

Toch is het beste om apps van derde volledig te verwijderen, hiervoor zijn verschillende speciale applicaties op de markt zoals AppZapper of CleanMyMac. Zo kun je bijvoorbeeld met CleanMyMac via de 'verwijderaar' eenvoudig een lijst openen met al je applicaties. Vink de desbetreffende apps aan en klik op 'Verwijder' om de apps volledig (incl. achterblijvende rommel) te verwijderen.

applicaties verwijderen met cleanmymac

Meer info over CleanMyMac en wat de applicatie nog meer kan vind je hier terug. Klik hier om deze app direct te downloaden.

Lees ook: Vervelende adware verwijderen van je MacReacties


 • MonkeySpit

  30 januari 2017 om 22:37

  En hoe verwijder ik Clean My Mac als ik het vanuit finder naar de prullenbak heb gesleept (krijg nu constant meldingen dat het tijd is om mijn Mac op te ruimen).

 • Wesley Fabry

  31 januari 2017 om 8:23

  @monkeySpit Open CleanMyMac ▸ Verwijderaar ▸ zoek in de lijst naar cleanmymac ▸ klik op verwijder (meer info)

 • Rigas Mulders

  17 juli 2017 om 21:20

  Hoi, ik wil itunes verwijderen via cleanmymac (betaalde versie) alleen is die niet te vinden bij de unistaller functie, hoe verwijder ik alsnog itunes?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!