Menu

15 februari 2009

Programma’s verwijderen in Mac OS X

Het verwijderen van applicaties (apps) onder Mac OS X is in de meeste gevallen niet meer dan het slepen van de applicatie naar de prullenmand. Wanneer je deze methode hanteert dan blijven er vaak toch nog een aantal bestanden achter op je harddisk.

Een OS X applicatie bestaat namelijk vaak uit 2 of 3 componenten.

1. Application.app dit is het bestand wat je dubbel klikt om de applicatie te starten, deze bevindt meestal in de map ~/Programma’s.

2. Preference bestanden (~/Bibliotheek/Preferences), in deze bestanden worden de instellingen en bijvoorbeeld de “serial key” van de applicatie opgeslagen.

3. Application support bestanden (~/Bibliotheek/Application Support/), deze komen alleen voor bij applicaties die gebruik maken van plugins, input managers of andere additionele componenten. Overigens kunnen deze door de applicatie ook in root /Bibliotheek/Application Support/ geplaatst worden.

Wanneer je een applicatie in de prullenmand sleept dan blijven meestal de preference en eventueel support bestanden aanwezig op je harddisk. Niet dat dit enorme bestanden zijn, maar het blijft een stukje vervuiling. De bestanden zijn echter eenvoudig te traceren in de mappen en kunnen ook in de prullenmand gesleept worden. Wanneer je een applicatie doormiddel van een “installer” hebt geïnstalleerd dan is het altijd verstandig om deze hiermee ook weer te verwijderen.

Gebruik apps van derde om applicaties te verwijderen

Je kunt voor het verwijderen van Applicaties ook applicaties van derde gebruiken zoals CleanMyMac. Met deze tool kun je automatisch applicaties en alle gerelateerde bestanden verwijderen door de applicatie zonder gedoe, klik hier voor meer informatie!

Lees ook: Applicaties verwijderen via Launchpad in OS X

Clean My Mac 3
Gerelateerde tips:
Reacties


 • Matthias 15 februari 2009 om 10:40

  in mijn ogen een beetje overbodig. Ik sleep meestal alleen de .app naar de prullenbak. Dit is in mijn ogen genoeg, stel dat ik het ooit weer terug wil installeren dan heb ik meteen ook de juiste pref’s. En die paar kb’s gaat echt geen verschil maken in ruimte en/of snelheid.

 • Henno Brandsma 15 februari 2009 om 10:51

  Er is ook een map Caches die soms App-specifieke data bevat, en natuurlijk is er nog de /Library map waar nog systeemwijde dingen in kunnen staan…. Nette programma’s bieden overigens soms ook een de-installatie optie die dit voor je doet.

 • MajorB 15 februari 2009 om 10:54

  Van de gratis programma’s is ook APPCLEANER een aanrader

 • Nils Breunese 15 februari 2009 om 16:06

  Nog beter dan al die losse programma’s die je speciaal moet opstarten om programma’s mee te verwijderen vind ik AppTrap (gratis): http://konstochvanligasaker.se/apptrap/

  Als je dan een .app in de prullenbak gooit krijg je een dialoogvenstertje waarin je gevraagd wordt welke verwante caches en preferences enzo je ook wil verwijderen.

 • inpro 15 februari 2009 om 20:51

  Ik heb de meeste allemaal wel geprobeerd, maar de beste vind ik CleanApp.
  De app. naar het CleanApp scherm slepen en alle relevante files, prefs en caches enz worden getoond. Dan heb je de keus om te verwijderen wat je wilt of gecomprimeerd archiveren om eventueel later terug te halen en alle files worden automatisch weer op de juiste plaats gezet opdat je de app zo weer kunt opstarten alsof ie niet weggeweest is. Niet gebruikte talen verwijderen; Power PC – Universal Binary verwijderen,enz., enz., enz. Wordt regelmatig verbetert. Voor de prijs hoef je het niet te laten ca.€ 10 http://www.synium.de/products/cleanapp/index.html#Introduction

 • Dick Schaffa 16 februari 2009 om 10:12

  Veruit het makkelijkst om een applicatie in het geheelt te verwijderen is met het programma AppZapper. De eerste 5x is gratis, daarna kost ie $12,95..

 • JeePee 16 februari 2009 om 11:57

  AppZapper is zeker geen aanrader. Het is een mooi uitziend spotlight-achtig programmaatje dat niet meer doorontwikkeld lijkt te worden. Zonde van je geld. Genoeg alternatieven, mijn voorkeur gaat uit naar CleanApp. Dit programma vindt ook andere bestanden dan naam-gerelateerde bestanden, zoals Spotlight en bijv. AppZapper.

 • L 18 februari 2009 om 14:19

  Ik gebruik AppTrap. Geen idee of het goed is, maar ik heb er in ieder geval geen omkijken naar; wanneer ik iets weggooi geeft AppTrap meteen een melding.

 • Daphne 16 november 2009 om 17:33

  Wie kan me uitleggen hoe ik updates moet verwijderen? Gisteren office 2008 update geinstalleerd (meer dan 600MB) en sindsdien is entourage een drama.

 • Daphne 16 november 2009 om 17:56

  Ook behulpzaam is de info waar Entourage de mailtjes op slaat.

 • erik 1 oktober 2013 om 20:23

  Ik heb een vraag ik heb heel in het begin toen ik mijn imac net had een programma van canon geïnstalleerd omdat ik dacht dat het niet goed werkte, heb ik dat toen verwijderd.

  Maar nu ik mijn mac wat beter ken dacht ik dan installeer ik het opnieuw maar elke keer wanneer ik het probeer te installeren zegt mijn mac dat er al een betere versie is geinstaleerd maar ik kan het nergens vinden.

  Weet iemand wat ik kan doen?

 • Ikke 6 oktober 2015 om 6:48

  Kan je met de genie de apps ok niet Apple programma’s verwijderen ?

 • Ikke 6 oktober 2015 om 6:52

  Sorry, auto-correct slaat weer toe ! De vraag was:
  Kan je met bovengenoemde apps ook niet Apple programma’s verwijderen?

Een reactie toevoegen: