3 oktober 2015

El CapitanOS X: Bestanden onmiddellijk verwijderen in Finder

Finder icoon

Iedere Mac beschikt over een prullenmand, in deze 'applicatie' worden alle verwijderde documenten, afbeeldingen, programma’s en overige bestanden verzameld voor je ze definitief verwijdert.

Een bestand kun je in de prullenmand deponeren door het bestand te slepen naar het prullenmand icoon in het Dock, via het context-menu of via de toetscombinatie cmd⌘ + delete. Daarna moet je de prullenmand legen door met een secundaire klik (rechtermuisknop) te klikken op het prullenmand icoon in het Dock en te kiezen voor de optie 'Leeg prullenmand'.

Dit zijn een hoop handelingen om bijvoorbeeld enkele bestanden te verwijderen, vanaf OS X El Capitan kun je in één keer onmiddellijk een bestand verwijderen. Hoe lees je in de volgende procedure.

Markeer één of meerdere bestanden die je wilt verwijderen, klik vervolgens in de menubalk op de optie 'Archief'. Houdt de option⌥-toets ingedrukt en je zal merken dat de optie 'Verwijder onmiddellijk' tevoorschijn komt. Klik hierop om onmiddellijk de bestanden te verwijderen.

Verwijder onmiddellijk bestanden in El Capitan

Toetscombinatie gebruiken om bestanden onmiddellijk te verwijderen

Naast deze procedure kun je ook de bestanden markeren en dan de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + delete uitvoeren. Dan worden de bestanden onmiddellijk verwijderd.

Het onmiddellijk verwijderen houdt in dat de bestanden niet in de prullemand worden geplaats en direct worden gewist van je Mac, deze zijn dan ook niet meer terug te halen (enkel nog via Time Machine). Het is een handige functie wanneer je zeker weet dat bestand weg kunnen.

Lees ook: Hoe de menubalk automatisch verbergen in OS X El Capitan


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • Theo G.

  3 oktober 2015 om 14:03

  De optie voor ‘prullenmand veilig legen’ kom ik niet meer tegen.
  Iemand een oplossing ?.

 • Operafreak

  3 oktober 2015 om 15:42

  Inderdaad, daar liep ik vandaag ook tegen aan. Heb van alles geprobeerd en gezocht, maar de optie lijkt verdwenen.

 • senna007

  4 oktober 2015 om 8:35

  Ik heb nu al bijna een jaar een Macbook pro, maar zie nergens een delete toets op mijn toetsenbord, de option heb ik wel deze heet alt en de cmd heb ik ook
  maar geen delete en ook geen afkorting del.

 • Wesley Fabry

  4 oktober 2015 om 8:38

  @Senna de delete-knop vind je boven de enter-toets (pijl naar links) deze heeft de naam delete, maar ook backspace. Hij heeft in de loop der jaren deze namen al gehad (foto)

 • senna007

  4 oktober 2015 om 11:39

  Bedankt Wesley, ps op de foto staan ook de FN toets rood gemarkeerd moet ik die er tegelijk bij gebruiken Groet Ruud,

 • Karel Bonekamp

  4 oktober 2015 om 15:16

  Bij weergave van cover flow is het grijze vlak boven groter en het witte vlak
  eronder (waar mappen en bestanden instaan) kleiner geworden sinds El Capitan. Ik kan deze indeling wel handmatig veranderen maar bij opstarten wordt de weergave weer zoals in het begin vermeld. Hoe kan ik de naar smaak ingestelde weergave vastzetten ?
  Bij voorbaat dank.
  K. Bonekamp

 • Marco van der Haar

  4 oktober 2015 om 17:35

  Hoi Karel,

  Daar loop ik ook tegen aan. Overigens ook al in Yosemite, maar dan werd de handmatige aanpassing na wisselen tussen verschillende ‘views’ MEESTAL wel onthouden. Soms ook niet, maar dan was het toch ineens weer goed (na update op achtergrond??)

 • Patricia

  20 februari 2017 om 8:29

  Mijn back up schijf was vol en ik heb die bestanden maar de prullenbak verplaatst om de vandaar uit te verwijderen. Nu wil t geval dat na drie dagen laden van meer dan 38 miljoen “bestanden” er een foutmelding komt en ik dus met geen mogelijkheid die back up kan verwijderen. De optie “direct verwijderen” helpt ook niet. Wie o wie weet hoe ik dit kan verwijderen? Is er een optie van prullenbak legen bij afsluiten van de computer? (die heb ik nog niet kunnen vinden)

 • Wesley Fabry

  20 februari 2017 om 10:19

  @patricia je kunt het beste dit eens proberen: https://www.appletips.nl/os-x-vastzittende-bestanden-verwijderen-uit-de-prullenmand/ ook je Mac herstarten helpt.

Een reactie toevoegen: