2 april 2015

OS X: Bestanden die in gebruik zijn verwijderen uit de prullenmand

prullenmand os x el capitan

De prullenmand in OS X verzamelt alle content die je wil verwijderen van je Mac. Wanneer je een bestand wil verwijderen kan dit via het context-menu, via de cmd⌘ + backspace op je toetsenbord of door het bestand naar de prullenmand te slepen.

Het bestand is dan nog niet in zijn geheel verwijderd van je Mac, hiervoor dien je eerst de prullenmand te legen. Open hiervoor de prullenmand en klik op de knop ‘Leeg’ of klik met behulp van een secundaire-klik (rechtermuisknop) op het prullenmand icon in het Dock en selecteer ‘Leeg prullenmand’.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om alle bestanden in de prullenmand te verwijderen. OS X geeft dan aan dat het niet mogelijk is omdat één of meerdere bestanden 'in gebruik zijn'. Als eerste moet je in het pop-up venster kiezen voor de optie 'Ga door' zodat de overige bestanden wel verwijderen worden. Daarna kun je als eerste proberen je Mac te herstarten, in de meeste gevallen zal de prullenmand nu wel deoverige bestanden verwijderen.

ingebruikprullenmand1

Mocht dit niet lukken dan kun je de Prullenmand veilig legen, druk hiervoor de cmd⌘-toets in en klik met een secundaire-klik (rechtermuisknop) op het prullenmand icon in het Dock en selecteer ‘Leeg prullenmand veilig’. Bevestig door op 'Leeg prullenmand veilig' te klikken.

ingebruikprullenmand2

Mocht het dan toch nog niet lukken dan kun je onderstaand Terminal commando gebruiken, deze zorgt ervoor dat alle bestanden (rm -rf *) in de prullenmand (cd ~/.Trash) worden verwijderd. Open hiervoor OS X Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s, kopieer onderstaand commando en plak deze in het Terminal venster.

cd ~/.Trash && rm -rf *

Druk hierna op de enter-toets om het commando uit te voeren.

Meer over Prullenmand kun je hier terugvinden.Reacties


 • RvM

  2 april 2015 om 13:07

  Indien de prullenbak niet geleegd kan worden zal het commando “veilig verwijderen” hier geen verandering in brengen, immers door dit commando te gebruiken worden de bestanden extra overschreven, meer niet. Dit commando heeft geen invloed op het type bestand wat zich in de prullenbak bevind. Een programma als bijvoorbeeld Cocktail kan eveneens in dit soort gevallen de prullenbak leegmaken als je Terminal niet wilt gebruiken. Herstarten werkt in de meeste gevallen ook.

 • Ben

  2 april 2015 om 17:59

  Zelfs herstarten is vaak niet nodig. Een keer uit en in loggen is al voldoende.
  Blijft overigens wel een raar fenomeen, dat zelfs als je een applicatie hebt gesloten toch die melding verschijnt, en bovendien niet vermeld wordt welke applicatie dat bestand dan in gebruik heeft.

 • adk

  2 april 2015 om 18:00

  @RvM ik vind het ook logisch wat je schrijft, maar toch heeft het veilig verwijderen mijn prullenbak zojuist leeggemaakt. Dit zonder heropstart. Had reeds enkele malen gewoon proberen te verwijderen, maar bepaalde bestanden bleven in gebruik. Ik start de Mac niet graag op, omdat ik altijd een heleboel programma’s heb openstaan, met bepaalde bestanden enz… Ben dus blij dat, alvast hier, het ‘veilig verwijderen’ gewerkt heeft.

 • Dennis

  2 april 2015 om 22:26

  Een zeer gewenste functie is dat je bestanden afzonderlijk uit de prullenmand kunt verwijderen (weggooien dus :-) zonder dat ik de terminal moet raadplegen. Gewoon vanuit Finder. Lijkt me toch redelijke eenvoudige om te realiseren door Apple.

 • Gweilo

  3 april 2015 om 15:40

  Zelfs uit- en inloggen is niet altijd nodig, De Finder even relaunchen wil ook vaak helpen.

 • anoniempje

  3 april 2015 om 19:41

  “cd ~/.Trash && rm -rf *” is een beetje gevaarlijk, er zullen mensen zijn die maar de helft van het commando zullen plakken en dan problemen krijgen.
  Een beter commando is:

  sudo rm -Rf ~/.Trash/

  Deze zal wel de admin password vragen, maar heeft daardoor wel een hogere kans van slagen.

 • PWLeiden

  20 mei 2015 om 22:54

  Commando regel van “anoniempje” werkte om bestanden die met de standaard procedure niet uit de Prullenmand verdwenen te verwijderen. De eerder gepresenteerde commandoregel werkte bij mij niet.

  T.a.v. “Dennis” Als je maar een gedeelte van de Prullenbak wilt legen gebruik ik de volgende (enigszins omslachtige) methode.
  Sleep de bestanden die je nog niet definitief wil verwijderen naar een map op je Bureaublad. Voer daarna de standaard procedure van het “Leeg prullenmand” uit. Als de Prullenmand geleegd is, plaats je de bestanden die opgeslagen stonden in een map op het Bureaublad terug in de Prullenmand.

 • Laika

  13 juli 2015 om 9:58

  Ik heb een probleem met legen van Prullenmand. Het wordt wel geleegd, maar er komt geen ruimte vrij nadat de Prullenmand is geleegd.
  Heeft iemand zelf ooit meegemaakt?

 • arjan

  20 augustus 2015 om 23:11

  hi allemaal,
  ik heb bovenstaande sudo rm -Rf ~/.Trash/ geprobeerd om bestanden op mijn externe hd te verwijderen, zonder resultaat. ook als ik ~/.trash vervang voor het pad naar de .trash op mijn externe HD werkt het niet,….
  leeg veilig werkt ook niet.

  iemand een oplossing?zonder de schijf te wissen. :-)

 • Ralph

  11 maart 2016 om 10:42

  Je kunt je prullenbak legen met het programma BatChmod. Werkt altijd en veilig.
  Niets geen gedoe met terminal commando’s of andere zaken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!