11 april 2017

macOS SierramacOS Sierra: De ‘wisbaar’ ruimte vrijmaken op een Mac

Vanaf macOS Sierra is het mogelijk om de opslagruimte op je Mac automatisch te optimaliseren. Dit heeft als voordeel dat macOS automatisch bestanden upload naar iCloud wanneer er vrije ruimte nodig is. Via  ▸ Over deze Mac ▸ Opslag kun je zien hoeveel opslagruimte 'Wisbaar' is.

Dit is de opslagruimte die je Mac automatisch kan vrijmaken wanneer je opslagruimte nodig hebt. De bestanden worden pas verwijderd wanneer je daadwerkelijk ruimte te kort hebt. Helaas werkt de functie nog niet vlekkeloos en kan het zijn dat vrije-ruimte wordt gekenmerkt als 'wisbare-ruimte' terwijl dit niet het geval is.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat macOS aangeeft dat er een hoop wisbare ruimte beschikbaar is. Op een gemiddelde Mac is dit altijd een kleine 20GB. Wanneer je bijvoorbeeld zelf 25GB ruimte wist dan neemt in plaats van de 'vrije ruimte' de wisbare ruimte toe. Hierdoor heb je plotseling 45 GB wisbare ruimte en nog minder 'vrije ruimte'.

wisbaar in macOS sierra

Dit is een probleem waar veel macOS gebruikers last van hebben. Het zou hier om een bug in macOS kunnen gaan, echter heeft Apple dit nog niet bevestigd. Mocht je op het einde van je opslagruimte zitten dan zal macOS automatisch de wisbare ruimte verwijderen en uploaden naar iCloud zodat er meer ruimte vrijkomt. Alleen is het vreemd wanneer je iets wist dit niet echt vrijkomt, maar als 'wisbaar' wordt gekenmerkt.

'Wisbaar' in macOS geforceerd legen

Op onderstaande foto's kun je zien dat 'Wisbare' zo'n 120GB opslagruimte opeist. De beschikbare opslagruimte is slechts 41GB. Je hebt dus eigenlijk maar 41GB ruimte vrij op de harde schijf. De wisbare ruimte komt pas vrij wanneer de 41GB vrije ruimte bijna vol is. Omdat het om een fout in macOS gaat kun je dit forceren. Voor je dit doet moet je eerst de schijf-EHBO uitvoeren en eventueel herstellen bij fouten. Hoe je dit doet lees je hier terug.

Wisbaar in macOS Sierra

Daarna kun je de wisbare opslagruimte geforceerd vrijmaken door de schijf te partitioneren. Volg hiervoor onderstaande stappen.

• Open 'Schijfhulpprogramma' via Programma's ▸ Hulpprogramma's
• Selecteer in de kolom je complete harde schijf (niet Macintosh)
• Klik in de knoppenbalk op 'Partitioneer'
• Klik onder de cirkel op de plus-knop

wisbaar partitie aanmaken als oplossing

Sleep nu het bolletje om de harde schijf op te delen of vul bij 'Grootte' de gewenste GB's in. Vul hier ongeveer 90-95% van de beschikbare vrije ruimte in. Controleer of bij de optie 'Structuur' of 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' is geselecteerd. Vul een herkenbare naam in en klik op de knop 'Pas toe'. Wacht tot je Mac de nieuwe partitie heeft aangemaakt. Wacht daarna enige moment zodat macOS de wisbare ruimte kan vrijmaken.

Partitie verwijderen op een Mac

Wis daarna de aangemaakte partitie, dit doe je via Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Schijfhulpprogramma ▸ selecteer de complete harde schijf. Klik in de knoppenbalk op 'Partitioneer' en selecteer daarna de zojuist aangemaakte partitie. Klik linksonder op de min-knop om deze te verwijderen en bevestig met 'Pas toe'. De partitie wordt gewist en je zal merken dat 'Wisbaar' in GB's is afgenomen.

Lees ook: Een Mac opnieuw installeren met macOS Sierra (clean install)Reacties


 • Ronald

  24 januari 2017 om 16:11

  Deze omslachtige manier is voor mij toch wel de reden dat ik nog niet ben overgestapt op macOS. Benieuwd wanneer dit opgelost wordt en een systeem voor de gebruiker duidelijk de beschikbare ruimte aangeeft (die ook echt beschikbaar is). Jammer!

 • Edwin

  30 april 2017 om 15:51

  @Ronald
  Er zijn zoveel andere voordelen ten opzichte van Windows. En het wisbare gedeelte wordt gewoon overschreven met nieuwe data wanneer MacOS dat nodig acht.
  Ik vind het een beetje raar dat dit nou net jouw reden is om niet over te stappen naar een Mac.

  Iedere schrijf of lees actie verkort de levensduur van je SSD schijf iets. Dus de data wordt gemarkeerd als wisbaar, en wordt overschreven zodra dit nodig is. Ik denk dus dat dit gedaan is om de levensduur te verlengen van SSD drives. Ik heb in mijn MBP een SSD van een halve Terra byte, en heb nooit last gehad van een schijf die vol is omdat de wisbare data ruimte opslokt. Natuurlijk heb ik wel gezien dat de lijn met wisbare data bijna tot het einde rijkte. Maar dit heeft niet voor problemen gezorgd.

 • Fabian

  9 mei 2017 om 0:51

  @Edwin:

  Ik denk dat hij bedoeld niet overgestapt te zijn naar Sierra.
  10.11 (El Capitan) is immers OS X en vanaf 10.12, Sierra, is het MacOS geworden..

 • Olivier François

  10 augustus 2017 om 11:55

  Wanneer ik een partitie wil aanmaken dan kan dit enkel met het vrij geheugen,
  Ik heb 500 gb in totaal
  170 in gebruik 130 wisbaar en 200 vrij
  Partitie kan slechts 200 en niet 330
  Ik heb een sed van 240 omdat dit voor mij voldoende is maar ik kan dus geen kopie maken want da harde schijf denkt dat hij 300 geheugen nodig heeft terwijl dit slechts 170 zou mogen zijn.

  Hulp ???

 • Toon

  14 augustus 2017 om 11:41

  Heb dit net geprobeerd. Partitie van 150GB. Deze is mislukt. Resultaat: 150GB MINDER vrije ruimte, de partitie is niet terug te vinden. Enig idee hoe ik dit kan oplossen en ervoor zorgen dat ik de mislukte partitie terug kan omzetten naar vrije ruimte?

 • Wesley Fabry

  14 augustus 2017 om 11:47

  Partities moeten altijd zichtbaar zijn, weet je zeker dat de gebruikte opslagruimte niet het ‘wisbaar’ gedeelte van macOS is? Je kunt de Mac eens geforceerd herstarten via deze stappen: https://www.appletips.nl/geforceerd-herstarten/

  Door op te starten met command⌘ + R ingedrukt kun je ook schijfhulpprogramma opene, misschien vind je deze daar terug. De stappen die je hebt gevolgd en dingen die je hebt geprobeerd kun je het beste uitgebreid omschrijven op https://genius.appletips.nl

 • Margot

  25 september 2017 om 14:42

  Telkens wanneer ik bovenstaande staan uitvoer, en tot slot op ‘pas toe’ klik, start het programma met de partitie maar komt er uiteindelijk ‘bewerken mislukt’.

  Is er iets dat ik fout doe of eventueel vergeet? zijn er ook nog andere manieren?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!