4 december 2016

ThermoSmart: De slimme Nederlandse thermostaat

In de Nederlandse huishoudens zie je steeds meer apparaten verschijnen die te bedienen zijn met je iPhone. Laatst hebben wij zelfs een waterkoker besproken die je vanuit bed kunt bedienen. Je kunt natuurlijk je twijfels zetten bij het nut van een dergelijk apparaat.

Veel nuttiger en bovendien van Nederlandse bodem is de ThermoSmart, een slimme thermostaat die je op afstand kunt bedienen met je Smartphone (iPhone/Android) en via een webbrowser. Eind 2013 werd via crowdfunding genoeg geld binnengehaald om de eerste ThermoSmart in kleine aantallen te fabriceren.

De funders ontvingen hun ThermoSmart waarna alles in het werk is gesteld om de thermostaat te perfectioneren. Sinds oktober vorig jaar is de thermostaat te koop in verschillende webwinkels voor € 249,00. Voor het gebruik van ThermoSmart heb je geen abonnement of contract nodig bij een energie leverancier. Dit heeft als voordeel dat ThermoSmart jouw eigendom is na aankoop.

thermosmart met toelichting

ThermoSmart maakt gebruikt van OpenTherm dit is een communicatieprotocol dat toegepast wordt in een centrale verwarmingsinstallatie tussen een cv-ketel en thermostaat. Hiermee kan de temperatuur van het verwarmingswater automatisch aangepast worden, wat veel energie kan besparen.

Het komt er op neer dat als de woning koud is en je wilt verwarmen, de ketel op hoger vermogen de woning snel opwarmt, en dat dat vermogen omlaag gaat, zodra het huis warm is. De ketel regelt na de opwarm periode zelf zijn vermogen terug (moduleren) zodat de gewenste, lagere radiator-temperatuur bereikt wordt. Het grote voordeel hierbij is, dat bij een lagere radiator-temperatuur, er fors minder warmte de schoorsteen uitgaat en de ketel daardoor 10 to 20 procent minder gas verbruikt voor dezelfde warmteproductie.

Overigens ondersteunen niet alle slimme thermostaten het OpenTherm protocol. Mocht je cv ketel geen OpenTherm ondersteunen dan kun je ook gebruikmaken van de normale aan/uit schakeling in combinatie met ThermoSmart.

ThermoSmart leert automatisch de eigenschappen van je huis en de CV installatie. Plan je bijvoorbeeld in dat het 's morgens om 07:00 bij het opstaan 20º graden moet zijn in je woning, dan is het op dat tijdstip ook daadwerkelijk 20º. ThermoSmart leert hoelang het duurt om de woning op te warmen in verschillende situaties en hierbij wordt ook de buitentemperatuur (op basis van je woonplaats) meegenomen.

De installatie

In de verpakking (die gewoon door de brievenbus past) tref je de ThermoSmart aan en een ketelinterface. De ThermoSmart communiceert direct met het Wi-Fi netwerk, er is geen aparte draadloze verbinding tussen de thermostaat en een ontvanger die verbonden is met je thuisnetwerk (zoals o.a. bij de e-thermostaat van Essent).

ketelinterface

Bij de installatie maak je gebruik van de bestaande bedrading. Omdat de ThermoSmart voeding nodig heeft en moet kunnen communiceren met de ketel wordt er gebruik gemaakt van een ketelinterface (wordt hieronder verduidelijkt).

De installatie van een nieuwe thermostaat is voor veel mensen een behoorlijke drempel. Via de ThermoSmart website wordt je met behulp van een stap voor stap handleiding door de installatie geloodst. Wanneer je verwarmingsketel OpenTherm ondersteunt dan is de installatie redelijk eenvoudig:

1. Verwijder de oude thermostaat, sluit de ThermoSmart aan op de twee draden die door de oude thermostaat werden gebruikt.

2. Ga naar de verwarmingsketel en knip de twee draden door die vanaf de ketel richting de thermostaat gaan, op de plaats waar je deze doorknipt plaats je de ketelinterface. Vanuit de ketelinterface gaan er dan twee draden richting de ketel en twee richting de ThermoSmart. Het maakt niet uit hoe de twee draden aangesloten worden, OpenTherm is polariteit ongevoelig.

3. Sluit als laatste de bijgeleverde netstroom adapter aan op de ketelinterface en je ThermoSmart komt tot leven.

4. Verbind ThermoSmart met behulp van de installatie wizard met het Wi-Fi netwerk.

Op het moment dat de ketel is ingesteld op de standaard aan/uit schakeling voor de thermostaat, dan is het slim om deze om te zetten naar OpenTherm. Op de ThermoSmart website kunnen je controleren of de ketel geschikt is voor de thermostaat. De handelingen zijn per merk/type ketel verschillend. Kom je daar niet uit dan is het verstanding om een erkende installateur de installatie te laten uitvoeren, een vakman moet dit binnen een uur kunnen uitvoeren.

Bediening

Nadat de ThermoSmart is verbonden met het Wi-Fi netwerk kunnen we aan de slag. De ThermoSmart kun je fysiek bedienen, via de ThermoSmart website en natuurlijk vanaf je iPhone of iPad met behulp van de speciale ThermoSmart app.

ThermoSmart Mobile
ThermoSmart MobileApple Watch app
Categorie: Lifestyle
Ontwikkelaar: Thermosmart B.V.
iPad & iPhone  4+  23 MB DOWNLOAD GRATIS

De bediening van de ThermoSmart app is super eenvoudig, selecteer de gewenste temperatuur en op de thermostaat zal je aanpassing worden bevestigd met behulp van een LED lampje. Blauw geeft aan dat de temperatuur naar beneden is bijgesteld en rood een temperatuur verhoging. Dit zelfde lampje zal rood gaan 'gloeien' wanneer de ketel actief aan het verwarmen is. Mocht de verbinding met het Wi-Fi verbroken zijn wordt de LED wit.

ThermoSmartApp

Het instellen van vaste tijden is uiterst simpel sleep de voorgedefinieerde blokken anti-vries, niet thuis, thuis en comfort naar de juiste tijden/dagen en je bent klaar. Natuurlijk kan het voorkomen dat je hierop wilt afwijken, ook dat is geen probleem. Via de optie 'vandaag' kun je de instelde vaste tijden naar eigen wens overbruggen en negeren.

Helaas mist de app wel de mogelijkheid voor geo-fencing, hiermee zou je automatisch de thermostaat kunnen instellen op 21ºc wanneer je binnen een bepaalde straal van je huis komt. Mogelijk is het missen van deze functionaliteit te wijten aan beperkingen van iOS.

at thermosmart

Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van de thermostaat zelf om de temperatuur aan te passen. ThermoSmart heeft een mooie moderne retro-look die in ieder interieur past (en ziet er in het echt mooier uit dan op afbeeldingen of foto's). Via een LED matrix wordt constant de actuele temperatuur weergegeven, de intensiteit van de LEDs kun je aanpassen.

Druk je op de ThermoSmart dan lichten er extra knopjes op. Hiermee kun je de temperatuur aanpassen, de actuele buitentemperatuur bekijken, het huidige programma opvragen en zelfs de ThermoSmart op 'Pauze' zetten zodat deze niet meer verwarmt tot je dit handmatig uitschakelt.

Conclusie

"Had jij de verwarming uitgezet?" is een veel gestelde vraag onderweg in de auto. ThermoSmart is hiervoor een mooie oplossing, op afstand kun je de temperatuur in de woning regelen. Dit in samenwerking met de handige programmeer functie kan resulteren in een aanmerkelijk verschil op de eindafrekening van je energie maatschappij.

Direct na de installatie zal je merken dat soms iets langer duurt voordat de thermostaat de ketel aanstuurt, na enkele dagen is dat voorbij. Dit komt omdat de thermostaat leert van de opwarm-tijden. De installatie van ThermoSmart is redelijk eenvoudig en je kunt altijd terugvallen op de handleidingen en support van ThermoSmart. Durf je het zelf niet aan dan kun je gebruik maken van de ThermoSmart installatie service, deze installeert de thermostaat voor € 75,00.

In het kader van Connected Home kan de ThermoSmart ook worden aangestuurd via een API, hierdoor kunnen andere diensten de thermostaat aansturen. Op dit moment is het al mogelijk om ThermoSmart te koppelen met het Smartalarm systeem, hierdoor wordt automatisch 'niet-thuis' op de thermostaat ingeschakeld wanneer de alarm installatie wordt ingeschakeld.

Voor het gebruik van de ThermoSmart hoef je geen energie contract of maandelijks abonnement af te sluiten, voor € 229 heb je een mooie design thermostaat van Nederlandse bodem die flink wat geld kan besparen op je energie kosten, zeker in combinatie met OpenTherm. Bovendien staan de deuren open voor de toekomst en zal ThermoSmart nog veel meer opties gaan ondersteunen. Wij zijn er super tevreden over!

De ThermoSmart is leverbaar voor gemiddeld €229 via:
Coolblue (momenteel in de aanbieding)
Bol.com
Fonq

Bijgewerkt artikel voor najaar 2016Reacties


 • Jan Voorderhaak

  14 februari 2015 om 20:42

  Wat een gigantische lelijke leds zeg… dan dat drukke op en neer scrollen van teksten. Walgelijk gewoon.
  Daarnaast ziet de behuizing er maar plastiekerig uit.

 • Henk Koopman

  14 februari 2015 om 20:47

  Ik heb hem laatst in het echt gezien en zoals de schrijver het schrijft: In het echt ziet hij er veel mooier uit dan op foto’s en is zeker niet ‘plastiekerig’. Denk dat ik hem morgen ga bestellen….

 • Mike Kaptein

  14 februari 2015 om 20:50

  Tof apparaat, eenvoudig maar mooi

 • Marinus

  14 februari 2015 om 22:29

  Waarom niet een mooi LCD touchscreen? Zo duur is dat nu ook weer niet.

 • Glenn

  14 februari 2015 om 22:46

  Vindt m’n Nefit Easy thermostaat qua design toch mooier en hij iets goedkoper.

 • eduard

  21 februari 2015 om 0:16

  Ik heb deze al een hele tijd, leds kunnen gedimd worden en het design tja… Ik vind het vele male beter als mijn oude klok thermostaat. Het ding doet wat het moet doen, verder kijk je er niet naar om eigenlijk. Nog geen enkel probleem mee gehad, na een wifi down van ziggo (regelmatig vanwege “werkzaamheden in de buurt”) start het apparaat vanzelf weer de verbinding wanneer mijn wifi weer up and running is. Tevreden ermee = ja zeker wel. Is het ding zelflerend = ik wil dit artikel best geloven maar kan het niet checken of dit automatisch verloopt. Wat mis ik = geo fence of een simpele bewegingssensor. Dagje thuiswerken op een niet voorgeprogrammeerde thermodag kom ik er vaak pas achter op het moment van koudkrijgen dat ik de thermo nog even hoger moet zetten. Dit kan dan wel weer vanuit de app op de iphone. Verder de heren van thermosmart kunnen mooi meekijken in de log van mijn apparaatje, mij is niet duidelijk wat ze daar mee doen. Toch “vertrouw” ik hun meer dan de nog grotere energiebazen. Internet en vertrouwen – need i say more ;-)

 • Tom Kloos

  4 december 2016 om 17:58

  Nou Ik mag dus even echt commentaar geven, ik heb er namelijk eentje sinds maart 2015.
  Ik ben uitermate tevreden met deze thermostaat, toevallig moest ik vorige week een nieuwe ketel laten installeren, waarbij een gratis WiFi thermostaat inbegrepen was (De ATAG One) maar ik heb er doelbewust voor gekozen om de Thermosmart te behouden. Sinds aanschaf geregeld updates in de prima app. Je kunt perfect tijdschema’s invoeren op eenvoudige wijze en op afstand altijd te bedienen. Design is “Apple like”, ZEKER geen plastic looks! Tom

 • Funske

  4 december 2016 om 18:49

  “Mogelijk is het missen van deze functionaliteit (geo-fencing dus) te wijten aan beperkingen van iOS.”
  Dit klopt dus niet, want mijn Honeywell Lyric T6 werkt uitstekend met geofencing! Verder werkt deze ook met de HomeKit en Siri

  Zolang mijn vrouw of ik thuis (2 iPhones) zijn verandert er niets aan de temperatuur, maar zodra we allebei weggaan wordt de temperatuur automatisch verlaagd.
  Dus is het geen beperking van iOS!

 • Klaas

  4 december 2016 om 20:32

  Voor mij is belangrijk dat er niemand behalve ikzelf bij de data kan. Loggegevens zijn geld waard en je weet dus nooit wat een bedrijf daarmee doet.

 • Douwe

  4 december 2016 om 21:47

  Wat in het artikel vermeld word over de Nest thermostaat dat deze alleen aan/uit ondersteund klopt niet. Vanaf versie V3 ondersteund deze thermostaat ook OpenTherm, wat goed werkt. Ook vind ik de app er mooier uit zien dan Thermostat en werkt geo-fencing ook op mijn iPhone.

 • Jan D.

  5 december 2016 om 19:52

  Binnenkort is de Thermosmart Advanced verkrijgbaar voor circa 249 euro. Installatiekosten zijn verhoogd van 75 naar 99 euro.

 • Tom Kloos

  5 december 2016 om 22:08

  Ik heb nooit installatiekosten hoeven betalen…. dus waar die bedragen van 75 en 99 euro vandaan komen?? Er is een meer dan super makkelijke online step-by-step handleiding beschikbaar…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!