7 juni 2017

iOS 11De appletips iOS 11 FAQ

iOS 11 logo appletips

Op maandag 5 juni heeft Apple iOS 11 aangekondigd, zoals iedere jaar verzamelen we de belangrijkste vragen over het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Apple heeft al een aantal nieuwe opties, functies laten zien tijdens de presentatie. Toch zijn er een hoop vragen omtrent iOS 11, deze beantwoorden we in deze FAQ.

Wanneer komt iOS 11 beschikbaar?

De meest belangrijkste vraag is uiteraard wanneer zal iOS 11 beschikbaar zijn? Daar kunnen we erg kort in zijn: vanaf 19 september.

Er is goed nieuws voor wie niet kan wachten. Als gewone Apple gebruikers kun je nu al de publieke beta’s installeren op je iPhone, iPad of iPod Touch. klik hier voor meer informatie. Ben je ontwikkelaar of heb je een iPhone, iPad of iPod Touch geregistreerd bij een bevriende ontwikkelaar? Dan kun je uiteraard de beta’s van iOS 11 downloaden via developer.apple.com.

iOS 11 overzicht FAQ

Welke apparaten ondersteunen iOS 11?

iOS 11 zal beschikbaar komen voor de iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPad 5e generatie (2017), iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4 en de iPod Touch 6e generatie.

Wordt mijn oudere iPhone of iPad trager door iOS 11?

Dat is momenteel nog niet vast te stellen, beta’s zijn van oorsprong traag omdat deze allerlei extra gegevens moeten verwerken. Of iOS 11 daadwerkelijk je oudere iPhone of iPad trager gaat maken weten we pas bij de officiële release en eigenlijk pas bij iOS 11.1.

Gaat mijn iOS apparaat alle nieuwe functies ondersteunen?

De meeste functies zijn beschikbaar op alle apparaten, echter zijn er een paar uitzonderingen. Zo kun je het interactieve toetsenbord (vegen over de toetsen om leestekens en meer te activeren) gebruiken alle iPad-modellen behalve de iPad Pro 12,9 inch (deze heeft namelijk een andere toetsenbord indeling). Voor de deelfunctie in Muziek heb je een Apple Music abonnement nodig en AirPlay 2 wordt niet ondersteund door alle speakers. Daarnaast ondersteunen alleen de iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPad Pro en 9,7-inch iPad (2017) ARkit (Augemented Reality).

Zijn er veel nieuwe features in iOS 11?

Als we alle nieuwe features moeten gaan opnoemen zijn we nog even bezig. Apple heeft een aantal belangrijke opties en functies toegevoegd aan iOS 11. In deze FAQ bespreken we een aantal functies binnen iOS 11, een uitgebreider overzicht van de aankondiging kun je hier terugvinden. Daarnaast hebben we ook een hoop functies al eerder besproken die Apple nog niet heeft verteld, deze kun je hier teruglezen.

Is Apple Pay ook beschikbaar in Nederland en België?

Helaas, geen nieuws over Apple Pay in Nederland en België, wel is er nieuws te melden rondom Apple Pay. Vanaf iOS 11 kun je Apple Pay gebruiken in de Berichten applicatie via een iMessage app, het wordt dan mogelijk om geld over te maken naar een andere persoon. Daarnaast heeft Apple de NFC-chip in de iPhone en Apple Watch opgezet voor ontwikkelaars. Wellicht kunnen we dan vanaf iOS 11 met onze iPhone betalen via de chip en de iOS app van je bank zoals ING.

Kan ik eindelijk het bedieningspaneel volledig aanpassen?

Je kunt vanaf iOS 11 het bedieningspaneel persoonlijker maken, zo kun je snelkoppelingen toevoegen of verwijderen. Daarnaast kun je het bedieningspaneel ook beperkt handmatig ordenen. Door stevig te drukken met 3D Touch of door je vinger op de snelkoppelingen te leggen kun je extra opties bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld direct het mobiele internet in of uitschakelen, je HomeKit apparaten bedienen via Woning en de Apple TV remote raadplegen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om schermopname-knop toe te voegen. Hierdoor kun je direct vanuit het bedieningspaneel een schermopname (video) starten.

Bedieningspaneel iOS 11

Is het berichtencentrum nu weer veranderd?

Helaas wel, wanneer je in iOS 11 vanaf de bovenkant van je scherm omlaag veegt krijg je het toegangsscherm te zien. Hierop staan alle meldingen die op het toegangsscherm stonden op het moment toen je jouw iPhone of iPad ontgrendelde. Door vervolgens omhoog te vegen krijg je de overige meldingen te zien in het berichtencentrum. Hiermee probeert Apple een 'probleem' op te lossen waar veel iOS gebruikers zich aan ergerden. Vaak had je een hoop meldingen op je toegangsscherm, maar bij ontgrendelen 'verdwenen' deze naar het berichtencentrum of soms helemaal. Of de nieuwe functie echt een verbetering is moet nog blijken, op dit moment is het ingewikkeld.

Wat is AirPlay 2 en is dit ook beschikbaar op mijn huidige apparatuur?

Met het vernieuwde AirPlay 2 heb je meer controle over je audiosysteem en alle speakers in huis. Niet alleen kun je AirPlay 2 gebruiken met je HomeKit apparaten, ook kun je bijvoorbeeld in de woonkamer dezelfde muziek afspelen als in de eetkamer. Ook is het mogelijk om het volume in iedere kamer anders in te stellen of net de muziek overal tegelijkertijd af te spelen. De Apple TV kun je nog ook als hub gebruiken voor audio van je speakers zonder dat de TV aan moet staan. Apple geeft aan dat AirPlay 2 mogelijk nieuwe hardware of een softwareupdate voor bestaande speakers vereist. Dit kan per fabrikant verschillen.

Is de iOS 11 update ook interessant voor mijn huidige iPad?

Dat is ie zeker, iOS 11 geeft eindelijk de iPad weer wat meer aandacht. Zo beschikt de software-update een hoop nieuwe en vooral productieve functies speciaal voor de iPad. Zo krijgt de iPad een nieuw Dock waarbij je meer apps kunt plaatsen en ook kunt gebruiken als appkiezer. Drag en Drop is een nieuwe functie die het mogelijk maakt content te selecteren en te verplaatsen over het scherm naar andere apps bij gebruik van split-view. Zo kun je een safari-link plakken in Mail of extra karakter activeren op het toetsenbord. Verder kun je de camera van de iPad gebruiken als document scanner en eenvoudig in de gehele interface documenten bewerken (aantekeningen, mark up).

iOS 11 op iPad

Waar is de iCloud Drive applicatie gebleven?

In iOS 11 heeft Apple afscheidgenomen van de iCloud Drive applicatie, deze is vervangen door 'Bestanden' (Files). Met de app is het mogelijk om al je bestanden in te kijken die je bijvoorbeeld in iCloud Drive hebt staan. App ontwikkelaars kunnen ook gebruik gaan maken van deze applicatie. Hierdoor kun je vanuit Files ook bijvoorbeeld je Dropbox bestanden raadplegen of andere opslag diensten. Bestanden is beschikbaar op de iPhone en iPad en kan ook gebruikt worden als lokale opslag. Ontvang je dus een pdf-bestand via Mail dan kun je eventueel kiezen om deze lokaal op te slaan in de Bestanden app.

Wat bedoelt Apple precies met HEIF en HEVC voor foto's en video's?

Om opslagruimte te besparen en de kwaliteit van foto's en video's te verhogen stapt Apple over van JPG naar HEIF. High Efficiency Image File Format (HEIF) comprimeert de bestandsgrootte van foto’s die op een iPhone 7 of iPhone 7 Plus zijn genomen. Video’s worden met HEVC (h.265) compressie opgeslagen. Bestanden worden hierdoor 50% kleiner, maar de kwaliteit is gelijk of zelfs beter.

Is de nieuwe App Store een grote verbetering?

Gedurende de jaren is de App Store nauwelijks veranderd en het werd tijd voor een nieuwe beleving. De interface is in zijn geheel op de schop gegaan en is nu te vergelijken met de Muziek en News applicatie. Centraal staat het ontdekken van nieuwe apps, dit kan met de nieuwe pagina's in de app. Via de pagina's 'Vandaag', 'Games' en 'Apps' pagina krijg je suggesties te zien van de redactie, maar ook tips van app-ontwikkelaars en meer. Iedere dag is er een 'app van de dag' en een uitgelichte collectie. Zo valt er altijd wel een nieuwe app te ontdekken. Daarnaast is de interface ook veel uitnodiger geworden zodat je ook echt zin hebt om de store te doorzoeken en nieuwe apps te ontdekken.

Kan ik straks mijn iPhone niet meer gebruiken in de auto?

Met behulp van CarPlay, bluetooth, wifi en netwerkmasten gaat iOS 11 controleren of je aan het rijden bent. Wanneer dit het geval is wordt 'Niet storen tijdens het rijden' actief. De optie wordt onmiddellijk geactiveerd wanneer je iPhone verbinding maakt via bluetooth of carplay met je auto. Wanneer dit niet het geval is worden wifi en netwerkmasten gebruikt om te 'controleren' of je aan het rijden bent. Alle meldingen, geluiden en meer worden vervolgens stil gehouden, via een melding op het toegangsscherm wordt je op de hoogte gebracht van de niet storen functie. Een bijrijder kan uiteraard deze functie tijdelijk opheffen door de melding te openen, een bewuste actie. Daarnaast kun je instellen dat tijdens deze niet storen functie automatisch een antwoord wordt gestuurd wanneer iemand contact zoekt via berichten.

Augmented Reality (AR) kon toch al langer op mijn iPad/iPhone?

Het klopt inderdaad dat je nu al AR kunt toepassen op je iPhone of iPad. Denk hierbij aan Pokemon Go of de interactieve brochure van IKEA. Toch wordt AR in iOS 11 compleet vernieuwd met de ARkit. Met behulp van de camera maakt ARKit het mogelijk om objecten te herkennen en deze te registreren en digitale objecten toe te voegen. De technologie is zo slim dat deze ook echt interactieve animaties kan toevoegen. Dat is vooral het vernieuwende, verplaats jij bijvoorbeeld een virtuele lamp, dan zal de schaduw mee bewegen. Daarnaast is ARKit ook compatibel met de 3D-engines Unity en Unreal Engine, SceneKit en Xcode. Hierdoor kunnen ook games gebruikmaken van deze technologie en een verbluffende prestatie neerzetten. AR is helaas niet voor iedere iPhone of iPad geschikt. Alleen de iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPad Pro en 9,7-inch iPad (2017).

Ik las iets over iCloud-opslag delen, klopt dat?

Vanaf iOS 11 en macOS High Sierra is het inderdaad mogelijk iCloud-opslag te delen, tenminste als je voldoet aan twee eisen. Ten eerste is dit alleen van toepassing voor gezinsleden binnen een gezin waarbij iCloud gezinsdeling actief is. Daarnaast kun je alleen iCloud-opslag delen als je een abonnement hebt op minstens 200GB opslag. Hoe je iCloud gezinsdeling kunt inschakelen lees je hier terug.


Klik hier om alle tips over iOS 11 te bekijken. Mocht je nog vragen hebben over iOS 11? Aarzel dan niet en stel ze via onze genius community!

Lees ook: Nieuwe iOS 11 functies die Apple niet heeft verteld

Blijf op de hoogte over iOS 11 via onze iOS applicatie, Website, Twitter, Facebook en Google+ of accepteer onze push notificaties voor Mac en PC.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Geyst Willy

  29 september 2017 om 11:03

  Hello na het instaleren van ios11 en na de update 11.01 kan ik geen verbinding meer maken in mijn auto Renault Megane R-Link 2 voor heen met ios 10.3.3 werkte alles perfect wat kan ik daar aan verhelpen ?

 • Wesley Fabry

  29 september 2017 om 11:09

  @willy bekijk dit eens: https://www.appletips.nl/ios-11-bugs-problemen/#BTauto

 • Petra

  5 oktober 2017 om 7:02

  Goedemorgen,
  Na de update vanmorgen is mijn 6 uitgevallen en krijg ik hem niet meer aan. Geeft aan dat batterij leeg is (was 100% opgeladen) en aansluiten op elektriciteitsnetwerk werkt niet: geen reactie van opladen. Harde reset werkt niet. Enig idee hoe ik mijn toestel weer aan krijg?
  gr Petra

 • Wesley Fabry

  5 oktober 2017 om 7:17

  @petra dit zijn onze oplossingen voor dit probleem: https://www.appletips.nl/oplossing-iphone-ipad-werkt-niet/

 • Petra

  5 oktober 2017 om 8:18

  Thx voor de snelle reactie. Reset doet ie niet. En via ITunes herkent hij device niet (ondanks verschillende snoertjes). Op naar de apple store:(.
  Fijne dag.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!