9 september 2017

Automatisch wisselen tussen videokaarten (GPU) uitschakelen op een MacBook Pro

macbook pro uitgelicht als icon

De nieuwste generatie MacBook Pro 15 inch bevat standaard twee videokaarten. Een ingebouwde Intel HD Graphics kaart en de Radeon Pro videokaart. macOS heeft de mogelijkheid om zelf te bepalen welke videokaart er gebruikt moet worden voor de verschillende taken.

Zo zou de Radeon Pro bijvoorbeeld bij video bewerking gebruikt kunnen worden, terwijl de Intel variant de dagelijkse dingen voor zijn rekening neemt. Dit wisselen is vooral bedoeld om de batterijduur van de MacBook te verlengen. Echter kan dit ook voor mindere prestaties zorgen, daarom kun je ervoor kiezen dit uit te schakelen en alleen gebruik te maken van de krachtigere Radeon Pro.

Automatisch wisselen tussen videokaarten uitschakelen

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Energiestand'
• Vink de optie 'Automatische videokeuze' uit

Automatisch wisselen tussen videokaarten Mac uitschakelen

Als je naar de omschrijving kijkt zou je in eerste instantie denken dat het om de kwaliteit van video's gaat. Maar dit is een verkeerde vertaling, in het Engels luidt de omschrijving namelijk als volgt.

Automatic graphics switching: "When automatic switching is disabled. Your computer will always use high-performance graphics. This may decrease battery life."

Door de optie uit te schakelen zal de MacBook altijd de extra videokaart met eigen geheugen gebruiken. De geïntegreerde Intel HD Graphics-kaart zal dan niet meer worden gebruikt. Omdat de Radeon Pro krachtiger is zal deze bij dagelijkse taken meer stroom verbruiken en zal de batterijduur afnemen. Deze optie verschijnt alleen wanneer je Mac meerdere videokaarten bevat.

Lees ook: Het opstartgeluid van je nieuwe MacBook Pro in- of uitschakelenReacties


 • Jan Aukes

  10 september 2017 om 14:18

  Er wordt aan het begin van dit artikel min of meer gesuggereerd dat alleen de nieuwste generatie MacBook Pro twee videokaarten zou hebben. Maar ook mijn MacBook Pro uit 2010 heeft er twee. De NVIDIA kaart is helaas stuk zodat de MacBook telkens crasht. Maar met een speciaal script kan ik de laptop forceren om de geïntegreerde videokaart te gebruiken.

 • Ernst

  10 september 2017 om 23:43

  Hoe ziet dat script eruit? Heb een MacBook Pro mid 2011 die problemen heeft met de grafische kaart. Wellicht kan ik die met het script weer asn de praat krijgen

 • Wesley Fabry

  11 september 2017 om 8:52

  @ernst dat kan via deze tool/script: https://www.appletips.nl/gpu-switchen-op-een-macbook-pro-i5-en-i7/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!