9 mei 2010

GPU switchen op een MacBook Pro i5 en i7

Wanneer je de gelukkige bezitter bent van een splinternieuwe Mac Book Pro 2010 die is voorzien van een Intel® Core i5 of i7 processor, dan is er nu een ontzettend handige applicatie beschikbaar waarmee je via de menubalk kunt switchen tussen je videokaarten.

De nieuwste Mac Book Pro's zijn uitgerust met twee videokaarten de 'standaard' Intel HD en een NVIDIA GeForce GT 330M. Met behulp van de gratis applicatie gfxCardStatus kan je heel eenvoudig switchen tussen deze twee monsters.

Door middel van een icoon in de menubalk wordt aangegeven welke videokaart op dat moment in gebruik 'i' voor Intel en 'n' voor NVIDIA. Tevens kan je een overzicht krijgen welke processen op dat moment gebruik maken van de processor op de NVIDIA videokaart. De 330M grafische processor kan namelijk door OS X gebruikt worden als ondersteunende processor wanneer deze is geactiveerd.

De applicatie maakt het ook mogelijk om gebruik te maken van de NVIDIA videokaart als je niet bent aangesloten op de netstroom. Natuurlijk is dit niet echt aan te raden voor langere tijd om deze heel veel capaciteit van je batterij vraagt. Maar mocht het nodig zijn dan kan je hem met deze applicatie inschakelen.

gfxCardStatus is voorzien van Growl support voor de nodige "eye-candy" is voorzien van een automatisch update mechanisme.

Je kan de applicatie gratis downloaden op de onderstaande website, het is donationware dus als je er tevreden over bent doneer dan een paar euro!

http://codykrieger.com/gfxCardStatus/Reacties


 • Yasser Deceukelier

  9 mei 2010 om 16:08

  Waarom zou je dit nodig hebben, volgens Apple switcht de computer automatisch wanneer het nodig is.

 • Richard

  9 mei 2010 om 16:26

  Juist! en op deze manier bepaal je het (handmatig) zelf! en zie je ook direct welke videokaart op dat moment actief is.

 • Louis

  9 mei 2010 om 18:03

  Super handig! Ik was net op zoek naar een applicatie die dit toeliet!

 • Rob

  12 mei 2010 om 14:12

  Is er ook zoiets voor de oude MacBook Pro’s?

 • Renee

  19 mei 2010 om 1:31

  Lijkt me een handige applicatie. Ook al bepaalt Mac OS X wanneer de GPU te switchen, ik vind het erg handig om te zien welke in gebruikt is.

 • GRID8400

  26 mei 2010 om 12:08

  Kan dit ook schelen in de warmte productie?
  Gisteravond bij niet zwaar gebruik (beetje internetten) werd de body onder de handpalmen behoorlijk heet.. bijna pijnlijk..

  Iemand ook hier last van?

 • Hendry

  15 juni 2010 om 9:54

  Mijn Dank !!!

Een reactie toevoegen: