Freeware

ScreencastExtensie voor Foto’s OS X voegt 30 gratis filters toe

Foto's voor OS X logo

Met behulp van de Foto’s voor OS X applicatie kun je niet alleen je foto’s beheren en synchroniseren met de iCloud-fotobibliotheek. Ook kun je de foto’s op een professionele manier bewerken. Momenteel kun je gratis de Filters for Photos app downloaden die een extensie bevat voor Foto’s.

Sinds OS X El Capitan kan de foto’s voor OS X applicatie gebruikmaken van extensie van derde. Een ontwikkelaar kan de app uitbreiden met een extensie waardoor de eindgebruiker de tools van deze app direct kan gebruiken in Foto’s voor OS X.

ScreencastOS X: Beeld-in-beeld, video’s op de voorgrond afspelen

helium icoon app

Helaas heeft OS X niet de mogelijkheid om beeld-in-beeld (picture-in-picture) video’s af te spelen zoals in iOS 9. Met deze optie kun je de video loskoppelen van zijn locatie en verkleind op de voorgrond plaatsen.

Gelukkig is er een gratis (open source) applicatie 'Helium' te downloaden die beeld-in-beeld mogelijk maakt op een Mac. In de applicatie kun je een video inladen en deze dan op de voorgrond afspelen terwijl je iets anders (op de achtergrond) doet.

Disk Inventory X toont een gedetailleerd overzicht van je harde schijf

HD harde schijf retina

Dat je de opslag van je Mac in Finder kunt bekijken wist je waarschijnlijk al, helaas is dit maar een beknopte en vage weergave. Met Disk Inventory X kun je al je bestanden op je Mac bekijken en direct zien waar deze zich bevinden, hoeveel ruimte ze in beslag nemen, etc.

De app is een programma die een snelle weergave geeft van de harde schijf. Het is erg handig als je ruimte wilt vrij maken op je Mac, grote onnodige bestanden vallen zo meteen op en zijn vanuit de app te verwijderen.

CleanEject: verborgen systeembestanden vewijderen op USB apparaten

Op het moment dat je muziek vanaf je Mac kopieert naar een USB Stick, kopieer je onbedoeld ook een aantal verborgen bestanden mee. Dit zijn systeembestanden met meta data die onder OS X niet zichtbaar zijn (althans in OS X Finder).

Plaats je de USB in je autoradio of andere mediaspeler dan kan het voorkomen dat de bestandsnamen als .Trashes, .Spotlight-V100, .fseventsd, .TemporaryItems en .DS_Store te voorschrijven komen in de playlist. In de meeste gevallen zal de autoradio of mediaspeler deze bestanden overslaan, ze staan echter wel heel erg slordig in de playlist of filebrowser.

BreachAlarm: Controleren of je e-mailadres is gehackt

breachalarm2Het is natuurlijk niet leuk als iemand of een robotje je e-mailadres gehackt heeft en zo je wachtwoord is te weten gekomen. Vaak zijn hackers niet uit op de inhoud van je postbus, maar wel de adressenlijst. De hacker stuurt vaak een (SPAM) e-mail vanaf jou e-mailadres naar al je contacten. Hierdoor kan de SPAM verspreid worden en andere slachtoffers maken. Daarnaast wordt je e-mailadres geplaatst op een e-maillijst zodat jij ook regelmatig SPAM berichten zult ontvangen.

Erg vervelend, maar hoe weet je nu of je e-mailadres gehackt is? Vaak kan iemand uit je contactenlijst vertellen dat jij rare e-mails verstuurt. Wanneer dit het geval is moet je onmiddellijk je wachtwoord wijzigen en eventueel je contacten waarschuwen voor je SPAM berichten. Daarnaast is het aan te raden de website breachalarm.com te raadplegen. Hier kun je controleren of je e-mailadres gehackt is door enkele simpele stappen te volgen.

Exclusief voor appletips: Download gratis de MacX DVD ripper applicatie

WinXWanneer je een grote collectie DVD’s hebt en je deze digitaal wilt vereeuwigen is MacX DVD Ripper een echte aanrader. Met behulp van deze applicatie kun je DVD’s eenvoudig kopiëren naar allerlei verschillende type mediabestanden.

Op deze manier kun je dus een DVD omzetten naar een iPad of Apple TV leesbaar mediabestand. De applicatie werkt snel en converteert je DVD’s in hoge kwaliteit. Speciaal voor onze website heeft digiarty de applicatie tijdelijk gratis beschikbaar gesteld. Je kunt de applicatie tot 18 februari gratis downloaden.

Maak van je schermopname een gif-animatie

os x icon retinaGif-animaties, ze zijn redelijk oud en misschien niet meer van deze tijd, maar het blijft nog steeds leuk. Met behulp van de gratis applicatie LICEcap, kun je eenvoudig een gif-animatie maken van alles wat er op het scherm van je Mac gebeurt.

Op deze manier kun je bijvoorbeeld een vriend helpen op afstand met zijn Mac en wegwijs maken via de gif animatie. Omdat een gif bestand beduidend kleiner is dat een video heb je deze ook in een mum van tijd doorgestuurd.

Snel toegang tot de systeemvoorkeuren

systeemvoorkeuren iconWanneer je veelvuldig gebruik maakt van je Mac zal het je vast zijn opgevallen dat wanneer je de instellingen van het Dock, Mission Control, etc wilt wijzigen je hier de nodige klikken voor dient uit te voeren.

Met de handige tool ‘Preferences Quick Launch' kun je eenvoudig de verschillende instellingen die terug te vinden zijn in de Systeemvoorkeuren direct vanuit het Dock benaderen. De maker van de gratis tool ‘Preferences Quick Launch' heeft al deze instellingen gebundeld in een handige map en er snelkoppelingen naar gemaakt. Deze map plaats je vervolgens in je Dock of Launchpad en je kunt direct de verschillende instellingen openen.

Quick Look: De inhoud van zip-bestanden bekijken

quicklook-iconMet behulp van zip-bestanden kun je meerdere bestanden en mappen bewaren in één bestand en delen met andere persomnen. In OS X is het vrij eenvoudig om een gecomprimeerd bestand (archief) aan te maken. Selecteer hiervoor verschillende bestanden en/of mappen en open het context menu met behulp van een rechtermuisknop. Selecteer hier vervolgens de optie 'Comprimeer XX onderdelen'.

Wanneer er een groot aantal zip-bestanden aanwezig zijn op je Mac kan het soms moeilijk zijn om te onthouden welke bestanden zich er in een zip bestand bevinden. Helaas dien je dan het zip-bestand uit te pakken. Dit is vanaf nu verleden tijd want dankzij de handige plugin 'BetterZip' kun je via de Quick Look optie de inhoud van een zip-bestand raadplegen. Volg hiervoor onderstaande stappen:

Objectiv: De standaard webbrowser wijzigen via de menubalk

ObjectiviconSafari is de standaard internet browser in OS X, echter kun je vele alternatieve webbrowsers gebruiken zoals Firefox, Chrome, enzovoorts. Deze kun je dan vervolgens instellen als standaard webbrowser en Safari op een lager pitje zetten.

Wanneer je bijvoorbeeld websites ontwikkeld en veelvuldig dient te switchen tussen standaard webbrowsers dien je dat steeds te doen via Safari ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ Standaardwebbrowser. Dit kan een stuk eenvoudiger met de gratis OS X Tool 'Objektiv'. Hiermee kun je snel en eenvoudig de standaard browser aanpassen via de OS X menubalk, volg hiervoor onderstaande procedure:

Drie iOS applicaties om de crisis door te komen

AppstorecrisisAls we het nieuws mogen geloven zitten we momenteel in een zware crisis, toch wel opvallend dat bedrijven zoals Apple steeds meer en meer producten verkopen ieder kwartaal opnieuw.

Gelukkig hebben we in tijden van recessie allemaal een iPhone of iPad en hebben wij van appletips drie applicaties gezocht die we tijdens deze 'moeilijke' tijden goed kunnen gebruiken. Het zijn namelijk drie echte crisis applicaties waarmee je eenvoudig geld kan besparen of zelfs verdienen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!