16 januari 2013

Heard: Een logbestand maken van afgespeelde muzieknummers

Wanneer je een muzieknummer afspeelt in iTunes dan wordt dit automatisch geregistreerd, deze gegevens kun je hierna weer gebruiken om een bijvoorbeeld aan afspeellijst te maken met je meest afgespeelde muziek. Meer informatie dan de 'teller' wordt er echter niet opgeslagen.

Als je exact geregistreerd wilt hebben wat je hebt afgespeeld dan kun je gebruik maken van last.fm. Deze online dienst heeft een plugin voor iTunes waarmee je exact kunt terugkijken welke muziek er is afgespeeld en geeft je extra informatie. Mocht je je eigen privé last.fm willen maken dan is dat mogelijk met behulp van de applicatie 'Heard'.

Heard is een applicatie die een logbestand aanmaakt op de harddisk van je Mac, met daarin informatie van de muzieknummers die zijn afgespeeld door iTunes. Het logbestand is in het JSON formaat en bevat o.a. de artiestnaam, titel, naam van het album en de eventuele rating (sterren).

{
 "album" : "On The Water",
 "artist" : "Future Islands",
 "duration" : 291526,
 "id" : "-1183402847677178919",
 "minute" : 1346294601.155178,
 "name" : "On The Water",
 "rating" : null
},

Het JSON formaat is uitermate handig voor ontwikkelaars en kan natuurlijk door iedere OS X gebruiker eenvoudig worden geopend met behulp van de Teksteditor.

Na het starten van de applicatie verschijnt het 'Heard'-icon in de OS X menubalk, vanaf dat moment wordt het afspelen van muzieknummers geregistreerd. Wanneer je op het icon klikt heb je mogelijkheid om de gegevens te exporteren, tussen de haakjes wordt het aantal geregistreerde nummer weergegeven.

Meer informatie over de applicatie en wat je allemaal met de informatie kunt doen is terug te vinden op de website van de ontwikkelaar:

http://macwright.org/2012/10/01/heard.html

Je kunt de applicatie gratis vanaf Github downloaden.


Reacties


 • Lars Nieuwenhuizen

  16 januari 2013 om 9:37

  Nice. Hier is vast wel wat leuks mee te verzinnen :

 • Renze Munnik

  19 januari 2013 om 9:56

  Als dit om iTunes gaat, waarom dat niet gewoon het overzicht van laatst afgespeelde nummers? Dan heb je alle info van de nummers bij elkaar. Zelfs meer dan in de vermeldde logfile. Dus waarom zou je hiervoor een aparte app installeren?Maar misschien dat mij iets ontgaat hoor…

Een reactie toevoegen: