16 januari 2013

10.8OS X: Vijf handige tips voor de Mail applicatie

Lettertypes

Het standaard lettertype van een nieuw e-mail bericht is 'Helvetica', mocht je dit lettertype niet leuk vinden of wil je gewoon een fris nieuw lettertype dan kun je deze eenvoudig aanpassen in OS X. Ga hiervoor naar Mail ▸ Voorkeuren ▸ Letters en kleur. Klik op 'Selecteer' bij de optie 'Lettertype berichten' en selecteer je gewenst lettertype.

Woorden vervangen

In Mail is het vrij eenvoudig om bepaalde woorden automatisch te vervangen, dit kun je doen met behulp van de ingebouwde zoekfunctie. Deze kun je ook openen via Wijzig ▸ Zoek ▸ Zoek. Voer het gewenste woord of cijfers in en vink vervolgens de optie ‘vervang’ aan. Er zal een nieuw zoekveld geopend worden waarin je het vervangende woord kunt invoeren. Klik op ‘Vervang’ om één voor één de woorden te vervangen of op ‘alle’ om alle woorden in één keer te vervangen. Sluit af door op ‘Gereed’ te klikken.

Opsommingslijsten

Ook in OS X Mail is het vrij eenvoudig om een opsomming te maken in een bericht. Dit kun je doen via Opmaak ▸ Lijsten. Selecteer hier de optie 'Voeg opsommingslijst in'. Wanneer je een opsomming wilt maken met cijfers kun je de optie 'Voeg genummerde lijst in' selecteren.

Een contact VIP-maken

Een contactpersoon als VIP markeren gaat als volgt. Open een e-mail bericht van de persoon die je VIP wilt maken en plaats je muisaanwijzer links van de naam van de verzender. Er zal een ster verschijnen, wanneer je de ster klikt zal deze worden geactiveerd en permanent blijven staan naast het contactpersoon. In de navigatiekolom van Mail zal de inbox voor VIP’s worden geactiveerd.

Geselecteerde tekst doorsturen

Wanneer je in een email bericht een bepaald stuk tekst selecteert en daarna op doorsturen/beantwoorden-knop klikt, dan wordt alleen het geselecteerde stukje tekst opgenomen in het nieuwe bericht. Op deze manier kun je enkel de kern van een bericht doorsturen in plaats van het gehele bericht.

Sommige tips kunnen alleenn toegepast worden onder OS X 10.8 Mountain Lion

Meer tips over Mail kun je hier terugvinden.Reacties


 • NnN

  17 januari 2013 om 1:10

  Zal ik dit maar een 5de keer proberen, maar niet meer via privé bericht :)

  Is het mogelijk om je mail op mac in te stellen op exchange zodat de server syncroon blijft met de app zoals op de iphone/ipad het geval is? Ik ben al meer dan een jaar aan het zoeken hoe ik het werkend kan krijgen, maar telkens krijg ik mijn hotmail enkel ingesteld op de gewone versie. Hierdoor krijg ik dus alles dubbel aan en kost het meer werk om zowel binnen de app als op de server de mails aan te passen.

  Zouden jullie mij hierbij kunnen helpen indien jullie dit wel werkend krijgen?

  Alvast bedankt.

 • Klaas

  18 januari 2013 om 12:06

  Beste NnN

  Dit is helaas op dit moment nog niet mogelijk omdat Hotmail geen imap ondersteund. In augustus 2012 heeft Microsoft met de introductie van Outlook.com aangegeven dat zij betere ondersteuning zullen geven met de mail appliciatie van OS X en dat zij imap gaan ondersteunen.

  Hier zullen we dus op moeten wachten.

  Met vriendelijke groet

 • KVH

  30 juni 2016 om 18:32

  Beste
  van alles heb ik al geprobeerd maar het lukt mij niet om een standaard kleur lettertype te kiezen voor het Mail programma – op mijn Macbook Pro (2011)
  ik heb OS.X el capitan 10.11.5
  via mail voorkeuren enz kan ik idd het lettertype zelf kiezen, dan kies ik een kleur maar als ik een nieuwe mail maak is de standaardkleur altijd zwart
  – per afzonderlijke mail kan ik wel kiezen, maar dat is dan maar eenmalig

Een reactie toevoegen: