22 november 2014

CleanEject: verborgen systeembestanden vewijderen op USB apparaten

Op het moment dat je muziek vanaf je Mac kopieert naar een USB Stick, kopieer je onbedoeld ook een aantal verborgen bestanden mee. Dit zijn systeembestanden met meta data die onder OS X niet zichtbaar zijn (althans in OS X Finder).

Plaats je de USB in je autoradio of andere mediaspeler dan kan het voorkomen dat de bestandsnamen als .Trashes, .Spotlight-V100, .fseventsd, .TemporaryItems en .DS_Store te voorschrijven komen in de playlist. In de meeste gevallen zal de autoradio of mediaspeler deze bestanden overslaan, ze staan echter wel heel erg slordig in de playlist of filebrowser.

Een oplossing voor dit probleem is applicatie 'CleanEject' van JaVaWa. Deze applicatie verwijderd alle verborgen systeembestanden van de USB stick of MP3 speler en unmount hierna het apparaat, wanneer deze veilig verwijderd kan worden.

De werking is uiterst eenvoudig start de CleanEject applicatie selecteer het USB apparaat klik op 'OK' en je bent klaar.

cleaneject usb

De applicatie kun je hier gratis downloaden. Mocht je tevreden zijn over de applicatie, dan kun je via de 'donatie'-knop op de website je waardering uiten.

Omdat de applicatie niet is voorzien van een ontwikkelaars ID kan het afhankelijk van de 'Beveiliging en privacy' instellingen voorkomen dat de applicatie niet gestart kan worden.

cleaneject veiliugheid

Open Finder, ga naar de map waarin de applicatie staat (meestal Programma's), en klik met de rechter muisknop (of met Ctrl-klik) op het programma. Kies dan in het menu voor 'Open' de applicatie start nu wel. Dit hoef je maar één keer op deze manier te doen; OS X onthoudt je keuze en de volgende keren kun je de applicatie starten met een dubbelklik.

Tipgever: Mark MoerlandReacties


 • Kor

  22 november 2014 om 12:00

  De link die jullie hebben geplaatst is niet de goede!
  Deze moet je gebruiken:
  http://www.javawa.nl/cleaneject.html

  Ik gebruik dit tooltje ook voor een camera, die kan absoluut niet tegen die extra Mac bestanden en geeft dan aan dat er een probleem is met het geheugenkaartje.

 • Jakob

  22 november 2014 om 23:53

  Het werkt helaas niet voor netwerkschijf. Iemand een suggestie daarvoor?

 • Kor

  23 november 2014 om 10:08

  Je zou CleanUp smb mess v. 2.2 kunnen proberen
  http://faqintosh.com/risorse/en/sys/cleansmb/

 • Siem Verhoef

  23 november 2014 om 10:58

  Ik gebruik al geruime tijd met veel plezier http://macpaw.com/cleanmydrive.
  Op dit moment gratis in de store!

 • Kor

  23 november 2014 om 11:24

  Dat is een totaal oplossing. Bedankt voor de tip Siem.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!