6 oktober 2015

Disk Inventory X toont een gedetailleerd overzicht van je harde schijf

HD harde schijf retina

Dat je de opslag van je Mac in Finder kunt bekijken wist je waarschijnlijk al, helaas is dit maar een beknopte en vage weergave. Met Disk Inventory X kun je al je bestanden op je Mac bekijken en direct zien waar deze zich bevinden, hoeveel ruimte ze in beslag nemen, etc.

De app is een programma die een snelle weergave geeft van de harde schijf. Het is erg handig als je ruimte wilt vrij maken op je Mac, grote onnodige bestanden vallen zo meteen op en zijn vanuit de app te verwijderen.

Disk Inventory X kun je gratis downloaden via deze link, installeer de app en zorg dat deze in de map Programma's in Finder staat.

Bij het openen van het programma verschijnt de vraag welke harde schijf geïndexeerd moet worden, hoe lang de indexering duurt hangt af van hoe vol de harde schijf is. Eenmaal het programma de harde schijf heeft geïndexeerd kun je de app gebruiken. Het venster wordt verdeeld in 3 zones, de eerste zone toont je Harde schijf volgens de folder-structuur.

De tweede zone is een "Treemaps" structuur waarbij de grootte van het bestand de grootte van het gekleurde vlak bepaald (zie afbeelding hieronder). Als derde zone wordt per type bestand de kleur bepaald, deze kleuren worden gebruikt voor de tweede zone, daarnaast toont de derde zone ook de totale grootte per bestandstype.

Disk Inventory X venster

Door op een bestand te selecteren in één van de 3 zones kun je in een detail venster allerlei informatie terugvinden vergelijkbaar met het info venster in Finder. Wil je het bestand in Finder terugvinden kan je dat simpelweg doen door met een secundaire klik (rechtermuisknop) op het bestand in één van de drie zones te klikken, kies daarna voor 'Reveal in Finder', ook kan je rechtstreeks in Disk Inventory X bestanden verplaatsen naar de prullenbak of een bestand openen.

Let op! Kijk goed uit welke bestanden je verwijderd, de kans is groot dat je een bestand verwijderd dat je niet kent maar OS X nodig heeft. Deze bevinden zich voornamelijk in de Bibliotheek map.

Ontwikkelaar Derlien biedt Disk Inventory X gratis aan, klik hier voor meer info over de app.

Lees ook: Opslagruimte besparen op je Mac met behulp van Foto’s voor OS XReacties


  • Bjorn

    7 oktober 2015 om 23:35

    Zelf ken ik dit programma al van mijn ppc tijd, toch vind ik het vrij onoverzichtelijk. Een beter (maar niet gratis) programma dat juist hetzelfde doet maar met een veel mooiere grafische interface is daisydisk. Een aanrader.

  • Quinten

    8 oktober 2015 om 9:35

    Dankjewel Bjorn we houden het bij.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!