9 mei 2010

Behandelde onderwerpen iCreate Live, 8 Mei ’10

Zoals beloofd tijdens de lezingen vind je hieronder een overzicht van alle onderwerpen die door mij zijn behandeld op het iCreate Live event. Natuurlijk kan je ook de zoekbalk gebruiken om te zoeken naar specifieke artikelen.

Nogmaal bedankt voor jullie enthousiaste reacties en natuurlijk jullie komst! Hopelijk zien we elkaar weer op een volgende editie van iCreate Live!

• Onderwerpen: Wegwijs door Mac OSX

Finder: Afgekapte bestandsnamen
Grootte van de toolbar aanpassen
Een slideshow starten met QuickLook
OS X Finder: Vreemd alias gedrag…
Toetsen voor navigatie door tekst en selectie van tekst
Extra klembord functionaliteit: Ctrl-K en Ctrl-Y
Kleuren picken en favoriete kleuren bewaren
Speciale tekens venster in Mac OS X
Zoekcriteria gebruiken in Spotlight
Zijn je wijzigingen in een document opgeslagen?

• Onderwerpen: OS X voor gevorderden

Finder: Icoon info tekst aanpassen
Extra locaties toevoegen aan iMovie ‘09
De OS X welkomst video terugvinden
Highlight een Stack
Je Mac vergrendelen met een toets combinatie
Een reeks bestanden hernoemen met Automator

Een sfeer impressie :)Reacties


 • Henri

  9 mei 2010 om 9:55

  Hoi Richard,

  Gisteren ademloos naar je zitten luisteren bij beide ochtendsessies. We zaten gelukkig eerste rij en konden je prima volgen!

  Gezien de drukte was ik niet in staat ‘mijn’ twee vragen te stellen:
  1) Kun je OSX dusdanig configureren dat bij een copy/paste actie met tekst er GEEN enkele opmaak wordt meegenomen? Zelfs de bij sommige pakketten aanwezige ‘paste and match style’ neemt soms nog opmaak ‘rommel’ mee. Als je veel met websites werkt (bouw) wordt je er tureluurs van. Textedit als tussenstop werkt wel, maar is omslachtig.

  2) Kun je OSX op een of andere manier de inhoud van mappen mergen ipv replacen? Bv: ik heb een map bron met daarin map X, en een map doel met daarin map X. Nou wil ik in doel/X de inhoud van bron/X toevoegen, inclusief eventueel aanwezige submappen. Wat in doel/X staat moet uiteraard bewaard blijven, alleen bestanden met dezelfde bestanden een nieuwere datum in doel/X moeten worden overschreven. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel?

  Dank!!! Henri

 • Seesharp

  9 mei 2010 om 10:50

  Hoi Henry, ik heb wel een oplossing voor jou twee vragen.

  1. Er is een sneltoets om te plakken waarmee de opmaak van de bron niet mee gaat, maar wordt aangepast aan de tekst waar deze in wordt geplakt. Dit is cmd + alt + shift + V. Een draak van een combinatie, maar goed, ik heb het niet verzonnen. Ik ben niet op de hoogte van een instelling ergens in Mac OS waarmee dit altijd gedaan wordt met gewoon cmd + V.

  2. Naar mijn weten is het niet mogelijk een map naar een andere map te slepen en dan de inhoud samen te voegen. War je dan moet doen is de map waarvan je de inhoud wil toevoegen aan een andere map openen, cmd + A indrukken op alle bestanden te selecteren, en dan zo alles naar de nieuwe map slepen. Nadat bestanden zijn gekopieerd kun je de eerdere map (die nu waarschijnlijk leeg is) verwijderen.

 • Marvin Sutherland

  9 mei 2010 om 12:51

  Gisteren genoten van je workshop. Helaas was het warme (en voor mij) heel druk. misschien een “missing” workshop Mac

  Mijn vragen:
  1. ik maak veel video-opnames en wil deze bij het inlezen op mijn externe harde schijf zetten. Imovie geeft alleen de mogelijkheden om op mijn interne harde schijf te bewaren. Zie ik iets over het hoofd?
  2. Vanaf een harde schijf werken, levert diet snelheidsproblemen op?

  hartelijke groet
  Marvin

 • Gerard Caous

  10 mei 2010 om 12:08

  Hallo Richard,
  Ook ik heb je sessies zaterdag bij gewoond en was voor mij leerzaam. Ik ben 2 jaar geleden overgestapt op een MacBook. De reden, ik was Windows zat. Vorige week heb ik Aperture 3 gedownload (probeer versie) en daarna geïnstalleerd. Daarna gebeurde er iets wat ik niet verwacht had. Ik kon bijna geen map meer openen zonder een foutmelding. Ik heb van alles geprobeerd maar kreeg het niet voor elkaar alles in orde te krijgen ook niet met Time Machine. Ik heb alles toen van mijn MacBook afgehaald en op nieuw alles geïnstalleerd. Alles naar wens nu. Je zult zeggen wat is het probleem. Ik ben vergeten bij de thuismap mijn naam te zetten tijdens de installatie en nu staat daar een nummer van 11 karakters. Dat wil ik veranderen in mijn naam maar dat lukt mij van geen kanten en vraag mij af of dit mogelijk is. Kun jij mij helpen????

 • sellis

  10 mei 2010 om 13:31

  Prima sessie. Jammer dat het zo druk was en geen stem versterking. Iets voor de organisatie van volgend jaar. Dank in ieder geval voor de zinvolle tips en trucs

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!