1 januari 2010

Extra locaties toevoegen aan iMovie ’09

In iMovie '09 is het mogelijk om een wereldkaart toe te voegen aan je video project. Op deze wereldkaart kan je een locatie of traject aangeven waarop wordt ingezoomd tijdens de animatie. De locaties die je hiervoor kunt kiezen zijn echter beperkt tot luchthavens, grote steden en bijzondere plaatsen.

Een wereldstad als Veldhoven is bijvoorbeeld niet terug te vinden in de lijst. Door middel van de onderstaande instructies kan je zelf extra locaties toe voegen aan de standaard lijst.

Sluit iMovie '09 af als deze actief is en ga in Finder naar de map ~\Programma's, control+klik op iMovie.app en selecteer in het contextmenu de optie "Toon pakketinhoud". In het nieuw geopende Finder venster open je de map ContentsResources en dubbelklik je op het bestand WorldLocations.txt.

In Teksteditor wordt nu de standaard lijst met locaties geopend. Onderaan deze lijst kan je nieuwe locaties toevoegen, let op dat je hierbij de volgende opmaak gebruikt:

plaats[tab]regio[tab]land[tab]breedtegraad,lengtegraad

WorldLocations-vhv-1

Als je bijvoorbeeld Veldhoven wilt toevoegen dan typ je:

Veldhoven[tab]NB[tab]Nederland[tab]51.421308,5.403613

Als je geen regio of land wilt invullen dan kan je deze leeg laten maar dien je wel de tab te gebruiken. De breedtegraad en lengtegraad van locaties kan je eenvoudig achterhalen doormiddel van Wikipedia of Google Earth.

Locatie kiezen-1

Nadat je de locaties hebt toegevoegd bewaar je het bestand en herstart je iMovie '09. De nieuw toegevoegde locaties kan je vanaf nu selecteren in de lijst van beschikbare locaties. Wanneer een nieuwe locatie niet juist op de wereldbol wordt weergegeven dan heb je waarschijnlijk een tab vergeten of de verkeerde coördinaten ingevuld.

Een voorbeeldje hoe de wereldkaart feature in iMovie '09 eruit ziet:Reacties


 • Ronald

  1 januari 2010 om 12:22

  Mooie tip, ik vroeg mij al een tijdje af hoe dat viel in te stellen.

  Weet iemand of het misschien ook mogelijk is om eigen kaarten toe te voegen. Als je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Utrecht wilt gaan dan zijn dat een paar stippen op de wereldbol. Ik zou liever een vergrote map willen zien van het gebied tussen Amsterdam en Utrecht en vervolgens de lijn tussen de steden.

 • Kees Groenland

  1 januari 2010 om 17:06

  Het antwoord op de vraag van Ronald om een vergrote map kan gevonden worden binnen iMovie 09 zelf. Ik heb dat gedaan voor de afstand Schiphol Berlijn door gebruik te maken van de mogelijkheid om een uitsnede te maken via het teken direct links naast de i om het informatievenster (inspector) te openen

 • Jur

  6 januari 2010 om 8:41

  Goede tip, helaas werkt ie niet in iPhoto. (Logisch wellicht omdat iPhoto gebruikt maakt van Google maar menig straat wordt niet in de juiste provincie wordt weergegeven)

 • Robert Schlingmann

  9 mei 2010 om 11:18

  In iWeb heb je de mogelijkheid om, nadat je een site hebt gepubliceerd, een e-mail te sturen naar bezoekers van je site, met de mededeling dat deze is bijgewerkt. Nu wil ik graag de standaard tekst van deze mail aanpassen. Dat kan uiteraard in Mail voor dat je de mail verstuurd maar ik wil eigenlijk dat hij standaard een andere tekst heeft. Is dit op dezelfde manier aan te passen als ook bovenstaande wijziging in iMovie? Of gaat dit op een andere manier. Weet iemand wel bestand dan aangepast moet worden?

 • Max

  10 mei 2010 om 13:54

  Is er wel een mogelijkheid om iets dergelijks als dit in iPhoto te doen? Ik kan deze .txt file inderdaad niet vinden.

 • Eline

  22 augustus 2011 om 13:21

  Mij lukt het om het bestand te vinden, maar niet te bewerken…
  bovenaan de .txt file staat dat het bestand beveiligd is.
  Geen idee hoe ik dit moet veranderen.. Als ik wil typen onderaan het bestand
  vraagt ie of ik een kopie wil maken van het bestand, die kan ik wel bewerken maar dan is de plaats natuurlijk niet toegevoegd aan iMovie..
  Is er een mogelijkheid om de file onbeveiligd te maken?

 • Tiny

  17 september 2013 om 11:29

  Eline, je vraag is van 2011. Is er inmiddels al een oplossing gevonden, want ik heb hetzelfde probleem. De file is nog steeds beveiligd.

 • Katinka

  11 november 2013 om 15:19

  Weet iemand inderdaad hoe je dit bestand onbeveiligd kan maken? Zo vervelend dat het toevoegen niet lukt nu

Een reactie toevoegen: