3 januari 2010

Exif UnTrasher: Herstellen verloren digitale foto’s

Bijna iedereen is het waarschijnlijk wel eens overkomen per ongeluk wis je foto's van je digitale camera of erger nog je drukt per ongeluk op de knop 'formateren'. Op het internet zijn er veel programma's beschikbaar die je kunnen helpen om verwijderde foto's op een memory card te herstellen.

De prijzen van deze programma's verschillen, van enkele tientallen tot honderden euro's. In principe doen deze programma's allemaal het zelfde. Ze gaan in de bestandsstructuur van de memory card op zoek naar mogelijk verwijderde bestanden. Wanneer je een foto verwijderd van je memory card dan blijft deze gewoon op de memory card aanwezig. Er wordt alleen een markering bij de bestandsnaam geplaatst waarmee wordt aangegeven dat de schrijfruimte die het bestand in beslag neemt opnieuw kan worden gebruikt als dat nodig is.

Wanneer je dus per ongeluk foto's verwijderd dan is het verstandig om de memory card direct te verwijderen uit je foto camera. Dit vergroot de kans dat je alle verwijderde foto's kan herstellen.

Een gratis programma dat je kan helpen om verwijderde foto's terug te halen is Exif UnTrasher, het werkt prima en geeft hele goede resultaten. Belangrijk is wel dat je de memory card aansluit op je Mac met een cardreader. Niet alle digitale foto's camera's mounten namelijk via een USB kabel als een volume op je Mac.

De werking is simpel, start het programma en selecteer het volume (memory card) waarvan je bestanden wilt herstellen. Het programma maakt in eerste instantie een kopie van je memory card in DMG formaat op je. Na voltooing hiervan wordt de DMG onderzocht op verwijderde bestanden en heb je mogelijk om deze selectief te herstellen.

Exif UnTrasher is een simpel programma die op eenvoudige wijze een hoop leed kan besparen.

Het programma is ontwikkeld door Carsten Blüm en kan je gratis downloaden op:

http://www.bluem.net/en/mac/exif-untrasher/Reacties


 • Ruben

  3 januari 2010 om 13:36

  Handige tip, je weet maar nooit.
  Het zal je maar gebeuren en dan is het maar zoeken naar een tool.

  Dank u!

 • jeroen

  3 januari 2010 om 21:41

  ik zie een omschrijving van het programma, maar heb je het ook getest en wat zijn je ervaringen?

 • Alexandra

  28 mei 2011 om 19:13

  Hoi, ik heb per ongeluk een dierbare foto verwijderd van mijn i-phone 4..Weet iemand een oplossing??

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!