31 december 2009

OS X: Kleuren picken en favoriete kleuren bewaren

Kleuren

In iedere OS X applicatie heb je de beschikking over het kleuren venster, deze is terug te vinden in het menu OpmaakLettertypeToon kleuren. Je kan hiervoor ook gebruik maken van de toets combinatie cmd⌘ + shift⇧ + C.

In het kleurenvenster kan je met behulp van het vergrootglas een kleur van je scherm 'picken'. Door op de kleuren 'picker' knop (1) te klikken veranderd de muis in een vergrootglas (2). Met dit vergrootglas kan je een kleur die voorkomt op je scherm selecteren, deze wordt hierdoor automatisch de geselecteerde kleur binnen het kleurenpalet.

Kleuren-picken-1

Wanneer je in OS X een kleur hebt gekozen voor een font of een object in bijvoorbeeld Pages dan is het mogelijk om deze kleur als favoriete kleur te bewaren.

kleurenfavorieten

Een groot voordeel van kleuren bewaren als favorieten is dat je ze weer heel gemakkelijk kunt terugvinden wanneer je ze nogmaals wilt gebruiken in een document. Dit kan uitermate handig zijn als je in een bedrijf werkt waar "Corperate" kleuren worden gebruikt.

Selecteer in het kleurenvenster de gewenste kleur uit het OS X kleurenpallet die wilt toevoegen als kleur favoriet. Wanneer je de gewenste kleur hebt geselecteerd sleep je de kleur uit de horizontale kleurenbalk (2) naar één van de kleur containers (3) onder in het kleuren venster. Vanaf nu kan je de kleur kiezen door simpelweg op de kleur container te klikken.

Onder de kleurenbalk bevindt zich in het midden een ‘bolletje’. Als je deze met je muis naar beneden trekt, heb je de beschikking over meerdere vakjes om je favorieten op te slaan.

De favorieten kleuren toegevoegd aan het kleuren venster kunnen overal in OS X worden gebruikt, dus niet alleen als font kleur maar ook bijvoorbeeld in de iWork applicaties om een object van kleur te voorzien.

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


 • Wilfred

  31 december 2009 om 10:33

  In het derde ‘tabblad’ van het kleuren-venster zit ook nog een optie voor het opslaan!

  Ga naar het derde ‘tabblad’. Klik op het ‘tandwielletje’ naast ‘Palet: ‘. Kies ‘Nieuw’. Door op de ‘+’ links onderaan te klikken voeg je de kleur toe in de geselecteerde pallet.

 • Reinder Sierksma

  2 januari 2010 om 15:49

  Let op:
  kleine “type”fout: Corperate moet zijn Corporate.

  Verder een prima site!

  reinder

 • Bert

  12 januari 2010 om 10:58

  Is het ook mogelijk om de “favorieten” te delen en/of door te sturen naar andere macs

 • MARIONPatton30

  19 juli 2010 om 2:49

  I would like to propose not to hold back until you earn big sum of cash to buy goods! You can take the personal loans or just short term loan and feel yourself fine

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!