2 november 2009

Extra klembord functionaliteit: Ctrl-K en Ctrl-Y

toetscombinaties

In OS X heb je naast de standaard klembord functie's kopiƫren, knippen en plakken ook nog de beschikking over een tweede klembord functie. Deze klembord functies zijn in de Unix/Linux wereld beter bekent als Kill en Yank.

Door gebruik te maken van de toets combinatie Control-K (Kill) wordt alle tekst vanaf de huidige cursor positie tot het einde van de paragraaf naar een tweede klembord gekopieerd en verwijderd. Het handige hierbij is dat dit geen enkel effect heeft op het reguliere klemboard.

Om de ge-kill-de tekst weer te plakken maak je gebruik van Control-Y (Yank). Kortom de toets combinatie Control-K en Control-Y zijn ontzettend handig wanneer je eenvoudig stukken tekst wilt verplaatsen.

De Kill en Yank feature werkt alleen in bewerkbare tekst en dus niet op webpagina's, pdf bestanden of andere statische tekst.Reacties


 • DEMON

  2 november 2009 om 18:42

  Nu nog knippen en plakken voor Finder. Command – X verplaatst het bestand naar de prullenbak. Weer eens wat anders dan Command – Backspace ;)

 • wappie

  3 november 2009 om 19:36

  Handige tip! Vreemd genoeg nog nooit van gehoord…
  Jammer dat het niet met files werkt in de finder – sowieso vaag dat Apple-X en Apple-V niet bruikbaar is in de finder, dat is echt zo’n enorme tijdsbespaarder.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!