25 april 2010

OS X Finder: Vreemd alias gedrag…

Speciaal voor de echte Mac Geeks dit keer een hele bijzondere tip, alhoewel tip ?! Mac OS X bevat een groot aantal features die zeer goed zijn verborgen voor de standaard gebruikers. De meeste van dit soort verborgen features kom je vaak per toeval tegen.

Deze week maakte ik drie aliassen aan voor een bepaald bestand en toen viel mij iets heel bijzonders op. Wanneer je namelijk meerdere aliassen van het zelfde bestand maakt met de toets combinatie cmd⌘ + L dan zal je zien dat de kleuren van de iconen veranderen door een overbelichting (exposure) effect.

Het is hierbij de vraag of dit een verborgen feature is of een bug in Mac OS X 10.6.3(?). Wanneer je de alias bestanden in lijstweergave bekijkt dan zie je ook dat de bestandsgrootte afneemt bij ieder nieuw aangemaakt alias bestand. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door het feit dat bij ieder nieuw icoon details in de afbeelding verdwijnen.

Naar alle waarschijnlijk wordt in plaats van het originele icon door Mac OS X het vorige gemaakte alias (cache) icon gebruikt. Het pijl symbool dat standaard aan een alias icon wordt toegevoegd heeft geen last van het overbelichting (exposure) effect.

Echt nuttig is deze tip natuurlijk niet, maar je weet nu wel iets van Mac OS X wat maar heel weinig andere gebruikers weten! Leuke tip voor een spelletje Mac-Trivia :)Reacties


 • Lucas

  25 april 2010 om 9:44

  Heb ’t hier niet (10.5.8)

 • Remko

  25 april 2010 om 9:53

  Zie ook:
  http://mac.finerthinsin.com/2010/04/09/finder-sepia-tints-successive-generations-of-alias-icons/
  Kennelijk per geval net iets verschillend :)

 • iSite

  25 april 2010 om 10:50

  Best wel grappig.
  Volgens mij is het een bug, maar ja, je weet maar nooit…

 • Funske

  25 april 2010 om 11:14

  Nadat je een bestand hebt geselecteerd en dan cmd⌘ + L, wordt meteen deze alias geselecteerd. Als je daarna weer cmd⌘ + L doet wil je dus een alias maken van die alias. Als je op deze manier 10 aliassen hebt aangemaakt, dan zal het ook 10 keer zolang duren voordat het origineel wordt geopend. Want door het opstarten van alias 10 wordt alias 9 opgestart, die op zijn beurt weer alias 8 opstart, etc…….
  Dus echt vreemd gedrag vind ik het niet.

 • Rob Vermeulen

  25 april 2010 om 11:53

  Het gebeurt inderdaad alleen als je aliassen van aliassen maakt, en niet bij meedere aliassen die rechtstreeks naar hetzelfde bestand wijzen. Misschien is het een subtiele waarschuwing dat je niet handig bezig bent.
  Het fade-gedrag was trouwens ook al opgemerkt op OSXdaily en Finer Things in Mac.

 • Nuяb

  25 april 2010 om 15:48

  Wat kom ik hier toch geinige dingen tegen!
  DANK, DANK & DANK!

 • Henno

  25 april 2010 om 17:04

  de inkt raakt op, lijkt me duidelijk!

Een reactie toevoegen: