25 april 2010

iPad: De App Store applicatie en iTunes accounts

De iPad komt officieel eind mei naar Europa, althans in de grotere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje. Wanneer Nederland en België aan de beurt komen is nog steeds niet bekend gemaakt, persoonlijk verwacht ik dat dit wel eens september kan gaan worden. Maar laten we hopen dat hij eerder beschikbaar komt.

Zeer regelmatig krijg ik van apple tips bezoekers de vraag of ze hun Nederlands iTunes account kunnen gebruiken op een uit Amerika geïmporteerde iPad. Het antwoord hierop is JA! Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Vanwege regelgeving en auteursrechten heeft Apple er voor gekozen om per land een eigen iTunes Store in te richten. Een Nederlands iTunes Store account kan je alleen maar aanmaken als je ook daadwerkelijk in Nederland woont, dat zelfde geld voor alle andere landen. Het aanbod van muziek, films en applicaties verschilt per land waarbij de Amerikaans iTunes Store het meeste aanbod heeft. Zo kan je daar bijvoorbeeld films huren en televisie series kopen iets wat in bijna geen enkel Europees land op dit moment mogelijk is.

Wanneer je een iPad uit Amerika importeert dan kan je die gewoon zonder enig probleem gebruiken. De iPad is zelfs voorzien van een Nederlandse interface en je dient bij de eerste keer synchroniseren met iTunes een Nederlandstalige gebruikersovereenkomst te accepteren.

De meeste iTunes gebruikers in Nederland hebben vanzelfsprekend een Nederlands iTunes account, applicaties en andere media die je hebt gekocht in de Nederlandse iTunes store kan je zonder problemen synchroniseren met de iPad. Dit betekent dus dat je alle iPhone applicaties ook direct kan gebruiken op je iPad. Mocht je naast een Nederlands account ook in het bezit zijn van een Amerikaans account dan worden ook deze applicaties samen met je Nederlandse aankopen zonder enig probleem gesynchroniseerd.

Een klein nadeel van meerdere iTunes accounts is het updaten van applicaties, je kan applicaties alleen maar updaten met het account waarmee deze zijn aangekocht. Je zal dus moeten switchen tussen je accounts om al je applicaties up to date te houden.

Wanneer je de App Store applicatie op de iPad wilt gebruiken met een Nederlands iTunes account dan krijg je de melding “De App Store wordt niet ondersteund in dit land.”. Apple heeft de App Store alleen nog maar vrijgegeven voor Amerikaanse accounts. Dit betekent dus dat je met een Nederlands account geen app’s kunt kopen met behulp van de iPad. Via iTunes gaat dit echter zonder problemen! Wanneer je dus een iPad app wilt aanschaffen met een Nederlands account dan moet je dit doen met behulp iTunes op je Mac (of Wintendo) en daarna deze synchroniseren met je iPad. Dit ‘probleem’ zal vanzelf verdwijnen wanneer de iPad officieel in Nederland verkrijgbaar is.

Zoals eerder genoemd bezit de Amerikaanse iTunes store veel meer content dan alle andere lokale versies. Zo zal je op dit moment iBooks en de iWork applicaties alleen maar terug vinden in de Amerikaanse variant.

Je kan als Nederlander een Amerikaans account aanmaken met ‘fake’ adres gegevens of een MyUS adres. Zie hiervoor ons eerder artikel: Een Amerikaans iTunes account aanmaken, Je kan in de Amerikaanse iTunes store betalen door middel van gift cards die op verschillende websites worden verkocht.

Persoonlijk gebruik in iTunes een Nederlands account en op mijn iPad gebruik een Amerikaans account. Hierdoor kan ik ook eenvoudiger de updates van applicaties uitvoeren.Reacties


 • maclover

  25 april 2010 om 14:11

  Zo doe ik het ook precies :)

  Soms wel lastig, als je apps wil updaten moet je opnieuw in- en uitloggen per account in iTunes.

 • Nuяb

  25 april 2010 om 18:00

  Wintendo!

 • Jurgen

  29 april 2010 om 14:10

  Hoi,

  Kan me iemand zeggen via welke website je best een iPad kunt kopen? Ik veronderstel dat ik dit niet zomaar kan doen op de US Site van Apple?

  Thanks!

 • Toine

  2 mei 2010 om 3:20

  Hi, heb zojuist een iPad gekocht in de US. Volgens de methode met een US account en een giftcard kan ik nu in de US store, waar ik de iBook app heb gedownload. Ik kan alleen geen boeken kopen (geeft een melding dat de verbinding met de iTunes store is mislukt)… hebben jullie het wel aan de praat of doe ik wat verkeerd? Kan je eigenlijk boeken via iTunes kopen en dan synchroniseren (zoals bij de apps)?
  Dank

 • Richard

  10 mei 2010 om 0:22

  Ook ik heb hetzelfd probleem met de Ibook app. Ook bij mijkomt de tekst “verbinding met Itunes Store mislukt”. Weet iemand hier al een oplossing voor?? .Ik wil graag een boek gaan bestellen.
  Ik hoor het graag.

  Thanks

 • richard

  25 mei 2010 om 20:33

  Ik krijg sinds kort telkens de message “itunes terms and conditions have changed“ op mijn ipad zodra ik via mijn amerikaanse apple account een applicatie wil downloaden.
  In de daarop volgende tekst staat vermeld dat alleen dat je apps etc mag downloaden als je in de US woont.
  Zijn er meer mensen met dit probleem en weet iemand of je toch apps kan downloaden zonder dat mijn amerikaanse account opgeheven wordt.

  Hoor graag hierover.

  Thanks

 • Sanne

  13 juni 2011 om 13:22

  Hallo allemaal,
  ik heb een probleempje/vraagje:
  Als ik een account bij game center aanmaak en dan apps wil downloaden, zegt de iPad dat mijn account niet bij iTunes is gebruikt dus dat ik geen apps kan downloaden. Wat moet ik nou doen?

  Groetjes Sanne

 • Hagedoorn

  24 juni 2011 om 14:56

  Help, als ik mijn iPad 2 synchroniseer met iTunes dan krijg ik als die bij foto’s is, de waarschuwing dat mijn iPad niet gesychr. kan worden. Het vereiste bestand ontbreekt. Hij heeft het steeds wel goed gedaan en opeens deze waarschuwing, alles opnieuw geinstall. maar helaas het blijft zo. Wie o wie heeft er een oplossing voor mij. En alvast weer bedankt voorde moeite.

  met vriendelijke groet,

  Harrie

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!