21 februari 2010

Toetsen voor navigatie door tekst en selectie van tekst

Wanneer je op je Mac aan het werken in een tekstbewerking applicatie (Teksteditor, Pages, etc) dan heb je enkele handige toets combinaties tot je beschikking om snel door de tekst te navigeren. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte toetscombinaties en hoe je snel tekst kan selecteren met de muis.

Al je een woord of alinea wilt selecteren dan kan je dit het makkelijkst doen met behulp van je muis. Door te dubbelklikken op een woord wordt deze geheel geselecteerd. Door driemaal op een woord te klikken in een alinea wordt de gehele alinea in één keer geselecteerd.

Met behulp van alt⌥ + pijltoets links/rechts kan je springen naar het vorige of het volgende woord in je tekst. Dit is handig om terug te springen naar een woord dat fout is geschreven zonder daarbij de muis te moeten gebruiken.

cmd⌘ + pijltoets links/rechts is een handige toets combinatie naar het begin of het einde van een regel te springen.

De combinatie alt⌥ + pijltoets omhoog/omlaag kan je gebruiken om naar het begin/eind van een alinea te springen.

alt⌥ + delete geeft je de mogelijkheid om het laatste getypte woord te verwijderen. Als je aan deze toets combinatie de fn-toets toevoegt dan kan je het volgende woord in een zin verwijderen.

Wanneer je veel met tekst werkt en deze toetscombinaties kan onthouden, dan zal je merken dat ze heel erg handig zijn.Reacties


 • Marco

  21 februari 2010 om 11:26

  Jammer is alleen dat deze combinaties in bv OpenOffice of in een webbrowser zoals FireFox tekstinvoerveld anders werken.

  cmd⌘+pijltoets links is in FireFox een webbladzijde terug!

  Een tip om dit allemaal gelijk te zetten is misschien een goed idee!

 • oli4

  21 februari 2010 om 13:50

  Selecteren vind ik het makkelijkst met shift⇧ + pijltoets links/rechts/boven/onder

 • oli4

  21 februari 2010 om 13:57

  @ Marco: bij mij is in Firefox cmd⌘ + [ een pagina terug. En anders kan je dit veranderen in Systeemvoorkeuren / Toetsenbord / Toetscombinaties en dan bij Programma’s een nieuwe aanmaken.

 • dyn

  21 februari 2010 om 15:39

  @ Marco: dat klopt en juist om die reden gebruiken ik meestal de UNIX manier van navigeren. Een ctrl-a is naar het begin van de regel en een ctrl-e is naar het einde van de regel. Dat werkt vaak een stuk beter hoewel sommige forums nog wel eens roet in het eten gooien omdat ze shortcut keys gebruiken voor bepaalde functionaliteit (m.a.w. je hebt overlap). Zoals oli4 zegt kun je ook de toetsen in Firefox aanpassen maar die tip werkt niet per definitie voor andere applicaties. Het gebruik van ctrl- en ctrl-e aanleren is uiteindelijk een betere optie.

 • Michel

  26 februari 2010 om 5:36

  Bedankt voor deze tips. Weet een van jullie wellicht de toetscombi om in Office een hele pagina naar voor of achter te springen? Dat is een van de weinige zaken die ik mis sinds mijn overstap naar de Mac.

 • Michel

  26 februari 2010 om 5:46

  … sorry, moet nog wat toevoegen; ik werk op een macbook pro. Daar zitten dus ook geen page up, page down etc. toetsen op. Dat maakt het volgens mij nog wat extra lastig. Of niet? ;-)

Een reactie toevoegen: