12 januari 2011

Bestanden hernoemen met Automator

Wanneer je een groot aantal foto's in een map heb opgeslagen met verschillende namen dan kan je automator gebruiken om deze eenvoudig en snel te hernoemen. Het maakt hierbij niet uit of je dit op vijf of honderden foto's wilt uitvoeren, Automator lost dit vlekkeloos en vakkundig voor je op.

Start Automator en kies ervoor om een nieuwe Takenreeks aan te maken. In de bibliotheek kolom selecteer je 'bestanden en mappen' in de rechterkolom selecteer je 'Vraag om Finder-onderdelen' sleep deze actie in de takenreeks (1). Activeer in deze actie de optie 'Sta meerdere selecties toe' (2).

Voeg nu uit de categorie 'bestanden en mappen' de taak 'Wijzig naam Finder-onderdelen' toe aan de takenreeks (3). Bij het toevoegen van deze taak verschijnt er een venster waarin wordt gevraagd of je de originele bestanden wilt bewaren. Kies 'voeg niet toe' om de originele bestanden niet te bewaren.

In de toegevoegde taak kan je nu kiezen hoe je de bestanden wilt hernoemen. In het onderstaande voorbeeld kiezen we voor 'Maak opeenvolgend' (4) met een nieuwe naam 'foto' (5), beginnend bij 100 (6) en we maken alle cijfers vier nummers lang (7).

Bij voorbeeld wordt een voorbeeld weergegeven hoe de uiteindelijke bestandsnamen er uit komen te zien. Wanneer je tevreden bent over het resultaat dan kan je de Automator takenreeks uitvoeren met de 'Voer uit' knop rechts boven in Automator venster.

Na het uitvoeren selecteer je alle bestanden die je wilt hernoemen (cmd+a), bevestig dit met de knop 'Kies' en automatisch worden nu alle bestanden hernoemd.Reacties


 • Sander

  12 januari 2011 om 10:44

  Mooie tip en wel vaker van gehoord/gelezen.
  Maar ik gebruik nu iets meer dan een jaar Mac OS X en ik snap niet dat dit geen ingebouwde functie is dat als je meerdere bestanden selecteerd je de optie hebt om deze te hernoemen!
  Het gebeurd toch regelmatig dat dit voorkomt en dan moet je dus elke x een automator script maken? En iedereen zegt dat dit handig is maar dat is toch gewoon veel meer werk voor wat hernoemen?
  Ik heb er nu een programmatie opstaan om te hernoemen. Veel makkelijker vindt ik!

  Maar als iemand mij kan uitliggen wat aan de automator manier nou zou handig is en geweldig is leg het asjeblieft uit :)!! Wil het wel graag weten !!

  Gr. Sander

 • Rogier

  12 januari 2011 om 13:53

  Het eerste onderdeel kun je ook vervangen door “Ontvangt geselecteerde bestanden in Finder” (“Get Selected Items” in het Engels).

  In het tweede onderdeel kun je bij opties een vinkje plaatsen bij “Toon deze taak wanneer takenreeks wordt uitgevoerd”.

  Opslaan als plug-in voor Finder (of in 10.6 als service) en het is beschikbaar in het contextmenu.

 • Robert

  12 januari 2011 om 14:13

  @sander sla het script op en roep het de volgende keer op.
  Automator is uitgebreid en met een progje ben je afhankelijk van de creativiteit van de maker. Lees instellingen en mogelijkheden

  Allebei is handig, aan jou de keus

 • Peter de Groot

  22 mei 2011 om 14:07

  @Rogier
  Ik kan in de automatorreeks niet de door jou genoemde opdracht (Ontvangt …) en de mogelijkheid om het op te slaan als service in het context menu.
  Kun je me op weg helpen.

  Het lijkt me juist handig om deze opdracht in het contextmenu te plaatsen.

 • Rob Harting

  2 juni 2012 om 11:11

  Is het ook mogelijk om hem onder de rechte muis klik te plaatsen?

 • Gaby

  2 oktober 2013 om 12:57

  Is het niet gewoon mogelijk om bestanden te selecteren en dan onder de rechtermuisknop iets aan te klikken herbenoem alle geselecteerde bestanden??
  Dit is echt een gedoe! Vooral als je veel bestanden (bv foto’s) wil opruimen!! Alles bevalt me aan m’n nieuwe MacBook maar dit is echt een gigantische misser!
  Bestanden hernoemen moet toch echt makkelijker kunnen!

 • Margot

  17 november 2013 om 11:35

  Vóór de laatste update kon hij wel onder de rechtermuisknop!
  Iemand had dit voor mij gedaan maar nu werkt het niet meer.
  Balen

 • Nina

  1 januari 2014 om 17:16

  Ik heb de instructies gevolgd bovenin, en het werkt. Maar ik ben het er zeker mee eens dat dit makkelijk moet kunnen. Deze actie wil je vanuit de map uitvoeren waarin je de bestanden wilt hernoemen, en niet vanuit een programma waar deze regel in geschreven staat.

  @ Rogier,
  De tip die je schrijft, lijkt me echt perfect. Het enige is dat ik niet kan ontdekken hoe je dat voor elkaar krijgt. Kan je mij hier verder mee helpen?

  Groeten, Nina

 • André

  4 januari 2014 om 12:54

  Kijk eens naar dit filmpje op youtube, staat aardig instructie hoe je autimator standaard kunt gebruiken onder de rechtermuistoets.

 • Edwin

  26 maart 2014 om 16:26

  Waarom kan je niet zelf kiezen in welke volgorde je foto’s hernoemt.
  Ik wil de oudste foto met nr 1 laten beginnen maar op een of andere manier gaat dat niet.
  Misschien dat iemand het wel voor elkaar heeft gekregen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!