25 december 2009

Finder: Afgekapte bestandsnamen

finder-png

Wanneer je met OS X Finder werkt in de kolomweergave (1), dan zal je merken dat lange bestandsnamen worden afgekapt omdat deze niet volledig in de kolommen passen.

Als de bestandsnamen in een map niet op elkaar lijken, dan is het waarschijnlijk geen probleem dat de namen worden afgekapt.

Als er echter meerdere bestanden in een map aanwezig zijn die beginnen met dezelfde karakter reeks dan wordt het een stuk moeilijker om deze bestanden van elkaar te kunnen onderscheiden.

In het onderstaande voorbeeld is bijvoorbeeld "iCreate Magazine 11 tips.docx" niet van "iCreate Magazine 12 tips.docx" te onderscheiden

Dit "probleem" is redelijk snel te verhelpen door te dubbelklikken op de kleine tab (3) rechts onder in de kolom waar de bestanden zich in bevinden. Het dubbelklikken op de tab past automatisch de kolombreedte dusdanig aan zodat de bestandsnamen er volledig in passen (4).

bestandsnamen afkappen

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


 • Nikola

  25 december 2009 om 11:03

  is het mogelijk dat ie het finder venster altijd met aangepaste kollomen opent ?

 • godfried

  25 december 2009 om 13:57

  Je kunt de standaard kolombreedte aanpassen door een finder window te openen en terwijl je de option-toets ingedrukt houdt de kolom breder of smaller te slepen. Als je nu de finder sluit en opnieuw opent zal deze de nieuwe breedte aanhouden. Ik vind de kolombreedte standaard veel te smal dus heb hem standaard op bijna de dubbele breedte staan.

 • Alex

  27 december 2009 om 13:21

  Godfried bedankt voor deze supertip, hoef ik eindelijk niet elke keer kolombreedte aan te passen.

 • Vincent

  20 juni 2010 om 14:49

  Wow Godfried, mijn dank. Ik heb net mijn Mac een weekje en was hem al bijna weer aan het inpakken wegens frustratie, o.a. door dit.

  Nu nog die achterlijke kleine lettertjes zien te vergroten zonder webpagina’s overhoop te gooien dan wel korrelige letters te krijgen, en misschien geef ik hem nog een kans.

  Groet,

  Vincent

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!