25 januari 2010

Finder: Icoon info tekst aanpassen

In OS X Finder is het mogelijk om extra informatie onder de iconen toe te voegen. Dit doe je door middel van de Finder menu optie: Weergave ▸ Toon weergave opties... of met behulp van de toets combinatie cmd ⌘ + J. In het venster dat verschijnt activeer je de optie "Toon info onderdeel".

Nadat je de optie hebt ingeschakeld verschijnt de extra informatie direct onder de iconen.

Zoals je hieronder kunt zien wordt bij de harddisk de informatie tekst ingekort door middel van "..." dit gebeurt bij bepaalde combinaties van symboolgrootte, rasterafstand en tekstgrootte. Hierdoor is niet te zien hoeveel diskruimte er nog beschikbaar is op het volume "Macintosh HD". Wanneer je het icoon groter maakt staat er namelijk "199.71 32,9GB Vrij" onder het icoon.

Je kan de totale en beschikbare ruimte toch volledig weergeven onder de iconen door het bestand Localizable.strings aan te passen in de Finder.app. Het verwijderen van het woord "Vrij" geeft je in de meeste gevallen voldoende ruimte om onder het icoon de volledige informatie weer te geven.

Let op! Volg de onderstaande procedure alleen als je weet waarmee je bezig bent. Wanneer je een fout maakt in het wijzigen van systeembestanden kan dit leiden tot een volledige herinstallatie van je Mac!

1. Open een nieuwe OS X Terminal sessie.
2. Typ de onderstaande twee commando’s:

cd /System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/Resources/Dutch.lproj/
sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit Localizable.strings

Er wordt gevraagd om je autoriseren met je wachtwoord. Hierna wordt Tekstedit automatisch opgestart met de juiste beheerdersrechten om de aanpassing mogelijk te maken.

3. Ga in het tekst bestand op zoek naar de regel:

"IV9" = ", ^0 Vrij";

4. Wijzig deze code regel in:

"IV9" = ", ^0";

5. Sla de wijzigingen op en sluit de teksteditor af.

6. Om de aanpassing actief te maken dien je de OS X Finder te herstarten, dit doe je met het commando:

killall Finder

Wanneer Finder is herstart zal je zien dat "Vrij" is verdwenen onder het icoon en dat zowel de grootte van de hardisk als de beschikbare ruimte volledig wordt weergegeven onder het icoonReacties


 • Chantal

  25 januari 2010 om 9:26

  Bij mij staan er nog steeds puntjes :-( Is de tekstgrootte van die info niet aan te passen?

 • ironmanixs

  25 januari 2010 om 13:52

  Ja dat kan… in het weergave venster: Finder ▸ cmd⌘ + J ▸ Tekstgrootte

 • Chantal

  25 januari 2010 om 16:59

  Dat maakt bij mij niks uit. Pas als ik de grootte van icoontjes boven de 80×80 zet is het leesbaar. 48×48 vind ik groot zat. Kleiner lettertype verandert alles. Niet alleen de extra info.

 • Glenn

  26 januari 2010 om 8:43

  Bij mij werkt het ook niet. Is het niet mogelijk alleen de hoeveelheid vrije ruimte weer te geven? Hoeveel ik in totaal heb dat weet ik wel.

 • Johan

  26 januari 2010 om 10:54

  Het werkt bij mij ook niet, het komt omdat in het voorbeeld een schijf is gebruikt waarbij >100GB gebruikt is, maar <100GB vrij is. Ik heb meer dan 100GB vrij, waardoor dat een extra cijfer oplevert, en dan is het nog steeds te lang.

 • Glenn

  26 januari 2010 om 21:58

  @Johan: Ja daar heeft het natuurlijk ook mee te maken.
  het wordt bij mij ook tot op 2 cijfers achter de komma nauwkeurig weergegeven. Afronden op hele GB zou voor mij ook voldoende zijn. Geloof niet dat je dat kan aanpassen, of wel? iemand?

 • Mark

  27 februari 2010 om 22:07

  Volgens mij moet je niet de grootte van de tekst of de iconen veranderen, maar de rastergrootte een klein beetje hoger zetten om van de puntjes vanaf te zijn.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!