8 mei 2021

Een USB stick voor Windows 10 installatie maken op een Mac

6 min leestijd
Een USB stick voor Windows 10 installatie maken op een Mac
Gevorderden
6 min leestijd

De tijd dat nieuwe PC's en Mac's met een CD/DVD speler werden geleverd ligt inmiddels heel ver achter ons. Voor de (her)installatie van een Windows PC moet je tegenwoordig gebruikmaken van de Windows 10 Disc Image, een ISO bestand dat je op een USB-stick kunt plaatsen vanaf een andere Windows PC.

Heb je echter maar één Windows PC tot je beschikking, dan zal dat problemen opleveren. Het simpelweg terugplaatsen van de ISO op een USB-Stick met behulp van macOS zal niet direct werken.

In dit stappenplan laten we je zien hoe je het Windows installatieprogramma (Windows 10 disc image) op een USB stick kunt zetten met behulp van een Mac.

FAT32 en de 4GB limiet

Normaal gesproken kun je voor het terugplaatsen van ISO bestanden een app als balenoEtcher gebruiken. Het Windows USB-installatieprogramma heeft echter speciale vereisten om op te kunnen starten. De boosdoener is het UEFI-opstartproces in combinatie met de FAT 32 bestandsindeling.

Het Windows installatieprogramma vereist dat de USB-drive wordt geformatteerd als FAT32, welke een maximale bestandsgrootte van 4 GB heeft. Echter is één van de installatie bestanden (install.wim) in de huidige 64-bits versie van het Windows 10-installatieprogramma groter dan de 4GB. Afhankelijk van de taal kan het bestand een grootte hebben tot 6GB of meer.

De oplossing is om het bestand te splitsen, zoals beschreven in de officiële installatie-instructies van Microsoft, maar dat geldt alleen voor het maken van de USB-drive vanaf Windows PC. Op een Mac is het echter ook mogelijk, met de commandline tool wimlib kun je het bestand opsplitsen zodat je het Windows installatie programma kunt gebruiken.

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je het Windows installatie programma met behulp van macOS op een USB Stick kunt plaatsen.

Een USB stick voor Windows 10 installatie maken op je Mac

1. Windows 10 ISO-bestand downloaden

Het Windows USB-installatieprogramma (Windows 10 disc image) in de vorm van een ISO-bestand kun je rechtstreeks vanaf de officiële Windows website gratis downloaden.

Je kunt hiervoor gebruikmaken van de onderstaande download link:

Download Windows 10-schijfbestand (ISO)

Bij het downloaden kun de gewenste taal kiezen en heb je de de keuze uit de 32 of 64-bits versie. Relatief nieuwe computers maken allemaal gebruik van 64-bits.

Download het bestand en bewaar het ISO bestand in de map Downloads van je Mac (dit is standaard onder macOS).

2. Plaats de USB-Stick in je Mac

Het ISO-bestand is ongeveer 6GB groot, het is echter aan te raden om een USB-drive te gebruiken van minimaal 16GB. Tijdens het installatieproces zal Windows namelijk extra ruimte nodig hebben voor het uitpakken van verschillende installatiebestanden.

Plaats de USB-stick in je Mac. Open hierna de macOS Terminal app vanuit de map Apps ▸ Hulpprogramma’s. Laat je niet afschrikken door het Terminal venster, we gaan je exact vertellen welke commando's je moet invoeren.

3. Disknummer van de USB stick bepalen

We gaan nu het discnummer van de USB-stick bepalen, kopieer het het onderstaande in het terminal venster en druk hierna op Enter↵.

Je kunt de handige 'kopieer' knop gebruiken om het commando op het klembord van je Mac te plaatsen.

Kopieer
$ diskutil list

Na het uitvoeren van het commando verschijnt in het Terminal venster gegevens vergelijkbaar aan de onderstaande schermafdruk. We zijn opzoek naar het discnummer van de USB Stick deze vind je terug voor (external, physical), in het onderstaande voorbeeld is dat /dev/disk2.

Het disk-nummer van de USB-stick is dus disk2, let op want dit kan op jouw Mac een ander disk-nummer zijn!

4. De USB-stick formatteren

Vervolgens gaan we de USB-stick formatteren met de Windows FAT32-indeling. Dit is de enige indeling die Windows 10 zal herkennen en waarmee de installatie gestart kan worden.

Voer het onderstaande commando uit. Let hierbij op dat je eventueel ‘disk2’ moet vervangen door het disk-nummer wat je in step 3 heb verkregen, het kan bijvoorbeeld ook disk3 of disk4 zijn.

Kopieer
$ diskutil eraseDisk MS-DOS "WIN10" MBR /dev/disk2

Het uitvoeren van het commando duurt ongeveer 10 á 20 seconden, dit is afhankelijk van de schrijfsnelheid van de USB stick. Hierna is de USB stick geformatteerd en heeft de naam WIN10 gekregen.

5. Mounten van het Windows 10 ISO bestand

We gaan nu het commando hdiutil gebruiken om het Windows 10 ISO bestand te mounten dat we in stap 1 hebben gedownload. Hierna kunnen we de inhoud gaan aanpassen zodat deze op de USB stick kan worden geplaatst.

Wanneer je een bestand download wordt deze standaard door macOS in de map downloads van je thuis map geplaatst (~/Downloads).

De naam van de huidige versie is Win10_20H2_v2_Dutch_x64.iso heb je een nieuwere versie gedownload zorg dan dat de naam overeenkomt.

We gaan nu het ISO bestanden mounten onder macOS Terminal:

Kopieer
$ hdiutil mount ~/Downloads/Win10_20H2_v2_Dutch_x64.iso

6. Inhoud van de Windows 10 ISO kopiëren naar USB stick

Als eerste gaan we alle bestanden behalve (install.wim) kopiëren naar de USB stick. Hier voor gebruiken we het commando:

Kopieer
$ rsync -vha --exclude=sources/install.wim /Volumes/CCCOMA_X64FRE_NL-NL_DV9/* /Volumes/WIN10

Het install.wim bestand is groter dan 4GB en te groot om naar een USB stick met FAT-32 te kopiëren. We gaan het bestand met de wimlib tool opsplitsen in twee bestanden. Om wimlib te kunnen gebruiken moet je eerste Homebrew voor macOS installeren. Dit doe je met:

Kopieer
$ ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

Nadat Homebrew is geïnstalleerd moeten we via Homebrew de wimlib tool installeren:

Kopieer
$ brew install wimlib

Hierna moet je het install.wim-bestand splitsen. Houd er rekening mee dat dit proces een tiental minuten kan duren. Mogelijk ziet je 0% voortgang totdat het process is voltooid. Breek het wimlib commando niet af. wimlib zal het bestand install.wim-bestand opsplitsen in 2 bestanden van maximaal 3.8GB, en deze vervolgens naar de juiste map op de USB-stick kopiëren:

Kopieer
$ wimlib-imagex split /Volumes/CCCOMA_X64FRE_NL-NL_DV9/sources/install.wim /Volumes/WIN10/sources/install.swm 3800

7. USB stick veilig verwijderen

Zodra het wimlib proces klaar is kun je de USB stick unmounten (verwijderen), dit doe je vanuit macOS Finder. Zoek de USB stick met de naam WIN10 in de zijbalk onder het kopje "locaties", en klik op het eject-symbool rechts ervan.

8. Plaats de USB stick in je Window PC

De USB-stick voor het starten van de Windows installatie is nu gereed voor gebruik. Plaats de USB-stick in je Windows PC herstart deze. In de meeste gevallen zal er direct van de USB-stick worden opgestart en zie je het Windows installatie programma verschijnen.

Als dit niet het geval is, moet je mogelijk in de BIOS van de Windows PC het opstarten vanaf USB activeren of de opstartvolgorde wijzigen. Op de meeste PC’s kun je met F12 de bootmanager starten en de USB stick selecteren.

ook interessant
iCloud instellen en gebruiken op een Windows PC
iCloud instellen en gebruiken op een Windows PC

Wie een Windows laptop heeft kan ook gebruikmaken van iCloud, iCloud-fotobibliotheek, iCloud Drive etc. op een Windows PC (computer).

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt09/06/2023 10:08
Categorie macOS, Windows
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store