21 april 2017

Kleine handige tips voor je Mac (#2)

macOS logo

Alle geopende vensters in één oogopslag bekijken

Alle geopende vensters kun je in één oogopslag bekijken met behulp van Mission Control. Dit is standaard geactiveerd op een Mac en kun je op verschillende manieren raadplegen, de meeste bekende is drukken op de F3-toets. Echter kan het ook door met behulp van vier vingers omhoog te vegen op een trackpad.

Wanneer je dit doet krijg je een overzicht van alle geopende vensters, hierdoor kun je makkelijk wisselen tussen verschillende vensters. Veeg je met vier vingers omlaag dan worden alleen de vensters van de actieve applicatie weergegeven. Meer info over Mission Control lees je hier.

Mission Control in macOS mac tips

Dubbeltik op titelbalk om te maximaliseren

Vroeger kon je in OS X via de groene knop het venster maximaliseren, vanaf OS X Yosemite is dit de knop voor schermvullende weergave. Wie nu snel wil maximaliseren kan de option⌥-toets indrukken tijdens het klikken op de groene knop, maar het kan nog eenvoudiger. Ga na  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock ▸ schakel de optie 'Klik dubbel op titelbalk van venster om te' in en kies voor 'Zoomen'. Wanneer je nu dubbelklikt op de titelbalk van een venster wordt deze automatisch gemaximaliseerd.

Emoji's toevoegen op een Mac

Emoji's zijn ontzettend populair, dat merk je wel aan de steeds belangrijkere rol die de emoticons krijgen in verschillende apps. Ook op je Mac kun je deze emoticons gebruiken. In de Berichten applicatie heb je een emoji-knop, maar ook in andere tekstverwerkers en velden kun je emoji's toevoegen. Het eenvoudigste om de emoticons te activeren is met behulp van een toetscombinatie. Druk op het toetsenbord de volgende toetsen gelijktijdig in om het emoji-venster te activeren: control^ + command⌘ + spatiebalk

Wie een Mac heeft met Touch Bar kan in bijna iedere tekstveld of tekstverwerker de emoji's raadplegen. Tik in de Touch Bar op het emoticon-symbool (lachend mannetje) om de emoji's te raadplegen. Veeg naar links of rechts over de balk en tik op degene die je wilt toevoegen.

emoji's in de touch bar

Tags toevoegen aan het Dock

Wanneer je veel bestanden hebt gekoppeld aan tags is het misschien wel interessant om de tags een prominenter plekje te gegeven in macOS (OS X). Vanaf OS X Yosemite is het namelijk mogelijk om de tags te plaatsen in het Dock. Open hiervoor ‘Finder' en navigeer in de navigatiekolom naar je tag. Klik op de tag die je wilt plaatsen in het Dock en houdt de klik vast. Sleep nu de tag naar de rechterkant (rechts van de scheidingslijn) van het Dock. Laat los op de gewenste plek, de tags zijn vanaf nu te benaderen uit het Dock.

Kleine handige tips voor je Mac:
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige tips voor macOS en OS X worden besproken. De verschillende delen, kun je hier bekijken.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!