2 maart 2016

OS X: Mappen en bestanden uitsluiten in Time Machine back-up

Time Machine OS X

Wanneer je een (externe) harddisk gebruikt voor het maken van Time Machine back-ups dan zal deze standaard alle beschikbare vrije diskruimte claimen voor het maken van de back-up’s. Als de schijf vol is worden oudere reservekopieën verwijderd.

Je kunt ervoor kiezen om de grootte van een back-up te beperken door alleen de noodzakelijke bestanden en documenten te archiveren. Zo kun je eenvoudig bepaalde mappen de toegang tot Time Machine ontzeggen waardoor de back-up kleiner wordt en er meer back-ups passen op je harde schijf. Volg hiervoor onderstaande stappen:

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik hier op ‘Time Machine’
• Open vervolgens ‘Opties’

time machine grootte back-up aanpassen

Onmiddellijk wordt er een pop-up venster geopend waarin je de mogelijkheid hebt om mappen toe te voegen aan een lijst. Deze kun je terugvinden onder de optie ‘Laat deze onderdelen weg uit reservekopieën’. Klik hier op de plus-knop en Finder wordt geopend, hier kun je alle mappen kiezen en toevoegen aan de lijst.

Klik op de knop 'Bewaar’ om de wijzigingen definitief te maken. Vanaf dat moment worden de mappen in de lijst niet meegenomen in de back-up en zal je Time Machine reservekopie kleiner worden. Let wel op dat gegevens uit deze mappen niet meer kunnen worden teruggehaald uit een Time Machine back-up.

Lees ook: Time Machine back-ups efficiënter maken

geupdate artikelReacties


 • Johan

  2 maart 2016 om 11:25

  Slechte tip. Om te beginnen kan je zo geen gecrashte harde schijf herstellen zonder heel veel extra werk, en bovendien werkt het niet. Time Machine zal nog steeds die complete schijf opvullen, het duurt alleen wat langer.

 • Wesley Fabry

  2 maart 2016 om 11:33

  @Johan, de tip gaat ook over de grootte van Time Machine back-ups beperken, niet over het feit dat niet de gehele schijf gevuld wordt. Dit kan alleen opgelost worden door een kleinere schijf of door een schijf te partitioneren. Mappen die je toevoegt via bovenstaande procedure worden niet meegenomen in de back-up, ook niet via een ‘omweg’.

 • Eric

  2 maart 2016 om 13:13

  Niets mis met deze tip hoor, duidelijk toch? Ik heb ook een hoop mappen niet in mijn back-up scheelt vooral een hoop bij het maken van back-ups als je een tijdje niet thuis bent geweest.

 • Youri Hemeleers

  2 maart 2016 om 16:36

  @Johan er bestaat wel een terminal-commando om de backup-schijf minder te ‘belasten’, door de maximaal ingenomen ruimte (door die backup) te beperken. Zo kan je met meerdere mac op dezelfde schijf backuppen, en/of ruimte vrij laten voor andere bestanden (die je niet per se dubbel wilt, maar wel extern – zoals films). Let wel dat je voldoende ruimte laat om de hele schijf minstens 1 (liefst meer dan 2 keer) te backuppen. Bij een OS upgrade zal een volledige systeem-backup gemaakt worden.

 • Wesley Fabry

  3 maart 2016 om 8:43

  @johan: Zo pas je de grootte aan (maximum van uploaden): http://www.appletips.nl/de-grootte-van-time-machine-backups-beperken/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!