28 augustus 2010

Time Machine: Backups efficiënter maken

time-machine-icon-png

Time Machine is een perfecte manier om backups van je complete Mac te maken. Doordat bijna alle bestanden worden gebackuped door Time Machine zal je merken dat de vrije ruimte op je Time Capsule snel zal afnemen na een paar maanden. Dit is vooral te wijten aan bepaalde groepen bestanden die constant wijzigen en dus iedere keer opnieuw worden gebackuped. Vaak is het echter helemaal niet nodig om deze bestanden te backuppen, denk bijvoorbeeld aan de Podcasts in je iTunes bibliotheek.

Standaard heeft Time Machine een lijst van mappen die continue wijzigen en niet systeem kritisch zijn. Een mooi voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de mappen met Cache-bestanden (/Gebruikers/[gebruiker]/Bibliotheek/Caches en /Bibliotheek/Caches). De inhoud van de mappen wijzigt voortdurend en ze zijn niet noodzakelijk bij een volledige restore van je systeem.

De volledige lijst van mappen die standaard worden uitgesloten door Time Machine kan je terug vinden in het property list bestand:

/System/Library/CoreServices/backupd.bundle/Contents/Resources/StdExclusions.plist

Je kunt dit bestand openen met een plist editor of een tekst editor zoals BBedit. Behalve de Cache mappen kom je hierin ook de prullenbak en de spotlight index tegen.

Hieronder volgen een aantal mappen waarvan je kunt overwegen om deze handmatig uit te sluiten in de Time Machine backup. Je kunt de mappen eenvoudig toevoegen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine ▸ Opties waarna ze niet meer worden gebackuped.

tm-excludings

• De download folder

/Gebruikers/[gebruiker]/Downloads

De map met al je downloads van internet vaak een verzamelplaats van allerlei (zip) bestanden die niet meer gebruikt worden.

• iTunes

/Gebruikers/[gebruiker]/Muziek/iTunes/iTunes Music/Podcasts

Een podcast bekijk of luister je vaak maar eenmalig en daarna nooit meer. Je kunt ze altijd opnieuw downloaden en daardoor zijn ze niet noodzakelijk in je backup. Ben je een actieve podcast downloader zoals mij dan bespaart je dit al snel een enkele GB's per week.

• Virtuele machines

VMware/Gebruikers/[gebruiker]/Documents/Virtual Machines
Parallels: /Gebruikers/[gebruiker]/Bibliotheek/Parallels

Een kopie van Parallels, VMware of overige virtuele machine's zijn altijd handig om te hebben. Echter zijn de virtual machine bestanden ontzettend Time Machine onvriendelijk de kleinste wijziging in een virtual machine resulteerd in een extra load van tientallen GB's per week. De virtual machines worden namelijk gezien als één bestand. Behalve de GB's neemt het backupen van de virtual machine ook nog eens ontzettend veel tijd in beslag.

• Entourage

/Gebruikers/[gebruiker]/Documenten/Microsoft User Data/Office 2008 Identities

Hiervoor geld het zelfde als de virtuele machines. Alle mail wordt in één bestand opgeslagen, krijg je een nieuwe email binnen dan betekend dit dat Time Machine het complete bestand van vaak enkele GB's geheel opnieuw moet backuppen. Wanneer je gebruik maakt van imap of een exchange server dan staat je email ook op de server en heb je eigenlijk geen backup nodig.

Wanneer je alleen lokale Entourage data bezit is het niet aan te raden om de map uit de backup te verwijderen!

• OS X Mail

/Gebruikers/[gebruiker]/Bibliotheek/Mail Downloads

Wanneer je een bijlage opent in OS X Mail.app dan wordt er automatisch een kopie van het bestand gemaakt in deze folder. Als je veel gebruik maakt van de OS X mail.app is het raadzaam deze map niet te backuppen.

Door de bovenstaande mappen uit te sluiten in mijn Time Machine backups scheelt mij dat tientallen GB's per week om nog maar niet te spreken over de bespaarde backup tijd...

Let op dat je geen mappen uitsluit in de backup waarvan je niet zeker bent. Ben je niet zeker voeg ze dan niet toe en vertrouw op Time Machine!

• Geupdate artikelReacties


 • Melvin

  28 augustus 2010 om 9:08

  Toen ik nog Parallels gebruikte sloot ik deze inderdaad uit van de backup van Time Machine. Inmiddels heb ik hier afscheid van genomen. Ik backup nu simpelweg alles. We hebben vijf Mac’s in huis en die worden allemaal 100% gebackupt op een 1TB Time Capsule.

 • mclambo

  28 augustus 2010 om 9:47

  hmmm, microsoft user data. kreeg toch een paar vraagtekens bij deze suggestie.

  Als je in time-machine je System folder aanwijst om te excluden, zal Timemachine vragen of je alle system files wilt excluden. Als je op Ja klikt, zal dit ook weer een aantal GB’s schelen. System files kun je zo van je installatie DVD’tje restoren.

 • Paul

  28 augustus 2010 om 10:00

  “Ben je een actieve podcast downloader zoals mij dan bespaart je dit al snel een enkele GB’s per week.”

  zoals IK (‘zoals ik [dat] ben’).

 • Nils Breunese

  28 augustus 2010 om 12:01

  Als je VirtualBox gebruikt i.p.v. Parallels of VMware, dan vind je de virtuele harde schijven van je virtuele machines hier:

  /Gebruikers/[gebruiker]/Bibliotheek/VirtualBox/HardDisks/

 • marcel

  30 augustus 2010 om 10:59

  Kan het aan mij liggen…ik zie de mogelijkheid “optie” niet in time machine…
  waarmee je dus mappen kan uitsluiten…

  ik een mobileme-mail…dus ik kan toch gewoon mail ook uitsluiten…?

 • marcel

  30 augustus 2010 om 21:45

  sorry, die functie komt blijkbaar vrij na de 1e backup..

  ik ga gelijk wat dingen uitsluiten..

 • marcel

  30 augustus 2010 om 21:50

  Iets anders, waar zou ik mijn mobileme en gmail mail docs kunnen uitsluiten, of worden die zoiezo niet binnengehaald?

 • Wim

  12 januari 2011 om 13:16

  Ik zou graag time machine gaan gebruiken, maar op een of andere manier herkent hij mijn externe harde schijf niet (de lijst blijft leeg). Dit was origineel een windows NTFS HD maar heb hem ‘omgebouwd’ naar het Mac-formaat. Zou dit er iets mee te maken kunnen hebben? En zo ja, kan dit opgelost worden of moet ik een nieuwe externe HD kopen…?

 • Maarten

  14 januari 2011 om 19:51

  Heeft iemand ervaring met meerdere harde schijven koppelen aan time machine?
  Ik gebruik mijn timecapsule als standaard backup van volledige data op IMac.
  Maar ik wil een extra schijf koppelen waarmee ik handmatig af en toe alleen fotoos en muziek wil back-uppen. Is dit mogelijk?

 • iKitebear

  9 februari 2011 om 22:34

  Als je het voorkeurscherm “Maak geen reservekopie van:” open hebt staan, kun je ook gewoon de mappen op dit venster slepen die je niet wilt back uppen. Verder vraag ik me af hoe ik van de Time Machine disk image een goeie reservekopie kan maken. Zodat ik data op twee lokaties kan bewaren.

 • iKitebear

  9 februari 2011 om 22:49

  Wat ik helemaal vergeet, dank voor deze heldere publicatie. En ondertussen vind ik op mijn zoektocht ook nog een handige tip voor diegene met een iPhone die ook met TimeMachine een back up willen maken van hun iPhone.
  Keep up the great workz

 • Willem

  10 februari 2011 om 10:48

  Ik ben nog een groentje en heb nu 3 weken een Macbook Pro. Het is een ware en blije ontdekkingsreis om te ervaren hoe mooi het allemaal werkt. Daarnaast blijf ik mijn BTO-Notebook (Windows) ook nog gebruiken en bouw dat langzamerhand af.

  Ik wil ook Time Machine gaan gebruiken en heb ook een Synology Cubestation CS407. (Raid5-HPFS) t.b.v. een Sonos en multimedia files. Ik heb dan 2 vragen.
  1. Kan ik deze gebruiken zonder het filesysteem te wijzigen naar HFS
  2. Kan ik beter een andere opslager bij aanschaffen zoals de apple Timecapsule, wie kan mij adviseren?

 • pim

  22 maart 2011 om 23:41

  Zijn er nadelen aan het uitsluiten van zware applicaties in TM? Ervan uitgaande dat de gebruiker graag programma’s zelf opnieuw installeert.

  Bijvoorbeeld: TM maakt toch wel back-ups van bestanden die met de applicaties geopend dienen te worden?

  Heeft iemand hier ervaringen mee?

  Dank,

  Pim

 • Roy

  11 augustus 2011 om 13:05

  Hoe zit dit nu met de Biblioteek mappen en Temp in OSX 10.7 (Lion)
  Misschien leuk om een nieuwe versie hier van te maken.

 • Robbert

  9 september 2011 om 13:11

  Dropbox folder is bij mij ook uitgesloten.

 • Gert

  22 oktober 2011 om 12:10

  mensen, Ik heb net een Macbook pro gekregen.
  allemaal heel erg leuk en ik geniet er van.
  Maar nu probeer ik Time Machine in te stellen.
  De ext. schijf die ik heb is 160GB
  Als ik kijk op de HDD van de mac, heeft ie in totaal iets meer dan 126 GB gebruikt. Moet dus genoeg zijn voor mijn ext. back up schijf.
  Wat schetst mijn verbazing bij het instellen van Time Machine, dat ie rond de 190GB nodig heeft en dat de schijf dus te klein is. Doe ik iets niet goed, of zie ik iets over het hoofd?

  Hoop dat jullie me kunnen helpen.

  Grtz.Gert

 • Gert

  22 oktober 2011 om 12:53

  Ah, ik ben er al uit. Lion maakt bij afwezigheid van de Ext.HDD een lokale back-up aan. Die was al 60GB groot. DAt heb ik kunnen uitschakelen. Nu maakt ie gewoon een normale back up naar extern zonder de lokale back-up.
  Uitschakelen van deze lokale back-up functie kan je vinden via;
  http://appletips.nl/os-x-lion-lokale-time-machine-backups-macbooks/

  Grz.Gert

 • Karel

  4 augustus 2015 om 12:12

  Ik loop op een ander probleempje. Via de opties in TimeMachine heb ik de map ‘films’ weggelaten van een backup. Nu wil ik deze terug laten backuppen, maar dit is niet mogelijk omdat ik deze via het voorkeurpaneel niet meer kan toevoegen. Iemand alsnog een idee hoe ik de map ‘films’ in TimeMachine kan opnemen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!