1 april 2016

Het scherm van een Raspberry Pi overnemen met je Mac

De Raspberry Pi is voorzien van een 'Raspbian Desktop User Interface' die alleen zichtbaar is wanneer het device is aangesloten op een scherm. Ook zonder een fysiek aangesloten scherm is het mogelijk om de grafische interface van de Raspberry Pi te bekijken en te besturen vanaf je Mac.

In de onderstaande stappen installeren we de VNC server op de Raspberry Pi en maken we met behulp van de OS X VNC viewer verbinding met de grafische interface van de Raspberry Pi.

VNC server installeren op de Raspberry Pi

Log in op je Raspberry Pi met behulp van OS X Terminal en het SSH commando.

ssh pi@ipnummer

Vervang ipnummer met het IP nummer wat je Raspberry Pi gebruikt of probeer:

ssh pi@raspberrypi.local

Nadat je bent ingelogd installeer je met behulp apt-get de VNC server op de Raspberry Pi

sudo apt-get install tightvncserver

Je krijgt een overzicht te zien welke packages worden geïnstalleerd, druk op enter om de installatie te starten. Nadat de VNC server is geïnstalleerd moet deze geconfigureerd worden, dit doen we met het commando:

vncserver :1

De configuratie wordt gestart. Vul het wachtwoord in wat je wilt gaan gebruiken voor de VNC verbinding, met het wachtwoord krijg je de volledige besturing (zowel, scherm, toetsenbord en muis).

vnc server config raspberry pi

Indien gewenst is het ook mogelijk een wachtwoord aan te maken waarmee je alleen het scherm kunt bekijken, beantwoord hiervoor de vraag: 'Would you like to enter a view-only password' met 'y' en vul tweemaal het wachtwoord in wat je hiervoor wilt gebruiken.

VNC Viewer voor OS X downloaden

Nadat de VNC server is geïnstalleerd hebben gaan we de VNC viewer voor OS X downloaden.

Download VNC Viewer

Mount het DMG bestand en sleep de VNC Viewer applicatie naar de programma’s map op je Mac. Start hierna de applicatie, het VNC Viewer inlog scherm zal nu verschijnen. Vul bij VNC server in het IP adres van je Raspberry Pi in, gevolgd door :1 (voorbeeld: zie screenshot).

login raspberry pi vnc mac osx

Selecteer bij ‘encryption’ de optie ‘Prefer off’.

Klik op de 'Connect' knop. Er verschijnt nu een authenticatie venster, vul het wachtwoord in wat je eerder hebt ingesteld. Klik op ‘OK’ om verbinding te maken de grafische desktop van je Raspberry Pi. Je krijgt nu de desktop van de Raspberry te zien op je Mac, afhankelijk van het ingevulde wachtwoord krijg je nu volledige toegang of kun je alleen het scherm bekijken.

Raspbian Desktop User Interface MAc OS X

Beweeg je muis over de titelbalk van het venster om toegang te krijgen tot de extra VNC opties zoals instellingen, sessie beheer en volledige schermweergave.

Grafische interface verschijnt niet

Mocht je geen verbinding krijgen met de grafische versie dan is het mogelijk dat de desktop GUI is uitgeschakeld via raspi-config. Je kunt de grafische interface handmatig starten met behulp van het commando sudo startx, probeer hierna met de VNC viewer opnieuw verbinding te maken met de Raspberry Pi.

Op zoek naar meer Nederlandstalige Raspberry Pi tips? check raspberrytips.nl!Reacties


 • Peter

  1 april 2016 om 12:44

  Het installeren van een extra VNC viewer is helemaal niet nodig. Met OSX kun je gewoon een VNC verbinding opzetten:

  Activeer de finder en in de taakbalk kies je voor Ga -> Verbind met server. Dan voer je als serveeradres in: vnc://192.168.2.18:5901 en klaar… Schermdeling wordt vanzelf gestart en verbind met je Pi.

  IP adres natuurlijk vervangen voor het adres dat de pi in je netwerk heeft.

 • Koen Berg

  2 april 2016 om 10:21

  Peter: De verbinding direct vanuit os x lukt bij niet, met de vnc viewer app werkt het prima, zelfs via de ios app.

 • Richard IJzermans

  2 april 2016 om 10:29

  Ik kon zelf ook geen verbinding via vnc:// in OS X maken, heeft denk ik met de verificatie te maken. Vandaar dat ik de stappen via VNC viewer heb beschreven.

 • Peter

  16 april 2016 om 20:14

  Vreemd dat vnc niet werkt voor jullie vanuit osx zonder extra viewer. Krijg hier netjes een wachtwoord verificatie te zien en kan inloggen.

  Ach ja, een extra viewer kan natuurlijk ook. ;-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!