23 augustus 2015

Downloads automatisch sorteren in Finder

Het kan voorkomen dat je de bestanden die je download vergeet, hierdoor zal je downloadmap groter en groter worden en is het zoeken in al die bestanden. Je kan met behulp van het programma Automator een script maken die bestanden die je download direct in een bepaalde map plaatst.

Niet alleen handig voor wat orde in de downloadmap, maar ook worden de bestanden direct in de juiste map geplaatst, hoe je dit doet lees je hieronder terug.

Open Automator en maak een nieuw bestand aan:

Archief ▸ Nieuw kies vervolgens voor de optie Mapactie

Automator script downloads

Klik op 'Kies map' bij de optie 'Mapactie ontvangt bestanden en mappen die zijn toegevoegd aan', kies hier voor andere ▸ vervolgens selecteer je de downloadmap.

Klik hierna in de Bibliotheek navigatiekolom op 'Bestanden en mappen’ en dubbelklik op Filter Finder Items die actie zal nu in het takenveld worden toegevoegd.

Automator script

Vervolgens kun je bestandsformaten gaan selecteren, kies in de lijst voor Eén of meer, zodat je meerdere bestandsformaten in één zelfde map kan plaatsen. Om een PDF document te selecteren verander de optie 'Naam’ naar Bestandsextensie, 'bevat' zet je naar is en vul je in het het veld de extentie in, in ons voorbeeld is dat pdf. Om verschillende bestanden-types in éénzelfde map te krijgen kun je + knop gebruiken.

Selecteer hierna in de Bibliotheek navigatiekolom 'Bestanden en mappen’ (navigatiekolom) en dubbelklik op Verplaats Finder-onderdelen (Move Finder Items), deze wordt aan de takenreeks toegevoegd. Kies in de actie de map waarnaar de bestanden moeten worden verplaatst (in het voorbeeld gebruiken we de map 'Download Archief' in onze thuismap).

Wanneer een bestand is gedownload en automatisch wordt verplaatst dan willen we daarvan een notificatie op het scherm ontvangen. Met behulp van een klein stukje Applescript halen we de bestandsnaam op. Ga in de Bibliotheek navigatiekolom naar 'Hulpprogramma’s' en dubbelklik op Voer AppleScript uit, voeg het onderstaande script toe.

on run {input, parameters}
	repeat with i from 1 to the count of input
		set thisItem to item i of input
		set thisPath to the quoted form of the POSIX path of thisItem
		set thisFileName to (do shell script "basename " & thisPath)
		if i is 1 then
			set the nameString to thisFileName
		else
			set the nameString to nameString & ", " & thisFileName
		end if
	end repeat
	return nameString
end run

Vervolgens dubbelklik je in de Bibliotheek navigatiekolom onder Hulpprogramma’s op Stel waarde van variabele in en maak de variabele "FileName" aan.

Als laatste gaan we de variable gebruiken die we net hebben aangemaakt. Via 'Hulpprogramma’s' dubbelklik je op Display Notification Center Alert. Vul hier de gewenste titel, subtitel en bericht in. Als je FileName toevoegt zal het script dit herkennen en automatisch omzetten naar de variable (die de bestandsnaam bevat).

Activeren
Sla deze mapactie op in je documenten of andere map die je altijd kunt bereiken. Vervolgens ga je in Finder naar de opgeslagen mapactie en dubbelklik je op het net aangemaakte bestand, hierna krijg je een melding of je de mapactie wilt instaleren en bevestig dit. Het bestand is nu geinstaleerd in de map Folder Actions die map vind je terug door volgend pad te plaatsen in Finder ▸ Ga ▸ Ga naar map...

~/Library/Workflows/Applications/Folder Actions

Deactiveren
Een takenreeks deactiveren doe je via het programma Mapacties-configuratie die kan je terug vinden via

/System/Library/CoreServices/Folder Actions Setup.app

Mapacties-configuratie

Nog even dit:
Wat zijn Bestandsextenties?
Dit zijn de korte notaties waaraan OSX kan herkennen in welk programma het kan worden geopend, mits het niet is aangepast via het infovenster. Een extentie is minstens 2 tekens lang en volgd altijd na een punt die het meest rechts staat.

Ik zie geen bestandsextentie?
Apple verbergt de meeste van zijn eigen extenties automatisch, maar ook andere bestanden kunnen geen zichtbaar extentie hebben. Om deze op te roepen kan je het info venster opvragen rechtermuisknop ▸ Toon info en vink Verberg extentie aan. Je kan hier ook zien welk type het bestand is dit vind je bij Soort en met welk programma het moet worden geopend.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!