8 januari 2020

Trucje om apps te sorteren op appcategorie in Finder

1 min leestijd
Trucje om apps te sorteren op appcategorie in Finder
macOS
1 min leestijd

De apps die zijn geïnstalleerd op je Mac kun je op verschillende locaties raadplegen. Zo kun je ze onmiddellijk terugvinden in Launchpad of door ernaar te zoeken met Spotlight. Echter zullen de meeste macOS gebruikers de programma's benaderen via Finder.

Wanneer je Finder opent kun je de applicaties terugvinden in de navigatiekolom onder de noemer 'Apps'. Heb je nog macOS Mojave of eerder, dan heet dit onderdeel 'Programma's'. In de meeste gevallen worden de apps gesorteerd op naam, maar je kunt ze dankzij een trucje ook rangschikken op appcategorie.

Apps sorteren op appcategorie in Finder

  1. Navigeer naar de apps-map in Finder
  2. Klik in de menubalk op 'Weergave'
  3. Kies voor 'Toon weergaveopties'
  4. Klik op het drop-down-menu bij 'Groepeer op'
  5. Selecteer 'Appcategorie'

Heb je een Mac met de software macOS Mojave of ouder? Dan open je de map Programma's en kies je bij de weergaveopties voor 'Programmacategorie'.

Apps sorteren op appcategorie in Finder

Zodra je de categorie-optie hebt gekozen worden de applicaties gesorteerd op categorie waaronder productiviteit, sociale media, muziek, video, etc.

Het sorteren op categorie is onderdeel van de groepen-functie in Finder voor Mac. Hierdoor is het mogelijk om bestanden en documenten slim te groeperen in een venster op basis van naam, soort, programma, toevoegingsdatum, etc.

ook interessant
Gebruikmaken van groepen in Finder voor Mac
Gebruikmaken van groepen in Finder voor Mac

In Finder op een Mac is het mogelijk om gebruik te maken van groepen, hierdoor kun je bestanden beter sorteren en weergeven.

info
Auteur Wesley Fabry
Datum08/01/2020 19:59
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Inderdaad, maar…

    Volgens mij is dit de aanpak van tot zo’n dertig jaar geleden: je laadde een programma vanaf een diskette, en ging vervolgens aan de slag met de gegevens op een andere diskette.
    In hatelijke beeldspraak, maar uiteraard niet hatelijk bedoeld: je pakte een hamer, en ging op zoek naar spijkers om in te slaan.

    Ik ben pas sinds 2013 Mac-gebruiker, maar was het niet Apple dat toen al lang uitging van de gegevens (en daarin gevolgd werd door Microsoft met de Data Manager in uiterlijk Windows 2.0)? Je opende je gegevensbestand, en de extensie (ik las destijds het woord “fork”, maar alle informatica doe ik bij voorkeur in het Engels) bepaalde, met welk programma het geopend kon worden.

    Volgens mij is de geëigende aanpak nu: je gaat met Finder naar de map met de gegevens die je bedoelt. Dubbelklik je op het beoogde bestand, dan wordt het geopend in de default app, wellicht standaard ingesteld op Preview.
    Rechtsklik je op het beoogde gegevensbestand, dan krijg je een contextmenu met mogelijk geschikte apps.

    Dat heeft zin, want wellicht wil je een bestand openen met een andere app dan waarmee het gemaakt is – al was het maar, omdat je foto’s eerder maakt met een iPhone dan met een Mac. Misschien wil je er zelfs zeker van zijn, dat een app je bestand niet wijzigt, zelfs niet “toucht” (het datumstempel verandert) – en dat is een verdenking die ik jegens iOS en Android heb.
    Even inzoomend op foto’s: wellicht wil je ze slechts bekijken, wellicht wil je slechts de randen rond het onderwerp wegsnijden – en dan wil je niet ook nog eens alle schildergereedschap laden. Wellicht wil je die foto’s geografisch ordenen, of de foto’s zoeken die je met zekere brandpuntsafstand geschoten hebt (dus hoe vaak je die dure telelens nu eigenlijk gebruikt hebt). Dan heb je geen boodschap aan alle bewerkingsmogelijkheden, maar aan een app die de EXIF-gegevens uit die foto’s kan behappen.

    En tenslotte, met dan maar mezelf als voorbeeld:

    Ik heb een nieuwe Mac, maar ik heb ook mijn beide modellen uit 2013 weer in gebruik genomen. Ik had ze volgegooid met handige appjes, bijvoorbeeld uit de bundel-aanbiedingen van Amerikaanse websites. Ik wist destijds al niet precies, wat ik met welke app kon doen. Na twee of drie jaar (bijna) uitsluitend mobiele apps ben ik dat overzicht in macOS helemáál kwijt.
    Dus kan ik beter de apps bij mijn gegevens zoeken dan andersom. Dat doe ik in andere besturingssystemen trouwens ook.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store