7 december 2016

macOS SierraMac: Betekenis en extra informatie raadplegen met de Zoek op-functie (definieer)

woordenboek icoon OS X

Wanneer je jouw Mac gebruikt komt het vast wel eens voor dat je een bepaald woord wilt opzoeken. Je kunt dit woord dan kopiëren en daarna invoeren in Google. Dan vind je ongetwijfeld de betekenis van het woord, maar wist je dat je dit ook gewoon in macOS (OS X) zelf kunt doen?

In voorgaande versies van OS X was dit de definieer-functie, via deze optie was het mogelijk om de betekenis van woorden op te zoeken. Vanaf macOS Sierra is dit flink uitgebreid en heeft de functie nu ‘Zoek op’, in het engels ‘Look up’. Met behulp van de Zoek op-functie is het niet alleen mogelijk om de betekenis op te zoeken, maar krijg je nog meer informatie over het woord, zin, locatie, etc. dat je wilt opzoeken. Denk hierbij aan websuggesties, iTunes- en App Store resultaten, locaties in de buurt, etc.

Betekenis en extra informatie opzoeken van woorden in macOS

De functie werkt precies hetzelfde als eerder definieer mogelijkheid. Deze optie kun je activeren via systeemvoorkeuren, volg hiervoor onderstaande stappen:

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik op het tabblad ‘Trackpad
• Open het tabblad ‘Aanwijzen en klikken’
• Activeer de optie ‘Opzoeken en datadetectie’

Betekenis woorden opzoeken met de zoek op defineer functie

Vanaf nu is het mogelijk om de betekenis en extra informatie over een woord op te zoeken. Verplaats de muisaanwijzer naar het woord dat je wilt opzoeken en tik met behulp van drie vingers op het woord. Deze zal vervolgens geel gemarkeerd worden. macOS gaat opzoek naar de betekenis in het Apple woordenboek en Wikipedia. Als er extra informatie wordt gevonden kun je onderaan het pop-up venster wisselen tussen de verschillende informatiebronnen.

Ben je in het bezit van een Force Touch Trackpad, dan kun je ook met extra druk de zoek-op-functie activeren. Plaats je muisaanwijzer op het woord dat je wilt opzoeken en druk met één vinger stevig op het trackpad.

Lees ook: Meerdere woordenboeken toevoegen aan macOS (OS X)

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!