20 juli 2014

OS X: Tekst uit PDF-bestanden exporteren naar ander document

Automator icon retinaMet behulp van Automator in OS X kun je zelf snel kleine en handige voorzieningen en applicaties maken. Zo kun je met behulp van dit artikel zelf een applicatie maken waarmee het mogelijk is om de tekst die zich in een PDF-bestand bevind te analyseren en te exporteren.

Dit is erg handig als je bijvoorbeeld en tekst als PDF krijgt en deze wil omzetten naar een tekstbestand zonder dat je zelf moet gaan kopiëren en plakken. Om deze mini applicatie te maken heb je dus Automator nodig die standaard aanwezig is in OS X en deze vind je terug bij de map Programma’s. Open hier automator en volg onderstaande procedure nauwkeurig:

• Kies een bewaarlocatie voor de app (we raden lokaal aan)
• Automator wordt opgestart, selecteer hier de optie ‘Programma’
• Bevestig door op de knop ‘Kies’ te klikken

pdfexporteren1

Vervolgens dien je in de linkerkolom de optie ‘PDF-bestanden’ te openen en zoek je in de kolom daar rechts van naar de optie ‘Extraheer PDF-tekst’. Sleep deze optie naar het rechter vlak in Automator. Pas eventueel de optie ‘Bewaar uitvoer in’ aan en klik onderaan dit vak op ‘Opties’. Vink hier ‘Toon deze taak bij uitvoering takenreeks’ aan. Navigeer naar de menubalk, klik op ‘Archief’ en vervolgens op Exporteer. Kies een gewenste naam en locatie, bevestig het exporteren door op bewaar te klikken.

pdfexporteren2

Sleep hierna een PDF-bestand op het zojuist aangemaakte programma en laat los zodra deze van kleur veranderd. Klik in het verkregen pop-up venster op ‘Ga door’ om de tekst uit het PDF-bestand te exporteren naar een tekstdocument. Deze kun je dan openen op de bewaarlocatie van jouw keuze.

Meer over Automator kun je hier terugvinden.Reacties


 • Sean

  20 juli 2014 om 10:03

  Handige tips, dank je wel! Zelf zou ik het niet voor Programma kiezen maar voor Voorziening, zodat deze actie beschikbaar wordt als je rechts-klikt op een PDF-bestand.

  Bijvoorbeeld: in Automator kiezen voor Voorziening – sleep ‘Voeg PDF pagina’s samen’ naar de rechter-kant – Opslaan als “Voeg PDF samen” en deze actie is altijd beschikbaar onder Voorzieningen in je rechts-klik-menu.

 • Richard

  20 juli 2014 om 12:36

  ik heb het zowel in platte tekst laten uitvoeren, als in RTF,
  maar beide opties geven een leeg document…..

 • Ed

  12 september 2014 om 16:18

  Onder MacOs 10.7 werkt deze tip niet, omdat onder ‘Archief’ geen exporteer-mogelijkheid is.
  Kan iemand mij vertellen hoe dit is te omzeilen, zodat je de actie toch kunt uitvoeren?

 • grace

  17 maart 2016 om 11:03

  doet t niet, wat een ramp die exporteer mogelijkheid. gewoon blanco met vierkantjes. Nu toch maar www op

 • Wesley Fabry

  17 maart 2016 om 11:30

  Grace, dit werkt alleen als de pdf-bestanden niet ‘beveiligd’ zijn. Heb je dus een document dat het niet toestaat om te kopiëren dan werkt het niet. Dit kun je testen door de PDF te openen in voorvertoning, als je de tekst kunt markeren dan werkt bovenstaande tip. Kun je hem niet markeren, dan mag je de tekst niet exporteren en werkt het dus niet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!