8 november 2015

OS X: Het Mac-adres van een netwerkkaart aanpassen

Iedere netwerk adapter is voorzien van een uniek MAC-adres waarmee deze zich kan identificeren op het netwerk. Op sommige netwerken wordt de toegang verleend op basis van dit MAC-adres.

Wanneer in dat geval je MAC-adres niet bekend is bij de beheerder van het netwerk dan heb je simpelweg geen toegang. Ook is het mogelijk om met behulp van het MAC adres een bepaald IP adres toegewezen te krijgen, dit kan geregeld worden in de DHCP server.

Onder OS X is het mogelijk om met behulp van Terminal je Mac handmatig te voorzien van een zelfgekozen MAC-adres.

Let op! wanneer je je Mac gebruikt op een bedrijfsnetwerk! Niet iedere netwerkbeheerder zal blij met deze procedure zijn. Een dubbel MAC-adres op één het zelfde netwerk kan namelijk een hoop problemen veroorzaken!

Voordat je het MAC-adres gaat wijzigen is het handig te weten wat het originele MAC adres is. Wanneer je dit vergeet is er niets aan de hand, na een reboot wordt het MAC-adres automatisch teruggezet naar het originele MAC-adres.

en0 staat voor het ID van de netwerk adapter, op een Macbook is dit vaak de WiFi netwerkkaart. Op een iMac is en0 vaak de vaste ethernet adapter en en1 de Wi-Fi adapter.

Wil je het ID en huidige MAC-adres van je Wi-Fi adapter weten? Klik dan met option⌥ ingedrukt op het Wi-Fi symbool in de menubalk.

Extra info over Wifi netwerk

Het onderstaande commando geeft het MAC-adres weer van de netwerkkaart met ID en0 (in ons geval Wi-Fi).

ifconfig en0 | grep ether

Als output verschijnt in je venster achter ether het huidige MAC-adres, bijvoorbeeld:

ether 00:12:c6:34:e4:e6

Je kunt het MAC-adres van aanpassen met behulp van het onderstaande commando:

sudo ifconfig en0 ether 11:22:33:44:ee:ff

11:22:33:44:ee:ff vervang je door het MAC-adres wat je wilt gaan gebruiken. Om de wijziging actief te maken dien je jezelf te autoriseren met het beheerders wachtwoord van je Mac.

Je kunt hierna verifiëren of het MAC adres is aangepast doormiddel van het eerdere commando: ifconfig en1 | grep ether commando.

Wil je een willekeurig MAC-adres toekennen dan kun je het onderstaande commando gebruiken:

openssl rand -hex 6 | sed ‘s/\(..\)/\1:/g; s/.$//’ | xargs sudo ifconfig en0 ether

Het wijzigen van het MAC-adres is niet permanent, na een reboot wordt het MAC-adres automatisch teruggezet naar het originele MAC-adres dat in de fabriek is toegekend.Reacties


 • Kor

  8 november 2015 om 10:16

  De kans dat je een dubbel MAC-adres genegeerd is één op 281.474.976.710.656. Tenzij je bewust een bepaald adres kiest om het te spoofen, maar dat is stout.

 • Kor

  8 november 2015 om 10:37

  Ik weet niet of het in het door jou genoemde geval verstandig is om te doen. Een beheerder heeft bepaalde redenen om alleen bepaalde computers toe te laten. Verschaf je je toch toegang, dan is dat volgens mij niet geheel legaal.

  Ik kan me wel voorstellen dat je dit gebruikt bij netwerken, op bijvoorbeeld een vliegveld, waar je maar een bepaalde tijd mag Internetten en na bijvoorbeeld een half uur geen toegang meer hebt.

 • julian

  8 november 2015 om 12:37

  na de sudo in het laatste voorbeeld moet je nog iets meer intypen

  openssl rand -hex 6 | sed ‘s/\(..\)/\1:/g; s/.$//’ | xargs sudo ifconfig en0 ether

 • Richard IJzermans

  8 november 2015 om 13:20

  @julian: Bedankt! aangepast!

 • Cloverfield

  8 november 2015 om 14:25

  Blijft een bizarre site dit. Normaal krijg je tips op het niveau van ‘hoe verander ik een desktop achtergrond’ en dan nu dit? Geen enkel normaal mens heeft dit ooit nodig. Die ‘tip’ over de scherm afbeelding ook niet trouwens…

 • Eric

  8 november 2015 om 16:47

  @clovervield Appletips spreekt net een heel breed publiek aan, voor gebruikers die net kennismaken met een apple product en gevorderde. Daar passen deze tips heel goed in, dat het jouw ‘cup of tea’ niet is geen doodzonde, jij hebt dan weer meer aan andere tips wat voor de andere gebruikers niet interessant is. Daar kun je ze niet op afstraffen..

 • Marcel

  9 november 2015 om 18:36

  mooi stukje..

 • Kor

  9 november 2015 om 21:19

  Ja, dit soort tips vind ik wel interessant, dus wat mij betreft mogen er meer komen. Maar deze kende ik al en ik heb dit in de praktijk ook al gebruikt om langer te kunnen Internetten.
  http://www.appletips.nl/mac-adres-van-je-netwerk-wijzigen-spoofing/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!